050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar

Ontdek de muzikale roots van Amerika

door Leo Blokhuis | 10-10-2019

"De Sun Studio in Memphis is architectonisch niet het mooiste gebouw waar je ooit geweest bent, Nashville is eigenlijk maar een vreemde Amerikaanse provinciestad en Clarksdale is een van de slaperigste dorpen uit het zuiden van de VS en toch wil ik er steeds weer naar toe. De muziek waar ik zielsveel van houd is in dit gebied ontstaan. Dan voelt zo'n gebouwtje aan Union Avenue in Memphis heel anders.

Elvis brak door met liedjes die hij op deze vloer zong, waarbij hij de microfoons gebruikte die hier nog steeds staan. De band van Ike Turner nam hier eerder nog vier uitbundige liedjes op, die we nu als de geboorte van de rock & roll beschouwen. In Nashville werd natuurlijk de countrymuziek groot, maar ook hier liet Elvis zijn sporen na. Aan de groene oevers van de Mississippi ontstond de blues en in het bruisende New Orleans – het eindpunt van de reis – ligt het begin van ongelofelijk veel moois.

The Sound of the South

De reis die SRC aanbiedt, loopt voor een groot deel parallel aan de reis die ik zelf maakte als research voor mijn soundbook (een boek met vier cd's) The Sound Of The South. Maar er zit een fantastisch extra stuk in. Je begint in Chicago, de schitterende stad bomvol muziekgeschiedenis. Denk alleen al aan Chess met Chuck Berry, Bo Diddley en Muddy Waters. Vervolgens reis je door bluegrass state Kentucky. Het is om je vingers bij af te likken. Het zijn allemaal plekken waar ik voor mijn werk regelmatig kom, als voorbereiding op een boek of om reportages te maken voor het tv-programma Top 2000 a Gogo.

Ik ben persoonlijk niet zo van groepsreizen, maar Amerika trok harder dan al mijn twijfels en daar ben ik blij om. De reis zoals SRC die organiseert, voelt nergens ongemakkelijk. De reisleiders waar ik mee samenwerkte waren tot de puntjes voorbereid, bewaakten de goede sfeer en gaven iedereen ook voldoende vrijheid. Zij deden dat zo goed, dat ik nu al uitkijk naar de reis van komend jaar waarin ik weer drie dagen aansluit bij deze prachtreis. Ik vertel graag over de plaatsen waar we komen en de mensen die ik daar ontmoette, ik laat je de muziek horen die erbij hoort en weet waar de leuke restaurantjes en fijne platenwinkeltjes zijn. Wie weet drinken we deze zomer samen een Blue Moon-biertje in Clarksdale!"

Reis mee met SRC en Leo Blokhuis

Wegens groot succes bieden SRC en Leo Blokhuis u weer de kans om mee te gaan op een unieke muziekreis! We nemen u mee dwars door de Verenigde Staten en naar de roots van de Amerikaanse muziek. De reis wordt omlijst door diverse muziekdocumentaires, die onderweg in de touringcar worden getoond. Leo Blokhuis geeft achtergronden en anekdotes bij de muziek, met een aantal speciaal voor deze reis samengestelde digitale columns en playlists. Uiteindelijk zult u hem ook ontmoeten wanneer hij zich voor een aantal dagen bij uw reisgezelschap voegt. Ga mee dompel u onder in het rijke verleden van de Amerikaanse muziek! Bekijk de Muziekreis Amerika met Leo Blokhuis.

Meer reisverhalen

Leo Blokhuis
Leo Blokhuis is radiomaker, tv-presentator, theaterman, maar bovenal een gepassioneerd muziekliefhebber. Een deel van de route van de 'Muziekreis Amerika' legde hij al af ter voorbereiding op zijn succesvolle soundbook 'The Sound of the South'.