Insidertips Madrid: 5 tips voor op reis
Hieronder vindt u 5 tips voor een bezoek aan Madrid. De Spaanse hoofdstad zal u misschien bij een eerste kennismaking afschrikken vanwege de drukte in het verkeer en de voetgangers in de winkelstraten en langs de Gran Vía. Madrid heeft niet de uitstraling van Barcelona met zijn Ramblas, Middellandse Zee en werken van Gaudí. Het is een moderne stad en ik hoop dat u met mijn tips een goede indruk zult krijgen van deze Europese hoofdstad die voor veel mensen een échte Spaanse stad is.
Met de onderstaande tips van reisleidster Qurina kunt u zich goed vermaken in Madrid. Sterker, als u bij SRC een reis boekt, krijgt u een e-book met maar liefst 100 tips voor deze leuke stad! Lees snel verder en wie weet wordt u straks verwelkomd in Madrid door de reisleiders van SRC!
De beste tips in Madrid
Bekijk reizen naar MadridTip 1: Voor u op pad gaat
In Madrid kunnen van mei tot en met september de temperaturen oplopen tot boven de dertig graden. Het is daarom belangrijk om altijd een flesje water mee te nemen. In iedere straat is wel een kleine buurtsuper, met een rood uithangbord alimentación, vaak gerund door Chinezen en daarom van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat geopend. U kunt hier kleine en grote flessen bronwater kopen.Net als in alle wereldsteden waar veel toeristen komen, liggen ook in Madrid altijd tasjesdieven en zakkenrollers op de loer. Laat daarom waardevolle spullen die u niet nodig heeft in het kluisje op uw hotelkamer. Wat u wel meeneemt, kunt u het best voor u en onder uw kleding dragen. Rugzakken worden onopgemerkt snel open geritst. Als u 65 of 65+ bent, is het wel belangrijk dat u uw paspoort, rijbewijs of ID-kaart meeneemt. In veel musea krijgt u korting of is de toegang zelfs gratis op vertoon van een paspoort. Een kopie is niet voldoende.
Voor de laatste informatie loopt u even binnen bij een VVV, een Oficina de Turismo. Er zit een grote vestiging op de Plaza Mayor, maar er zijn in het centrum op veel plaatsen kleine kiosken waar u de laatste toeristische informatie kunt krijgen over musea die tijdelijk zijn gesloten of gewijzigde openingstijden hebben. Het koninklijk paleis is bijvoorbeeld gesloten als daar een officiële akte is. Bovendien verstrekt het VVV een handig gratis gidsje, EsMadrid, dat iedere maand verschijnt. Daarin staan de openingstijden van de musea, de tijdelijke tentoonstellingen, tips voor restaurants, het programma van de theaters en sportevenementen, parken, enzovoort. Ook plattegronden zijn gratis te verkrijgen.
Madrid beschikt over een zeer uitgebreid metronetwerk, maar als u een dag in de stad bent, zult u merken dat in het centrum alle monumenten en musea op loopafstand liggen. Gaat u toch met de metro, dan kunt u bij de automaten een kaartje kopen. Is het uw eerste keer met de metro, dan koopt u bij dezelfde automaat een zogenaamde TTP. Dit is een niet persoonlijke opwaardeerkaart, waar u een of meerdere ritten op kunt zetten, wat u wilt. U kunt er dus met meerdere mensen mee reizen.
Tip 2: Madrid Museumstad
De meeste bezoekers komen voor de musea naar Madrid, waarvan Prado, Thyssen-Bornemisza en Reina Sofía het bekendst zijn. Deze drie musea hebben uiteenlopende collecties.Met ongeveer 4.000 schilderijen is het Prado het meest bezochte museum van Madrid. Hier hangen de collecties van de twee Spaanse koningshuizen, de Habsburgers en de Bourbons. De oudste schilderijen dateren uit de 15e eeuw: Vlaamse Primitieven, belangrijke werken van Jeroen Bosch, waaronder De Hooiwagen en de Tuin der Lusten. Het grootste gedeelte van de collectie schilderkunst dateert uit de Spaanse gouden eeuw, met werken van de belangrijkste Spaanse meester Velazquez, maar ook Murillo en Zurbarán, Titiaan en El Greco uit de 17e eeuw. Uiteraard is er ook veel aandacht voor Goya. Ook kom je er Rubens en Rembrandt en Italiaanse meesters als Caravaggio en Raphael tegen.
