050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Zwitserland
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
zwitserland.jpg

Praktische informatie Zwitserland

Algemene informatie Zwitserland

HoofdstadBern
StaatsvormFederale republiek
Oppervlakte41.284 km²
Aantal inwonersca. 8.403.994
Bevolkingsdichtheidca. 203,6 per km²
Officiële taalDuits, Frans, Italiaans, Reto-Romaans
ReligiesKatholiek 46,1%, protestants 40%, islamitisch 2,2%, joods 0,3%, overig 11,4%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Zwitserland verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Zwitserland-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Zwitserland wordt meestal een audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen, zowel bus- als vliegreizen, geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Zwitserland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Zwitserland-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Zwitserland

De netspanning in Zwitserland bedraagt 230 volt. U heeft een wereldstekker nodig, hoewel op sommige plekken ook onze tweepolige stekker wordt gebruikt.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Zwitserland kunt u korting ontvangen op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt. Reist u met een groep, dan is de groepskorting vaak gelijk aan of hoger dan deze individuele korting.

Eten en drinken in Zwitserland

De Zwitserse keuken, van oorsprong eenvoudig, is een combinatie van de Duitse, Franse en Italiaanse keuken, waarbij de taalgrenzen als ook als culinaire grens kunnen worden gezien. In Zwitserland zijn er echter wel een paar wereldberoemde gerechten die overal gegeten worden, zoals de ook bij ons bekende kaasfondue. Een ander warm kaasgerecht is raclette, van het Franse râcler, dat letterlijk schrapen betekent. Er wordt hierbij een ronde kaas doormidden gesneden, eenzijdig verwarmd, en dan wordt de zacht geworden kaas van boven afgeschraapt. Traditioneel wordt hierbij aardappel (in de schil) augurkjes en uitjes in het zuur gegeten. Een ander typisch Zwitser gerecht dat ook bij ons bekend is, is rösti, een platte koek van geraspte aardappel, al dan niet van te voren gekookt, die in boter of vet in de pan wordt gebakken.

Daarnaast is Zwitserland een echt kaasland: elke landstreek of regio heeft z’n eigen kaassoort. Bij ons zijn vooral Emmenthaler en Gruyère bekend, maar ook al die andere honderden kaassoorten, zowel hard als zacht, zijn bijzonder lekker! Bestel in een restaurant als tussengerecht vooral een ‘zvieri-plättli’, een kaasplankje: echt heerlijk!

Natuurlijk kunt u Zwitserland niet verlaten voordat u een stukje chocola heeft gekocht en geproefd. Dat Zwitserland zo’n beroemd chocoladeland is, komt vooral doordat hier in de 19e eeuw door Daniel Peter de melkchocolade is uitgevonden, net als het concheren (fondantchocolade) door Rodolphe Lindt. Een aantal beroemde chocolademerken zijn Lindt, Milka en Toblerone, hoewel die laatste twee inmiddels in Amerikaanse handen zijn.

De prijzen voor eten en drinken zijn in Zwitserland hoger dan in Nederland.

Feestdagen in Zwitserland

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• maart / april: Goede Vrijdag en Pasen
• mei: Hemelvaart
• mei / juni: Pinksteren
• 1 augustus: Nationale feestdag
• 25 en 26 december: Kerstmis

Daarnaast kennen de Zwitserse kantons hun eigen feestdagen.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Zwitserland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting, ook omdat de fooi vaak al in de rekening is verwerkt. Gewoonlijk wordt in cafés en restaurants 5 tot 10 % van het notabedrag als fooi gegeven.

Fotograferen

Het wordt afgeraden te fotograferen en/of te filmen op en nabij militaire objecten en bases en grenzen. Ook in sommige kerken en musea is het maken van opnames vaak niet toegestaan: bij de ingang staat een bordje wat aangeeft wat wel en niet is toegestaan. Soms mag u wel tegen betaling fotograferen of filmen. In Zwitserland zijn overal (vervangings)-materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Zwitserland

De munteenheid van Zwitserland is de Zwitserse frank. Op veel plekken is het mogelijk om in euro’s te betalen, hoewel u uw eventuele wisselgeld wel in Zwitserse franken krijgt. Daar waar u niet met euro’s kunt betalen, worden ter vergelijking de prijzen ook in euro’s aangegeven. De meeste banken zijn doordeweeks geopend van 8.00 uur tot 18.30 uur, vaak met een middagsluiting. In veel plaatsen zijn de geldautomaten de enige mogelijkheid om contant geld te krijgen. In bijna alle winkels en in de horeca kunt u met uw Nederlandse bankpas of creditcard betalen.

