Architectuur in Dubai en Abu Dhabi
Een aantal reisdeelnemers waren al ingecheckt: op 14 maart zouden we naar Dubai vliegen om daar en in Abu Dhabi alvast de voorbereidingen te bekijken van de later dit jaar te openen wereldtentoonstelling. Op 13 maart zag het er nog goed uit: alle projecten die we wilden bezoeken leken nog gewoon in bedrijf en toegankelijk. Alleen de projectontwikkelaar die ons zou ontvangen zegde een afspraak af.
Maar twee uur voor vertrek, ik zat al op Schiphol, kreeg ik een bericht van kantoor: een bezoek aan het Louvre in Abu Dhabi werd onmogelijk, de toegang tot de grootste moskee was dubieus en het hotel in Dubai had verontrustende berichten op zijn website gezet, en dus werd besloten op het allerlaatst mogelijke moment de reis te cancelen. Dat was echt een enorme tegenvaller. Als architect had ik al een paar maal deze architectonische snoepwinkel bezocht en ik keek ernaar uit om de aanzetten voor de wereldtentoonstelling die in oktober 2020 officieel van start gaat te bekijken.
Voor iedereen die geïnteresseerd is in moderne architectuur is een gerichte reis met aandacht hiervoor een buitenkansje. Hier zie je echt heel bijzondere dingen. Natuurlijk is het vaak ‘Disney-achtig’, maar dan van een ultieme kwaliteit, ontworpen door ‘s wereld beste architecten, en qua vormgeving zeer vooruitstrevend.
Het indrukwekkende nieuwe Louvre Abu Dhabi
De laatste keer dat ik in Abu Dhabi was werd het nieuwe Louvre er geopend. Een fantastisch project van de hand van Jean Nouvel. Hij heeft op het ‘museumeiland’ van Abu Dhabi een soort woestijndorp in witte steen gebouwd met daar overheen een enorme opengewerkte metalen hemelkoepel die het complex en zijn bezoekers beschermt tegen de zon. Een prachtige mix van oorspronkelijke woestijnarchitectuur en een ultramoderne, effectieve en verrassende bouwconstructie eromheen. Alleen al dat gebouw is de moeite van een reis waard. De tentoongestelde werken en de wijze waarop het museum toegankelijk is gemaakt trouwens ook. Ik was er de dag voor de opening met de bedoeling om het eerst van buiten te bekijken maar kon het museum door een nog niet functionerend toegangssysteem zo binnenlopen. Er liepen hier en daar monteurs en ander werkvolk rond, maar de deuren gingen automatisch open en dus liep ik naar binnen. Ik voelde me er nogal een indringer maar tegelijkertijd ook aangenaam opgewonden door deze ‘buitenkans’. Met een smoes in mijn achterhoofd (‘I am architect and checking the last details’…) kon ik het gebouw bekijken. De net aangeschafte Leonardo da Vinci was waarschijnlijk nog niet opgesteld, want die kon ik niet vinden. De dag erop was het museum open voor publiek, dus overvol, deden alle veiligheidsvoorzieningen het en kon ik ook als toerist de tentoonstelling en het gebouw bekijken.
Van arm woestijngebied tot showcase van hedendaagse architectuur
In minder dan 100 jaar gegroeid van ultra-arm woestijngebied tot showcase van hedendaagse architectuur en stedenbouw. Het is alleszins de moeite waard Dubai en Abu Dhabi te bezoeken. Laten we hopen dat de wereldtentoonstelling niet wordt dwarsgezeten door de coronacrisis. Ik kan u een bezoek aan deze steden van harte aanbevelen. En voor de oorspronkelijke deelnemers aan de reis: het is goed dat de reis is gecanceld. Dubai en Abu Dhabi liggen in oranje gebied, alle openbare gebouwen zijn gesloten, de hotels hebben hun deuren gesloten, en wellicht was de terugvlucht ook problematisch geworden. Ik hoop met u later een architectuurreis naar Dubai en Abu Dhabi alsnog te maken!
Volg ons