Baron Thyssen verkocht in de jaren negentig zijn enorme collectie schilderkunst aan de Spaanse staat, die de schilderijen onderbracht in een oud stadspaleis schuin tegenover het Prado, aan de andere kant van de fontein van Neptunus. Een bezoek aan het museum Thyssen-Bornemisza is als een reis door de geschiedenis van de schilderkunst. Het museum is chronologisch ingericht. De oudste werken hangen op de bovenste verdieping. Vervolgens volgen de zalen elkaar op en loopt u langs oude Italiaanse schilderkunst, Vlaamse primitieven, werken uit de renaissance, maniërisme, barok, impressionisme en moderne kunst. Van Brueghel en Mondriaan tot Rembrandt en Warhol, uit iedere stroming is wel een voorbeeld te vinden. De barones heeft de collectie uitgebreid met vooral impressionistische kunst.
Het Reina Sofía, ingericht in een oud ziekenhuis, staat helemaal in het teken van de moderne kunst. Het topstuk is de Guernica van Picasso, dat als thema het bombardement op dit Baskische stadje in de Spaanse burgeroorlog heeft. Tegenover het schilderij hangen zwartwit foto’s die de minnares van Picasso, Dora Maar, van Picasso nam terwijl hij aan het werk was. Deze foto’s geven en goed inzicht in de ontwikkeling van het schilderij. Het Reina Sofía bezit ook belangrijk werk van Miró en Dalí. Voor de vaste collectie is het niet nodig om van tevoren via internet een kaartje te kopen, tenzij er een belangrijke tijdelijke expositie is.
Tip 3: Eten in Madrid
Tijdens uw rondreis door Spanje zult u merken dat de de Spanjaarden hun hoofdmaaltijd in de middag nuttigen, zo rond 14.00 uur. Veel kantoorpersoneel gaat dan naar een restaurantje in de buurt. Deze restaurants bieden goedkope driegangenmenu’s aan van tussen de 8 en 15 euro. Voor de Nederlander is dit erg veel, maar als u zich aanpast zult u merken dat u pas veel later in de avond weer trek krijgt en dan genoeg heeft aan een beetje tapas. U hoef niet bang te zijn veel tijd te verliezen, want in de keuken wordt alles al bereid, ook kantoorpersoneel heeft maar ongeveer drie kwartier, dus u kunt snel weer op pad.Wilt u toch gewoon een broodje eten tussen de middag, dan kan dat natuurlijk ook. Het meest favoriete stokbroodje voor de Madrilenen is bocadillo de calamares, een stokbroodje met gefrituurde inktvisringen. De meest befaamde bar voor deze broodjes is café Brillante, aan de rotonde van Atocha, tegenover het Reina Sofía-museum.
Spanje, en natuurlijk ook Madrid, staat bekend om de tapas, maar die eet de Spanjaard niet op het terras of in een restaurant. In Madrid krijg je een klein hapje als je een glaasje wijn of bier bestelt. Bent u met meer mensen, dan kunt u wel raciones bestellen. Dat zijn porties. Ieder bestelt dan een portie, die laat u midden op tafel zetten en dan prikt u allemaal van die porties, zo heeft u toch een gevarieerde tapasmaaltijd.
Een heel leuke plaats om tapas te eten, op de dag of ‘s avonds, is de Mercado de San Miguel, naast de Plaza Mayor. Deze voormalige groente- en fruitmarkt werd in de eerste jaren van de 21e eeuw omgebouwd tot een grote delicatessenhal. U kunt hier de lekkerste hapjes uit heel Spanje proeven, zoals olijven, ham, kabeljauw, oesters en kaas. Bij de kraampjes kunt u de tapas en een drankje bestellen en die dan aan de toog of aan een hangbar midden in de hal opeten.
Tip 4: De wijken van Madrid
Rond het centrum van Madrid liggen verschillende wijken met een uiteenlopende sfeer. La Latina is de oudste volkswijk van de stad, Chueca is de wijk van de gay-scene, Lavapies is de meest multiculturele wijk van de stad, Huertas is de literaire wijk en Malasaña is de wijk waar de jeugd bijeenkomt.Maar begin de verkenning van de verschillende wijken op het epicentrum van Madrid; de Puerta de Sol. Voor de deur van het Madrileens parlementsgebouw ligt een steen met de kaart van Spanje met alle hoofdwegen die vanuit Madrid vertrekken. Dit is het zogenaamde kilometer nulpunt van Spanje. Alle afstanden op de hoofdwegen zouden vanuit deze steen worden bepaald en Madrid zou dus het geografische centrum van Spanje zijn. Alle belangrijke straten van het centrum van Madrid komen ook uit op Sol. Op Sol staat ook het belangrijkste standbeeld van de stad. Niet het ruiterstandbeeld van Bourbon koning Karel III, dat prominent midden op het plein staat, maar wat meer richting de straat van Alcala. Daar staat op een sokkel een bronzen beer met zijn voorpoten tegen een aardbeiboom. Het is het symbool van de gemeente Madrid.