Kledingadvies voor Zwitserland

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook kan er wel eens een buitje vallen dus een paraplu of een regenjas kan handig zijn. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Zwitserland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Zwitserland. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Zwitserland

Zwitsers zijn vriendelijke, beleefde mensen, die echter wel op zichzelf kunnen zijn en richting onbekenden wat afstandelijk kunnen overkomen. Ze staan u wel altijd vriendelijk te woord als u een vraag heeft. In Zwitserland gelden formele omgangsvormen, waar in het Duitstalige deel strenger mee wordt omgegaan dan in het Frans- en Italiaanstalige deel. In Zwitserland worden mensen altijd met ‘u’ of met de titel die men heeft aangesproken, totdat er wordt aangegeven dat dat niet meer hoeft. Zwitsers staan bekend om hun punctualiteit: niet voor niets is de Zwitserse horloge-industrie zo groot! Het wordt niet gewaardeerd zonder afspraak bij mensen over de vloer te komen.

Openingstijden

Winkels:
Winkels zijn op doordeweekse dagen geopend van 8.00 uur tot 18.30 uur, soms met een middagsluiting. Op maandagochtend zijn winkels vaak dicht. Op zaterdagen zijn winkels geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur of 17.00 uur, afhankelijk van de grootte van de plaats. Op zondag zijn winkels gesloten, met uitzondering van sport- en levensmiddelenwinkels (zoals supermarkten en bakkerijen) in populaire toeristische centra en grotere steden.

Postkantoren:
Postkantoren zijn doordeweeks in de grote steden geopend van 7.30 uur tot 18.30 uur, in kleinere plaatsen is er een middagsluiting. Postzegels zijn behalve in postkantoren ook te koop bij winkels, kiosken, bus- en treinstations. In grotere steden zijn postkantoren vaak ook op zaterdagochtend open.

Banken:
Banken zijn doordeweeks over het algemeen geopend van 8.30 uur tot 16.30 uur, met in kleinere steden een middagsluiting. Op luchthavens en stations zijn geldwisselkantoren doorgaans geopend van 6.00 uur tot 21.00 uur, soms zelfs tot 23.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Zwitserland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

Roken

In Zwitserland is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Populaire souvenirs uit Zwitserland zijn verschillende soorten eet- en drinkwaren, zoals kaas en chocolade. Ook horloges en zakmessen zijn erg populair, net als de koekoeksklokken. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

Zwitserland heeft vier nationale talen: het overgrote deel is (Zwitser-)Duitstalig (64%), daarnaast is Frans (23%), Italiaans (8%) en Reto-Romaans (0,5%) de officiële landstaal. Het Zwitser-Duits is een spreektaal dat soms in het geheel niet lijkt op het Duits zoals dat in bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk wordt gesproken. Vrijwel elke regio, stad en dorp heeft een eigen variant van het Zwitser-Duits. De geschreven taal is echter hoog-Duits. Met Engels kunt u in Zwitserland goed terecht, hoewel de oudere generatie dat minder goed spreekt dan de jongere.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Zwitserland is, afhankelijk van uw provider, niet zo duur. In veel hotels is (gratis) wifi beschikbaar, net als in restaurants, cafés en in sommige grotere winkels. Vanuit Zwitserland komt de post binnen 2 tot maximaal 5 dagen in Nederland aan.

Tijdverschil

Er is geen tijdverschil met Nederland. Net als in de EU-landen begint de zomertijd op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Zwitserland zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Zwitserland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. Het wegennet in Zwitserland is zeer goed.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Zwitserland is van goede kwaliteit en kunt u gerust drinken. Wel kan het zijn dat in heuvel- en bergachtige gebieden het water een lichte ijzersmaak heeft.