050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

Insidertips Frankrijk: 4 tips van onze reisleider

Door reisleider Noël | 24-02-2021

Leven als een God in Frankrijk, oftewel een aangenaam en zorgeloos leven leiden: dat willen we allemaal wel! Een mogelijke verklaring voor deze uitdrukking is dat God tijdens de Franse revolutie officieel werd afgeschaft. Daardoor had Hij geen verplichtingen meer. Et voilà: leven als God in Frankrijk. Over God en Frankrijk bestaat ook een legende. Nadat God de schepping had voltooid, kwamen de bewoners van andere landen zich jaloers beklagen, dat Frankrijk alles had: hoge sneeuwrijke bergen, zonnige stranden, vruchtbare aarde en het bijzondere licht van de Côte d’Azur. Daar voegen de Fransen dan nog 'savoir vivre', 'weten (hoe) te leven', aan toe...

Een heerlijk land, Frankrijk, en u bent er zo! En er is zoveel te zien, dat met moeite een verantwoorde selectie te maken is. Ik heb toch een poging gedaan om mijn aanraders voor Frankrijk op papier te zetten. Daarbij heb ik bewust de bekende highlights links laten liggen en mij juist gefocust op die plekken waar velen op weg naar het zuiden te snel voorbij rijden. Uiteraard, hoe kan het ook anders in Frankrijk, is er ook aandacht voor de culinaire geneugten des levens.

1. Mijn droomplekken in Frankrijk

Natuurlijk moet iedereen minimaal eens in zijn of haar leven Parijs bezoeken en dat echt niet voor de Eiffeltoren alleen. Wat ook een must is, is zich verwonderen over die inderdaad azuurblauwe kleur (RAL-nummer 5009) van de Middellandse Zee aan de Côte d’Azur. Ook niet-kunstschilders krijgen dan als bij toverslag inspiratie. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan: Mont Saint-Michel, Versailles, de Alpen en de Pyreneeën en, echt leuk voor jong en oud, Disneyland Parijs! Maar naast deze ‘highlights’ is er heus zoveel meer te zien en beleven in Frankrijk.

Wat te denken van:

Kunst in Metz

Op weg naar het zuiden racen we eraan voorbij, aan Metz. Degene die aan het stuur zit, houdt heel verstandig de ogen op de weg gericht en ook de anderen kijken niet naar links, want de vakantie begint immers pas op de plaats van bestemming. Wat een gemiste kans, want wat een interessante, aangename stad is dit. Het ook letterlijke hoogtepunt van de stad is de ruim 800 jaar oude kathedraal, de Cathédrale Saint-Étienne. Zijn bijnaam, de Lantaarn van God, heeft hij te danken aan de overvloed aan glas-in-loodramen, uit maar liefst 8 eeuwen en dus in allerlei stijlen. Naar verluidt gaat het om - in de riemen nu! - maar liefst 6.500 m2 aan glas in lood! Heeft u na het verlaten van de kathedraal zoiets van ‘ach, er kunnen nog wel een paar metertjes bij’, tijg dan met gezwinde spoed naar de Église van Saint-Maximin voor de door niemand minder dan Jean Cocteau, die duivelskunstenaar, ontworpen ramen. Die zijn werkelijk van een ongekende schoonheid. Maar denkt u nu vooral niet dat het louter glas-in-lood is wat de klok slaat in Metz! De stad kan namelijk bogen op één der beste musea op het gebied van de moderne kunst van Frankrijk, het zogeheten Centre Pompidou-Metz, een dependance van het beroemde museum in Parijs. Een absolute aanrader, dit museum. Vindt u het fijn om zomaar een beetje rond te dwalen, dan is Metz ook helemaal ‘uw ding’, zoals ze tegenwoordig zeggen. Het gezellige centrum, bij de kathedraal, is bijna volledig autovrij en heeft voor ieder wat wils, van cadeauwinkeltjes tot en met grote warenhuizen en van oergezellige cafeetjes tot indrukwekkende bistros.


