15 tips voor een overheerlijke Napels-reis
Napels is een heerlijke chaotische stad prachtig gelegen aan de Golf van Napels. Deze levendige stad, die je echt niet kan vergelijken met Venetië of Rome is al weer een aantal jaren mijn thuis. Ik ben dol op Napels en dan ook vooral op alle lekkernijen waar je hier van kan genieten. Mijn liefde voor Napels gaat letterlijk door de maag.
Want waar dwaal je met een dubbelgevouwen pizza of een puntzak met heerlijke zoetigheden door de kleurrijke straten? Waar proef je de enige echte pizza van Italië of eet je de vers gevangen vis direct op de markt? En waar kan je bij je caffè kiezen uit zoveel verschillende dolci, de een nog heerlijker dan de ander! Ga mee naar Napels. Ik weet zeker dat u zult genieten!
PS Natuurlijk heb ik ook heel veel culturele tips voor u! Wat u niet mag missen en absoluut moet doen tijdens uw bezoek aan Napels. Nieuwsgierig? Lees dan mijn blog Insidertips Napels!
15 tips voor een overheerlijke Napels-reis
Het zoete leven in Napels
Tip 1. Proef dolci
Napels heeft tal van traditionele lekkernijen. Probeer de verschillende dolci oftewel zoetigheden. Om te beginnen zou ik de meest beroemde Napolitaanse dolce uitproberen, de sfogliatella. Ze zijn er in verschillende varianten. De sfogliatella riccia (gekruld) gemaakt van filodeeg gevuld met ricotta en stukjes gekonfijte sinaasappelschil of de sfogliatella frolla. Bij deze sfogliatella is er gebruik gemaakt van een ander soort deeg, maar de vulling is het zelfde.Tip 2. Sneeuwvlokje
Proef ook zeker de fiocco di neve bij Pasticceria Poppella. Poppella ligt in de wijk Sanità in Via Arena della Sanità, 29. De pasticceria bestaat sinds 1920, maar pas onlangs is het dankzij een culinaire uitvinding het nieuwe Mekka voor banketbakkers in heel Napels geworden. Poppella's sneeuwvlok (fiocco di neve) is een heerlijke kleine brioche gevuld met ricotta en fior di latte.Tip 3. Een typisch Napolitaanse lekkernij
Babà is een gebakje in de vorm van een paddenstoel, doordrenkt met rum en wordt beschouwd als een typisch Napolitaanse lekkernij. Er bestaan verschillende varianten. Zo is er een eenvoudige versie of de versie dat de babà in twee helften is verdeeld met daartussen chocola of room. Hoewel de babà wordt beschouwd als een typisch Napolitaans gebakje, is de oorsprong echter Pools. Het verhaal gaat terug naar de tijd van koning Stanislaus Leszczyński die in een boze bui de ‘Gugelhupf’ (tulband, typisch gebak van de streek) door de kamer gooide en daarbij per ongeluk een fles rum raakte. De rum werd opgenomen door het droge gebak waardoor het zachter en soepeler werd. De koning zou er direct verzot op zijn geweest en de babà was geboren. Al snel werd het gebakje razend populair in Frankrijk en via professionele chef-koks die werkzaam waren voor Napolitaanse families van adel, kwam het vervolgens in de regio Campanië terecht. Hoewel de oorsprong dan niet echt Napolitaans is, wordt het wel beschouwd als een typische lekkernij van de regio Campanië.Tip 4. Zoet voor Vaderdag
De zeppola di San Giuseppe is een echt Napolitaans gebakje. Hoewel ze voornamelijk worden gemaakt rond het feest van San Giuseppe op 19 maart (tevens Vaderdag in Italië), zijn ze het hele jaar door in Napels te kopen. Het gebakje wordt versierd met banketbakkersroom met daarbovenop een kers en om het af te maken worden ze bestrooid met poedersuiker.Zoet gaat samen met koffie
