050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar

De 10 mooiste bezienswaardigheden op Cyprus

Door reisleidster Claudia P | 01-10-2021

Volgens de overlevering is Cyprus de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de liefde, de schoonheid en de vruchtbaarheid. De godendochter zou uit het schuim van de zee zijn geboren en zou, door de westenwind gedreven, bij Pafos op Cyprus aan land zijn gegaan. Aphrodite was een beeldschone jonge vrouw die haar schoonheid en jeugd behield dankzij het water van Cyprus, waarin zij regelmatig baadde. Het eiland was haar tuin die zij beschermde...

Niet vreemd dus dat er eeuwenlang om Cyprus werd gestreden. Van Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen en Turken tot de Britten: iedereen wilde de vruchten plukken van dit fraaie eiland. Hun erfenis is dé reden om Cyprus te bezoeken, want zij hebben dit eiland iets unieks gegeven dat u nergens anders vindt.

Wat dat allemaal is? Bekijk mijn favoriete plekken op Cyprus en laat u verleiden. Verleiden door de antieke schoonheid van Kourion, de mozaïekvloeren van Pafos, de Byzantijnse kerkjes in het Troodosgebergte en de “door engelen gebouwde” Angeloktistoskerk in Kiti. Ik hoop dat ik u snel mag verwelkomen op mijn Cyprus!

Mijn favoriete bezienswaardigheden op Cyprus

1. Romeins Kourion

Cyprus ligt bezaaid met archeologische sites die een bezoekje waard zijn, maar Kourion is misschien wel de mooiste die u echt niet mag missen. De imposante en uitgestrekte opgravingen, die prachtig aan zee liggen, zijn een van de best bewaarde herinneringen aan de Romeinse overheersing van Cyprus. Er zijn nog grote openbare baden en verschillende huizen met fraaie mozaïekvloeren te vinden, net als een spectaculair amfitheater, dat geheel is gerestaureerd en nog gebruikt wordt voor concerten en toneel.

2. Agios Lazaros in Larnaka

De Agios Lazaros of de Sint-Lazaruskerk van Larnaka behoort tot oudste kerken van Cyprus. Het huidige godshuis is gebouwd in de 10e eeuw op de plaats van een nog oudere kerk die gebouwd werd op het graf van heilige Lazarus. Lazarus werd door Jezus Christus vier dagen na zijn dood weer tot leven gewekt. Na zijn wederopstanding trok hij naar Cyprus om er bisschop te worden, waar hij na zijn dood werd hij begraven. In de 9e eeuw werd het graf herontdekt en werd er een kerkje in zijn naam gebouwd. Lazarus zelf (zijn resten) verhuisde in de 13e eeuw naar Marseille.

3. Betoverende fresco’s in het kerkje van Asinou

In de prachtige natuur van het Troodosgebergte liggen beeldschone Byzantijnse kerkjes met fraaie fresco's! De muurschilderingen in de kleine kerk van Asinou gelden als de mooiste van Cyprus. De fresco’s geven een indrukwekkende kijk op de Byzantijnse kunst vanaf de bouw van Panagia Asinou, rond 1100 tot in de 16e eeuw. De fresco’s zijn overdonderend in hun kleurenpracht en onderwerpkeuze. Ook het contrast met de buitenzijde, die veel weg heeft van een eenvoudige boerenschuur, zorgen voor een ‘hemelse’ ervaring.

4. Winkelen in Büyük Han

Büyük Han is de grootste karavanserai op het eiland Cyprus en ligt in het door Turkije bezette deel van de hoofdstad Nicosia. Het is in 1572 gebouwd door de Osmanen, in het jaar dat ze het eiland hadden veroverd op Venetië. Op de open binnenplaats van deze voormalige herberg bevindt zich een moskee. Toen Cyprus een Britse kolonie was, was het in gebruik als een gevangenis en later als woonruimte voor arme gezinnen. Nu vindt u hier gezellige cafés, terrasjes en winkeltjes met Cypriotische producten.