Les Plus Beaux Villages de France

De mooiste dorpjes van Frankrijk, 159 heb je er momenteel van. En ik weet zeker dat ze allemaal een bezoekje waard zijn. Een SRC-reis naar al die 159 pareltjes: dat zou me wat zijn! Ik vrees dat het er niet van gaat komen. Gelukkig staan ze ook allemaal in het fraaie boekwerk ‘De allermooiste dorpjes van Frankrijk’, een uitgave van de ANWB. Maar ja, lezen en plaatjes kijken haalt het toch niet bij er zijn. Gelukkig liggen er ook enkele in de Bourgondië en hoe leuk is dat we die op onze reis door die streek bezoeken. Vézelay, in het noorden van het prachtige regionaal natuurpark de Morvan, is prachtig gelegen op een heuvel. Niet te missen is de Basilique Sainte-Marie-Madeleine, een werelderfgoed. Liggen de relikwieën van Maria Magdalena nu wel of niet hier? Al jarenlang is hier discussie, om niet te stellen: strijd, over. Godzijdank behoeft er niet te worden gediscussieerd over de authenticiteit en schoonheid van de basiliek zelf. Een ander ‘mooiste dorp van Frankrijk’ is het even nietige Flavigny-sur-Ozerain. Een 400 inwoners zal het hebben, meer niet. Ook Flavigny ligt fraai te liggen op een heuvel. Het ontbeert een imposante basiliek, maar daar staat tegenover dat er wel heerlijke anijssnoepjes worden gemaakt! Flavigny is echt zo’n rondstruindorpje: het lijkt wel alsof de tijd er al eeuwen stil staat. Wat zou Johnny Depp, die hier is geweest in verband met de opnamen voor de film ‘Chocolat’, van Flavigny vinden?


Charmant Bayeux in Normandië

Bij Normandië denken de meeste mensen ongetwijfeld aan 6 juni 1944, D-day: de dag van de landing van de geallieerde troepen in Frankrijk. De dag ook die leidde tot de bevrijding van een groot gedeelte van Europa. Het bezoeken van de stranden, de militaire begraafplaatsen en de talloze musea die gewijd zijn aan de invasie hakt er nog steeds in. Om niet helemaal kopje onder te gaan, raad ik u aan enkele uren uit te trekken voor Bayeux, een allercharmantst stadje. Wereldberoemd is het uit de 11e eeuw daterende tapisserie de Bayeux, een wandtapijt van maar liefst 70 meter lang (en slechts 50 centimeter hoog), waarop de geschiedenis van de Slag bij Hastings is uitgebeeld. Dit is echt een ‘must see’, temeer daar men ‘om het tapijt heen’ een even prachtig als informatief museum heeft ‘geweven’. Uit dezelfde tijd als het wandtapijt dateert de crypte van de fraaie Cathédrale Notre-Dame, die zeker ook met een bezoekje moet worden vereerd. Bent u daarna toch weer toe aan wat D-day, dan is het plaatselijke Musée Mémorial de la Bataille de Normandie spekkie voor het bekkie.


Meer in Reims

Een dringend advies: ga, als u in Reims bent, niet alleen maar naar de kathedraal. Natuurlijk, die kathedraal, de Notre-Dame, is fenomenaal. Alleen al het voorportaal, met al die beelden, is uren turen waard. Maar ik raad u aan om, na het bezoek aan de kathedraal en uzelf daarna te hebben getrakteerd op een glas champagne (er schijnt ook koffie te zijn), deze stad verder te exploreren. Eerst maar even naar het Palais du Tau, net als de kathedraal een werelderfgoed. Na de kroningen, in de kathedraal, vonden hier de banketten plaats. De kerkschatten, waaronder een talisman van Karel de Grote, zijn zeer de moeite waard. Wie van art deco houdt, komt aan zijn trekken in de bibliotheek die is genoemd naar de Amerikaanse staalmagnaat Carnegie, die het gebouw heeft gefinancierd. De Bibliothèque Carnegie bevat werk van Gruber, Sauvage en Simon. Het Musée des Beaux-Arts heeft art deco én art nouveau-kunstwerken. Leuk om de verschillen te zien. Is er dan nog tijd over en heeft u behoefte aan heel iets anders, dan is een bezoek aan het Musée Automobile de Reims-Champagne aanbevelenswaard. Dit is één van de belangrijkste automobielmusea van Frankrijk.


Loire en Blois

De rivier de Loire is met zijn ruim 1.000 kilometer de langste rivier van Frankrijk. Het is ook een echte Franse rivier, want hij bevindt zich volledig op Frans grondgebied. Nog bekender dan de rivier zelf zijn de vele kastelen die aan of in de nabijheid van de rivier liggen. Eén van die kastelen ligt in het stadje Blois. Dit is mijn favoriete plek aan de Loire. Het is zo’n heerlijk rustig, Frans stadje, waar niets lijkt te gebeuren en waar het op elk moment van de dag heerlijk toeven is. Bezienswaardigheden zijn er overigens genoeg. Vooral voor Nederlanders bijzonder is de Cathédrale Saint-Louis, uit de 17e eeuw. Deze kathedraal bevat namelijk maar liefst 33 door de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets ontworpen kerkramen. Ze zijn strak, sober en erg fraai. Echt een keer gaan zien!


2. Liefde voor Frankrijk gaat door de maag


Al sinds 2010 staat de Franse gastronomie op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Niet echt vreemd, hè, want wie van heerlijk eten houdt, denkt toch allereerst aan de Franse keuken. Begin met een Fransman over eten en u bent zo een paar uur verder. Altijd zal hij een voorkeur hebben voor de regionale of misschien wel lokale keuken. Want waarom immers het verder van huis zoeken dan noodzakelijk?

