050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Ararat: de heilige berg

Door reisleider Bart | 26-02-2020

De mens heeft altijd letterlijk en figuurlijk tegen bergen opgekeken. Letterlijk, omdat hun ontzagwekkende hoogte vrees inboezemde én enorm aantrok. Denk aan wat Sir Edmund Hillary zei toen men hem vroeg waarom hij de Everest móest beklimmen: ‘Omdat ie er is’.

Figuurlijk, als de plek waar hemel en aarde elkaar het dichtst naderen. De zware tocht naar boven leidt tot inzicht en het majestueuze uitzicht aan het einde van die zware tocht doet je innerlijke goddelijke vonk opgloeien. Al in 1336 beschreef Petrarca dit nadat hij de Mont Ventoux beklommen had.

Heilige bergen

Overal ter wereld vind je Heilige bergen. De Olympus in Griekenland, de Fuji in Japan of de Uluru (beter bekend als Ayers Rock) in Australië. Sommige landen hebben een berg zelfs tot Nationaal symbool verheven. De Slovenen voeren trots ‘hun’ berg de Triglav in het vaandel. De Armenen voeren trots de berg Ararat in het blazoen.

Ararat

Armenië geldt als een van de oudste staten ter wereld. Al in Bijbelse tijden was het een bekende staat, en de kern van die staat gold als de berg Ararat en de 100 km eromheen. De oude Hebreeuwen noemden het land, dat door de inwoners zelf Urartu werd genoemd, en op zijn hoogtepunt van de Kaukasus tot de Middellandse Zee strekte, Ararat. Naar de hoogste en heiligste berg van het gebied. Hadden degenen die het verhaal van Noach optekenden nu de berg of het land voor ogen?

Berg van Ararat, Armenië
Met op de voorgrond klooster Chor Virap

De beste én de ergste pagina’s uit de Armeense geschiedenis

Meermaals werd Armenië door buitenlandse machten onderworpen, en meermaals ontworstelden Armeniërs zich aan hun overheersers. De laatste keer dat dat gebeurde, toen het Ottomaanse Rijk implodeerde, had het verschrikkelijke gevolgen voor het volk. En niet alleen dat. Als gevolg van de nieuwe grens tussen wat nu Turkije en de Sovjet Unie heette, lag de Ararat ineens nét aan de Turkse kant van de grens. De Armeniërs kunnen hem prachtig zien liggen, maar bezoeken is ondenkbaar.

Zo is de Ararat nog steeds een Heilige berg. Heilig in de zin dat hij de Armeniërs herinnert aan de beste én de ergste pagina’s uit hun geschiedenis. Helaas, voordat de Armeniërs hun berg weer zullen kunnen aanraken, zullen er eerst bergen verzet moeten worden...

Meer reisverhalen

Reisleider Bart
"Ararat herinnert de Armeniërs aan de beste én de ergste pagina’s uit hun geschiedenis."