Praktische informatie Zweden
Algemene informatie Zweden
Hoofdstad | Stockholm |
Staatsvorm | Constitutionele monarchie |
Oppervlakte | 450.295 km² |
Aantal inwoners | ca. 10.202.491 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 22,7 per km² |
Officiële taal | Zweeds |
Religies | Protestantisme 57,7% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Zweden verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Zweden-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.
Audiosysteem
Op onze groepsreizen in Zweden wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Zweden is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Zweden-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit in Zweden
De gebruikelijke netspanning in Zweden is 220 volt. Stekkers en stopcontacten kunnen verschillen van die in andere delen van de wereld. Er zijn in Zweden verschillende maten stekkers en stopcontacten, daarom is het aan te raden een wereldstekker mee te nemen.
Entreegelden
Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Soms ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt. De entreegelden dienen te worden betaald in Zweedse kronen.
Eten en drinken in Zweden
Het ontbijt in Zweden bestaat meestal uit yoghurt met muesli of een boterham met kaas of jam. Daarbij wordt koffie of thee en soms vruchtensap gedronken. Behalve bij het ontbijt eten de Zweden weinig brood, hoewel dit wel in veel soorten verkrijgbaar is. Knäckebröd wordt eigenlijk alleen gegeten bij de warme maaltijd of als tussendoortje.
De lunch is meestal een warme maaltijd aangevuld met een saladebuffet. Net als de lunch is het diner weer een warme maaltijd. Dit kan een eenvoudige maaltijd zijn, omdat de lunch ook al uitgebreid is geweest. Aardappels worden afgewisseld met rijst en pasta. Vlees is relatief duur in Zweden en dus worden er goedkopere mogelijkheden gezocht als gehakt en worstjes. Hert, eland en rendier staan ook regelmatig op de menukaart en natuurlijk is vis ook erg populair. Na het diner wordt zelden een nagerecht gegeten. Alleen bij speciale gelegenheden wordt een koffietafel geserveerd met verschillende soorten koekjes en gebak.
Het bekendste gerecht van Zweden is wel het smörgåsbord. Het is eigenlijk een buffet bestaande uit vier gangen: eerst een haringbuffet met verschillende soorten ingemaakte haring gevolgd door zalm op diverse manieren klaargemaakt. Vervolgens een derde gang met koude vleesgerechten gevolgd door de laatste gang met warme vleesgerechten. Bijgerechten zijn salades, brood, kaas, aardappelen en fruit. Lunch en diner worden vroeg geserveerd in Zweden.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau maar sommige dingen zijn in Zweden duurder, zoals kleding en alcohol. Alcohol met een alcoholpercentage hoger dan 3,5% mag niet overal verkocht worden. Daarvoor moet je naar staatsslijterij: de Systembolaget.
Voor een driegangendiner in een gemiddeld restaurant betaalt u tussen de 25 tot 50 euro per persoon. Een kop koffie op een terras met iets lekkers erbij kost rond de zes euro.
Feestdagen in Zweden
• 1 januari: nieuwjaar
• 6 januari: Driekoningen
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen
• 1 mei: dag van de arbeid
• mei/juni: Hemelvaartsdag en Pinksteren (2e Pinksterdag is geen officiële feestdag meer)
• 6 juni: nationale feestdag
• vrijdag rond 21 juni: Midzomeravond
• 1 november: Allerheiligen
• 25 en 26 december: Kerstmis
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi. Een goede regel is het naar boven afronden van het eindbedrag.
Fotograferen
Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. Even vraag in woord of gebaar voordat u de foto neemt wordt zeer op prijs gesteld. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Zweden afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In principe zijn in Zweden overal (vervangings)materialen zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.
