Beleef Scandinavië
Mijn omgeving is meestal erg nieuwsgierig waarom ik zo blij van Scandinavië word. En altijd is mijn antwoord: ‘Ben je er dan nog nooit geweest? Het is er zo prachtig! Dat moet je gezien hebben!’ En wie er eenmaal geweest is, wil weer terug! De sneeuw gaat er pas laat in de lente weg en komt vaak al terug in het vroege najaar.
De overweldigende Scandinavische natuur
Maar in de tussenliggende tijd genieten we dubbel, want het wordt er, dankzij de middernachtzon, 's nachts niet donker. Heerlijk lange dagen, dus! De kleurenpracht van de lente is adembenemend mooi: de natuur weet dat de zomer hier slechts kort duurt, dus ze explodeert na de eerste stralen zon. En de voorbereiding op de winter is minstens even schitterend. De bosgebieden krijgen een rode en bruine gloed met gouden accenten als de herfst aanbreekt. Ik geniet van deze schitterende omgeving tijdens wandelingen, ferryovertochten en bustochten. Niets is meer imponerend dan wandelen langs meren, over bergpaden en zelfs over gletsjers!
Ook geniet ik van de flora van Scandinavië. Die flora wordt natuurlijk beïnvloed door het klimaat. Ontroerend zijn de eendagsbloemen die binnen 24 uur bloeien en verwelken in het gebied boven de poolcirkel. In een paar uur tijd reizend naar de Noordkaap verdwijnen de hoge bomen uit het zicht en gaat de begroeiing over van dwergberkjes naar struikjes en nauwelijks waarneembare plantjes en varens.
Diversiteit van de Scandinavische fauna
Minstens even boeiend is de fauna! Ik verheug me altijd op een wat persoonlijker ontmoeting met de rendieren in Lapland, al dan niet in een beschermde omgeving. Ik kijk graag in hun prachtige bruine ogen en geniet van het bijzondere, ietwat ‘knakkende’ geluid van hun hoeven. Ze hebben die speciale hoeven nodig om voedsel onder sneeuw en ijs vandaan te schrapen, om te kunnen overleven in de barre omstandigheden van de winter. En wat zou de Kerstman moeten beginnen op de poolcirkel bij Rovaniemi zonder de hulp van zijn rendieren om alle kinderen tijdig van cadeautjes te kunnen voorzien? En wij willen met kerst de vrolijke rode neus van Rudolf toch ook niet missen…
De diverse musea in Inari en Karasjok schetsen het vaak harde leven van de rendierhouder met familie van vroeger. Ook vertellen ze ons over de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Best lelijk zijn de koningskrabben die gevangen kunnen worden in de wateren rond de Noordkaap. In spreidstand overbruggen de poten soms vier stoeptegels, en de krabben wegen tot 11 kilo, schoon aan de haak. Maar hun vlees is een echte delicatesse! Ook zie ik regelmatig de clowns van het vogelrijk: de papegaaiduiker. Met zijn felgekleurde snavel ziet deze vogel er koddig uit. Hij nestelt op de rotsen, maar is ook vaak te zien op het water.
Walvissen spotten vanuit Husavik op IJsland is een onvergetelijke ervaring. Met een beetje geluk springt er een bultrug, dwergvinvis of bruinvis vlak voor de boot omhoog voor een flinke hap lucht, om daarna met een sierlijke duik weer onder water te verdwijnen. Ze zijn vaak in gezelschap van nieuwsgierige dolfijnen. In de wintermaanden komen aan de westkant van IJsland zelfs orka's voor.
Ook voor een fraai museum kan ik mijn hart ophalen in Noorwegen: schilderkunst van Munch en van anderen in Oslo, geschiedenis van Vikingen en Hanze in Borg en Bergen. Genieten van moderne architectuur kan ik in Helsinki en de laatste nieuwtjes op het gebied van mode en design vind ik in Reykjavik.
Als ‘s avonds de vermoeidheid toeslaat, nestel ik me met een goed boek in een fijne stoel of op een terras met een spannende krimi van Indridason of Mankell. En voordat ik ga moe en tevreden ga slapen, kijk ik altijd nog even goed rond of er geen trol in de buurt is...
Volg ons