Hieronder dan ook wat tips die aansluiten bij de reizen van SRC:

• Champagne – La Potée Champenoise/Joute: stoofpotje met groenten en Ardennerham
• Loirestreek – Rillettes de Tours: varkensvlees, op laag vuur gestoofd
• Bourgondië – Boeuf Bourguignon: vergeet vooral de wijn niet!
• Lotharingen – Quiche Lorraine: hartige taart van deeg, spek, kaas, ui
• Elzas – Choucroute: zuurkoolschotel, veel vlees en ook nu de wijn niet vergeten!
• Provence/Côte d’Azur – Salade Nicoise: salade met tonijn én ansjovis
• Normandië – Teurgoule: overheerlijke rijstpudding
• Corsica – Piverunata: ragout van lamsvlees, waarbij paprika’s


3. Bijzondere regionale producten

In welke streek of stad van Frankrijk u ook bent, altijd zijn er regionale of zelfs lokale producten te verkrijgen. Een greep uit het overweldigende aanbod.

In de Champagne kunt u champagne kopen, nogal wiedes. Helaas ook daar niet echt goedkoop. Ook in de Loirestreek kunt u opteren voor wijn, bijvoorbeeld een heerlijke Sauvignon de Touraine of een, heel bijzonder, Cour-Cheverny, die is gemaakt van de plaatselijke romorantin druif.

En in Bourgondië moet u zeker weer wijn kopen! Nee hoor, doet u daar maar een mosterd uit Dijon. Of een heerlijke kruidkoek, een pain d’épices, uit dezelfde stad. En mag het drank zijn maar geen wijn, dan zou u kunnen kiezen voor een crème de cassis, een likeur die is gemaakt van zwarte bessen. En laat ik vooral niet de anis de Flavigny, de anijssnoepjes uit Flavigny-sur-Ozerain vergeten. Die zijn zo lekker!

In Lotharingen, en dan vooral in Metz en Nancy, zijn het de mirabellen waar het leven om lijkt te draaien, dus u kunt overwegen om een jam die is gemaakt van deze kleine pruim aan te schaffen. Ook interessant, maar dan alleen voor de amandelliefhebbers, zijn de macarons de Nancy.

Terug naar de drank! Voor wijnbouw is Normandië niet geschikt, maar wat maakt dat uit als je appels en peren hebt waarvan je overheerlijke ciders en poirés kunt maken. Mag het van u iets straffer zijn, kiest u dan, net als commissaris Maigret, voor een calvados.

Van alle streken in Frankrijk is waarschijnlijk de Provence het meest bekend om zijn regionale producten. De olijfolie is geroemd, de parfums uit Grasse hebben wereldfaam, om van de talloze producten die van lavendel worden gemaakt maar te zwijgen.


4. Ter voorbereiding op uw vakantie in Frankrijk

Wat u kunt kijken

Regelmatig bereiken Franse films onze bioscopen. Drie heel bekende films die desalniettemin veel indruk op mij hebben gemaakt zijn:
Être et Avoir (2002)
Een ontroerend verhaal over een kleine Franse dorpsschool.
Intouchables (2011)
Komedie met in de hoofdrollen een verlamde miljonair en zijn levenslustige verzorger.
Amour (2012)
Prachtige film over een dementerende vrouw en haar echtgenoot.

Wat u kunt lezen

Wie een beginnetje wil maken of verder wil gaan met de Franse literatuur lezen:
• Margot Dijkgraaf – Lezen in Frankrijk (2018)
Frankrijk verkennen aan de hand van hedendaagse Franse schrijvers.
• Bart Van Loo – Parijs Retour (2010)
In het spoor van beroemde Franse schrijvers.
• Stéphane Hénaut & Jeni Mitchell – Een hapklare historie van Frankrijk
Deze enthousiaste zoektocht naar de oorsprong van typisch Franse producten, gerechten en dranken geeft in één moeite door een beeld van de (culturele) geschiedenis van het land.

En nog veel meer...

Er valt nog heel veel meer te ontdekken in Frankrijk dan deze tips. Mijn collega's en ik verwelkomen u graag in la douce France!

Bekijk reizen naar Frankrijk




Gratis digitale brochure Frankrijk

Download de brochure

Blader door de brochure  



Wellicht vindt u deze insidertips van onze reisleiders ook leuk om te lezen?

Meer reisverhalen

SRC-reisleider Noël
Er is zoveel te zien in Frankrijk, dat met moeite een verantwoorde selectie te maken is. Mijn tips geven u hopelijk inspiratie voor een volgende vakantie naar 'la douce'!