5. Romeinse mozaïeken in Pafos

In het idyllische stadje Pafos, dat in zijn geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst van staat, ligt een prachtig archeologisch park. In 1961 werden hier meerdere Romeinse herenhuizen gevonden, met daarin een groot aantal schitterende mozaïekvloeren. Een van de mooiste vloeren, met een mozaïekoppervlakte van 500m²(!), vindt u in het Huis van Dionysos. De naam van dit Romeinse onderkomen is afgeleid van de belangrijkste scène op de vloer, waarin de god van de wijn een hoofdrol speelt.

6. Hala Sultan Tekke

Deze 19e-eeuwse moskee net buiten Larnaka ligt betoverend mooi aan de rand van een zoutmeer omgeven door palmbomen, cipressen en olijfbomen. Net een oase. De moskee verrees op de plek waar in 647 Umm Haram, een tante van de profeet Mohammed, tijdens de plundering van Kition van haar ezel viel, overleed en werd begraven. Haar graftombe ontwikkelde zich tot een pelgrimsoord. Omdat Umm Haram directe familie was van Mohammed behoort de Hala Sultan Teke tot de belangrijkste heilige gebouwen voor moslims ter wereld. Het wordt soms in een adem genoemd met Mekka, Medina en Jerusalem.

7. Wijndorpje Omodos

In het Troodosgebergte ligt Omodos, een van de mooiste wijndorpen van Cyprus. In 327 bezocht Helena, de moeder van Constantijn de Grote, het eiland op haar terugreis vanuit het Heilige Land. Enkele splinters van het kruis waar Christus aan gekruisigd was, liet zij in Omodos bij de monniken achter. Tot op de dag van vandaag bezoeken Cyprioten en pelgrims deze bijzondere relikwieën in de kerk van het Heilige Kruis. De eerste pelgrims zagen ook dat de monniken in hun levensonderhoud konden voorzien door het maken van wijn en velen bleven om hen te helpen. Zo ontstond dit prachtige wijndorpje.

8. Kykkosklooster

In het Troodosgebergte ligt op 1318 meter hoogte het schitterende Kykkosklooster. De officiële naam van het klooster is het Iera Moni tis Panagio tou Kykko en het is beroemd om de vele mozaïeken en fresco's. Het klooster dat gewijd is aan de Maagd Maria heeft een van de drie iconen die volgens de overlevering gemaakt zijn door de evangelist Lucas. In het bijbehorende museum ziet u een belangrijke collectie gewijde vaten en Cypriotische oudheden.

9. Gebouwd door engelen

In het dorpje Kiti staat de ‘door engelen gebouwde’ Panagia Angeloktisti. Dit 11e-eeuwse kerkje is gebouwd op de plek van een vroegchristelijke basilica uit de 5e eeuw. Van deze eerste kerk is de absis bewaard gebleven met daar in een van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse kunst, een mozaïek uit de 6e eeuw van Maria met kind geflankeerd door de aartsengelen Michaël en Gabriël.

10. Koningsgraven van Pafos

De ‘Koningsgraven’ van Pafos stammen uit de tijd dat Cyprus behoorde tot het Egyptische rijk van de Ptolemaeën, de dynastie van Cleopatra. Het gebied is ongeveer een half millennium als necropool benut, tot deze functie in de 3e eeuw na Christus langzamerhand in vergetelheid raakte. De Paleokastra (oude kastelen) werden zelfs als schuilplaats gebruikt door de eerste christenen op het eiland. De in de rotsen uitgegraven tombes van zijn van hoge functionarissen, maar als u de pracht en praal van de grafstenen ziet, zou u denken dat er koningen hun laatste rustplaats vonden...

Meer reisverhalen

SRC-reisleidster Claudia
Een bezoek aan Cyprus is net een maaltijd met mezze. U proeft een beetje van alle lekkere hapjes: Byzantijnse kerkjes, Romeinse mozaïeken en het prachtige landschap!