Japan, wat kan ik verwachten?
Misschien heeft u het idee dat Japan net zo westers is als Europa, misschien bereidt u zich voor op een flinke cultuurschok of misschien heeft u juist nog helemaal geen idee van wat u van Japan kunt verwachten. In mijn reizen naar Japan heb ik veel van de cultuurverschillen kunnen ervaren. Van het eten van rijst met stokjes, tot het altijd weer blinkend schone sanitair en de ongelooflijk vriendelijke bevolking. Ik deel graag mijn ervaringen met u, zodat u een beeld krijgt van wat u tijdens een reis naar Japan kunt verwachten.
Japanse eetgewoontes
Soms laten mensen zich wat afschrikken door het eten in Japan: eten met stokjes, rauwe vis, om nog maar te zwijgen over de beruchte “fugu fish” die dodelijk kan zijn als de chef deze niet goed in stukjes snijdt. De Japanse keuken is echter veel meer dan sushi & sashimi, evenzeer zoals wij in Nederland niet enkel en alleen plakjes jonge kaas en haringen eten.
De nadruk bij een Japanse maaltijd ligt vaak op de verschillende smaken en niet zozeer op de hoeveelheid voedsel op uw bord. Meestal wordt op het einde ook pas de rijst geserveerd. Dat voelt voor ons aanvankelijk wat vreemd aan, want wij verwachten om rijst te eten tijdens de maaltijd en niet pas op het einde ervan. Tijdens onze Japan-reis laten we dit bijzondere land op culinair gebied zeer gevarieerd aan bod komen, zodat u uitgebreid kennis kunt maken met de Japanse eetgewoontes. Knoeien met stokjes mag u hier overigens gerust doen: het wordt eigenlijk zelfs een beetje verwacht tijdens het eten. En voor wie zich er echt niet aan durft te wagen regelen we wel ergens een vork, een mes of een lepel.
Steeds meer Engels in Japan
Naar aanleiding van de Olympische Spelen die volgend jaar in Japan worden georganiseerd zijn ze in Japan niet alleen druk bezig om de infrastructuur op tijd klaar te hebben, maar ook aan de Engelse taalvaardigheid wordt vol enthousiasme gewerkt. Er wordt zelfs gefluisterd dat de eerste minister van Japan, Shinzō Abe, naar aanleiding hiervan op Engelse les wordt gestuurd!
Hoewel het natuurlijk erg handig is dat steeds meer Japanners Engels leren spreken, is het gebrekkig Engels van de gemiddelde Japanner nooit een groot probleem geweest. Het had juist wel iets aandoenlijks dat men ondanks die taalbarrière toch zijn uiterste best deed om naar u te luisteren en om u te begrijpen. En het was eigenlijk wel duidelijk dat er in een noodgeval altijd zeer snel iemand bijgehaald werd die u goed in het Engels te woord kon staan. Die charme van de taalbarrière zullen we nog gaan missen als iedereen in Japan goed Engels begint te spreken.
Compacte hotelkamers voorzien van alle gemakken
De uitgestrektheid en het typerende bergachtige karakter van de Japanse archipel zorgt ervoor dat de bebouw- en bewoonbare oppervlaktes zeer beperkt zijn. Dat is de reden dat men in Japan zeer klein woont én dat de hotelkamers er ook klein zijn: alles en iedereen moet compact en functioneel bij elkaar!
Alle faciliteiten zijn uiteraard in de hotelkamers aanwezig en alles wordt naar goede Japanse gewoonte kraaknet schoongehouden. Het verbaast mij trouwens iedere keer weer opnieuw hoe goed het sanitair in de Japanse hotels bijgehouden wordt. Zelfs de temperatuur van het warme kraanwater kan als het ware tot op de gewenste graad Celcius ingesteld worden. Het zal u waarschijnlijk niet vreemd zijn om na een vermoeiende dag ergens op een hotelkamer aan te komen waar het douchewater uit de sproeier alle kanten uitspat, behalve de juiste richting. Dat zijn nu precies van die ongemakjes waar u zich tijdens deze mooie reis door Japan totaal geen zorgen over hoeft te maken.
U leest het: Japan kent aardig wat cultuurverschillen als we het vergelijken met onze Nederlandse cultuur. Maar dat maakt een reis naar dit land nu juist zo bijzonder. De Japanse gewoontes en zeker de ontzettend vriendelijke Japanners hebben ervoor gezorgd dat ik tijdens mijn reizen steeds weer meer van dit prachtige land ben gaan houden. Laat u zich binnenkort ook verrassen tijdens een reis door Japan?
Volg ons