Geldzaken / valuta in Zweden
De Zweedse kroon is het officiële betaalmiddel in Zweden. Zweden is weliswaar lid van de Europese Unie, maar je kunt er officieel niet met de euro betalen. Op 1 oktober 2015 kreeg Zweden nieuwe bankbiljetten met de volgende waarden: 20, 50, 200 en 1.000 kronen. De oude biljetten van 20, 50 en 1.000 kronen zijn sinds 30 juni 2016 niet meer geldig. Op 1 oktober 2016 zijn er nieuwe biljetten van 100 en 500 kronen geïntroduceerd. De oude biljetten van 100 en 500 kronen zijn na 30 juni 2017 niet meer geldig. Op dezelfde datum werden ook nieuwe munten van 1, 2 en 5 kronen ingevoerd. De oude munten van 1, 2 en 5 kronen zijn na 30 juni 2017 niet meer geldig.
In Zweden kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Daarnaast worden diverse creditcards wereldwijd in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren. U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.
Kledingadvies voor Zweden
Voor Zweden is het aan te raden om voor ieder weertype kleding mee te nemen. In de zomermaanden kunnen de temperaturen flink oplopen, maar een vest of trui voor een koelere avond is ook nodig. Laagjeskleding komt hierbij goed van pas. Goede wandelschoenen zijn geen overbodige luxe voor tochten in de natuur evenals regenkleding. Zweden kent een muggenseizoen van begin juli tot halverwege augustus. Trek daarom lichte en loszittende kleding aan en vergeet niet om muggenolie mee te nemen. De wintermaanden stellen andere eisen en het kan in delen van Zweden flink koud zijn: thermische onderkleding, tussenlagen, een wollen trui, warme wind- en waterdichte winterjas, warme sjaal, muts, sokken, handschoenen en stevige (wandel)schoenen of laarzen met een goed profiel zijn aan te raden.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Zweden en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Zweden. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Omgangsvormen in Zweden
Het is in Zweden heel gebruikelijk om elkaar bij de voornaam te noemen en elkaar te tutoyeren. Alleen bij het voorstellen wordt een persoonlijke titel of functie genoemd.
Openingstijden
Winkels:
De Zweedse winkels zijn over het algemeen geopend op maandag tot en met vrijdag van 9.30 uur tot 18.00 uur (supermarkten vaak tot 21.00 uur) en op zaterdag tot 16.00 uur of 17.00 uur. Warenhuizen in de grote steden hanteren langere openingstijden en zijn vaak ook op zondag geopend. Alle steden hebben ook kleine winkels voor levensmiddelen die tussen 07.00 uur en 23.00 uur open zijn.
Banken:
Op werkdagen zijn banken geopend van 10.00 uur tot 15.00 uur (in grote steden soms tot 18.00 uur). Op donderdag zijn de banken vaak geopend tot 17.00 uur.
Postkantoor:
Het postkantoor is doordeweeks open van 09.30 uur tot 18.00 uur.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Zweden heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
Roken
Het is Zweden verboden om in openbare gebouwen te roken. Tijdens besprekingen en maaltijden wordt ook niet gerookt. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Souvenirs
Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
In Zweden wordt Zweeds gesproken. In Lapland wordt ook Samisch gesproken. Men kan vrijwel overal terecht met Engels.
Telefoon, internet en post
Zweden valt onder de EU-regels voor roaming. Raadpleeg uw provider voor de exacte kosten. Zweden heeft 4G-netwerk, ontvangst in zeer afgelegen gebieden is niet altijd gegarandeerd. Hotels, restaurants en andere openbare gelegenheden bieden meestal, al dan niet tegen kosten, wifi aan. De post verstuurd vanuit Zweden is gemiddeld 2 tot 5 werkdagen onderweg.
Tijdverschil
Zweden ligt in de zelfde tijdzone als Nederland. Er is zowel in de zomer als in de winter geen tijdsverschil
Vaccinaties / inentingen
Voor een reis naar Zweden zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.
Vervoer / wegen
We stellen ook in Zweden hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Somskunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.
Water (drinkwater)
Het drinkwater in Zweden is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.
Volg ons