Als u vanaf Sol richtig het zuiden loopt, komt u uit in de wijk La Latina, de oude volkswijk van de stad. In deze wijk woont de echte Madrileen, de Castio, zoals Amsterdam de Jordanees heeft. Midden in de wijk ligt het pleintje van Cascorro met een beeld van Eloy Gonzalez, een held uit de onafhankelijkheidsoorlog tussen Cuba en Spanje. De wijk blinkt niet uit door zijn monumenten, al komt u op weg naar de wijk als u door de Calle Toledo gaat wel langs de op een na belangrijkste kerk van Madrid die gewijd is aan de patroonheilige van Madrid, de Heilige Isidorus. In La Latina moet u vooral de sfeer opsnuiven, een barretje binnenlopen om wat te drinken en proberen om de echte Madrileen, de Castio, te herkennen. Die gaat altijd keurig gekleed: zelfs als het dertig graden is doen ze hun colbertjasje nog niet uit.
Het Madrid van de Habsburgers is het Madrid rond de Plaza Mayor, het grote plein midden in de stad. Het plein is op de dag gezelliger en levendiger dan ‘s avonds. Wellicht omdat het plein dan wordt bevolkt door veel zwervers. Op de dag zijn er straatartiesten, muzikanten en levende standbeelden. Uiteraard zijn de prijzen op de terrassen van de Plaza Mayor een stuk hoger, al valt het altijd nog mee in vergelijking met Nederland of Italië. Houd er rekening mee dat het soms lang kan duren voor u bij de obers kunt afrekenen. Het beste is om gelijk bij de bestelling de rekening te vragen en het geld met eventuele fooi gewoon op tafel te leggen en weg te gaan als de ober niet meer komt opdagen.
Tip 5: Dakterrassen van Madrid
Van Madrid naar de hemel, om daar vanaf een wolkje de stad te bewonderen. Het is een uitspraak die zou dateren uit de tijd van de Bourbons, toen Madrid zijn Franse grandeur kreeg. Er zijn veel uitzichtpunten vanwaar u over de stad kunt kijken en de prachtige gevels van de gebouwen kunt bewonderen.In het art-decogebouw Circulo de Bellas Artes aan de Calle de Alcalá is een lift waar u voor twee euro naar het dakterras kunt. Daar heeft u een prachtig uitzicht over de eerste gebouwen van de Gran Vía, met als boegbeeld het Capitol, met zijn met goud bedekte gouden koepel en bekroond met de engel Vitoria. Aan de andere kant kijkt u uit over het plein van Cibeles met het grote postkantoor. Het dakterras is ingericht met een loungebar. Bezoek het dakterras als de zon ondergaat. Dan worden de witte gebouwen in een oranje gloed gezet.
Tegenover de Circulo de Bellas Artes staat het Adahotel. Ook al logeert u hier niet, dan kunt u toch gewoon met de lift naar het dakterras, waar ook een bar is ingericht. Nu ziet u het Capitol vanaf de andere kant en het Circulo de Bellas Artes.
Halverwege de Gran Vía bij het plein van Callao, staat de Corte Inglés. Deze winkelketen, een soort Bijenkorf, heeft op de bovenste verdieping een café-restaurant. Vanachter de glazen gevel heeft u een prachtig uitzicht op de gevels van de gebouwen aan de Gran Vía richtig de Plaza de España.
Sinds een vleugel van het postkantoor aan het plein van Cibeles is ingericht als gemeentehuis, is de grote centrale hal ingericht als bezoekerscentrum. Op de tweede verdieping kunt u kaartjes kopen om naar het bordes te gaan op een hoogte van 70 meter. Het biedt een uitzicht op het plein van Cibeles en de Calle Alcalá richtig de Gran Vía.
Op reis naar Madrid
Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Madrid dan deze tips. De reisleiders van SRC verwelkomen u graag in deze heerlijke stad!
Bekijk reizen naar Madrid
Gratis digitale brochure Spanje
|
Volg ons