Tip 5. Piazza San Gaetano
Al deze heerlijkheden kunt u ook proeven in de buurt van Piazza San Gaetano in het historische centrum van de stad. Hier bevinden zich meerdere bars, die de beroemde dolci uit Napels serveren bij een heerlijke cappuccino of een espresso.Tip 6. Koffie in stijl
Koffie drinken in stijl doet u in Caffè Gambrinus. Dit beroemde literaire café uit 1860 is geheel ingericht in de begin 20e-eeuwse Liberty-stijl (art nouveau). Paus Franciscus en vele andere beroemdheden dronken hier een koffie.Tip 7. Koffie om weg te geven
Bestel ook een caffè sospeso in een van de vele bars in Napels. Een caffè sospeso wil zeggen, een koffie in de wacht, een uitgestelde koffie. Bij veel bars in Napels wordt aangegeven dat er een caffè sospeso besteld kan worden. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die dan twee espresso bestellen, ze betalen dan voor één caffe normale voor zichzelf en één caffè sospeso. De caffè sospeso is dan een betaalde koffie voor een volgende klant die er zelf geen betalen kan. Dit initiatief werd zo’n groot succes dat veel bars in andere delen van Italië dit idee graag overnamen.De lekkerste pizza’s komen uit Napels
Tip 8. De enige echte koningin
Eet een pizza Margherita bij 'da Michele'. Raffaele Esposito creëerde in 1889 de pizza Margherita als eerbetoon aan koningin Margherita di Savoia in de kleuren van de Italiaanse vlag: tomaat (rood), mozzarella (wit) en basilicum (groen). Volgens de familie Michele zijn de pizza Margherita en de Pizza Marinara (tomaten, oregano, knoflook en extra vergine olijfolie) de enige twee echte originele pizza’s. Meer keus is er in deze zaak daarom ook niet. Michele werd in 1870 als restaurant gesticht, met recht ‘l’antica pizzeria’ (de oudste pizzeria). Houd wel rekening met een wachtrij. L'Antica Pizzeria da Michele vindt u in de Via Cesare Sersale, 1.Tip 9. Gefrituurd
Tijdens een bezoek aan Napels moet u zeker de pizza fritta geprobeerd hebben! Deze pizza wordt gemaakt op de manier zoals je gewend bent, maar wordt vervolgens dubbel gevouwen en gaat dan even in de kokendhete frituur. Daarna is uw pizza fritta klaar om gegeten te worden! Er bestaan verschillende varianten met diverse ingrediënten. De meest voorkomende pizza fritta is met tomaat, ricotta en provola, een (lokale kaas). De beroemdste pizza fritta eet je bij Zia Esterina Sorbillo (Piazza Trieste e Trento, 53), maar ook in de Spaanse wijk kunt u terecht voor een heerlijk authentieke pizza fritta.Tip 10. Twee keer gevouwen
De pizza portafoglio is een populaire soort street food. De pizza wordt hierbij twee keer dubbelgevouwen waardoor het veel weg heeft van een portefeuille (= portafoglio). Op deze manier is de pizza gemakkelijk te eten door hem vast te houden. Pizzeria Dante (waar?) zegt het concept te hebben bedacht en deze pizzeria bestaat al sinds 1738.Street food in Napels
Tip 11. Puntzakje met lekkers
Naast de pizza portafoglio is er nog meer street food waar de Napolitanen dol op zijn. Il cuòppo Napoletano is zo’n typisch Napolitaans gerecht (en eeuwenoude traditie) dat erg geliefd is bij zowel Napolitanen als toeristen. Er bestaan drie verschillende soorten van de cuòppo:– Cuòppo di mare – vis
– Cuòppo di terra – vlees
– Cuòppo dolce – zoetigheden
Deze gefrituurde hapjes worden in een van stropapier gemaakte puntzak geschept, zodat u met de puntzak in de hand al etend door de straten van Napels kunt wandelen.
Volg ons