Praktische informatie Vietnam
Algemene informatie Vietnam
Hoofdstad | Hanoi |
Staatsvorm | Volksrepubliek |
Oppervlakte | 330.972 km² |
Aantal inwoners | ca. 98.176.244 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 296,61 per km² |
Officiële taal | Vietnamees |
Religies | Boeddhistisch 55%, katholiek 7%, overig (taoïstisch, natuurreligies, islamitisch, protestants) 38% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Vietnam verblijft u meestal in middenklassehotels. Deze hotels kunnen per land en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk. Sommige hotels in Vietnam beschikken over een (binnen)zwembad en spa- en/of massagefaciliteiten. Een bar is in de meeste gevallen ook aanwezig.
Reizen naar verre bestemmingen brengt soms kleine ongemakken met zich mee. Omdat in Vietnam uw kamers voorzien zijn van airconditioning heeft u zelden last van ongedierte. Een beestje dat u in Vietnam wel kunt tegenkomen is een tjiktjak: een kleine hagedissoort die insecten eet en dus eigenlijk heel nuttig is. Een klamboe heeft u niet nodig. Het kan ook voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken, die overigens zelden voorkomen, worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.
Audiosysteem
Op onze groepsreizen in Vietnam wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.
In Vietnam maken we altijd gebruik van de kofferservice in de hotels, uw koffers worden naar uw kamer gebracht en op de dag van vertrek weer opgehaald. Voor deze service is een bedrag opgenomen in de centrale fooienpot.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Vietnam is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Vietnam-reizen veel gewandeld worden en soms maakt u ook fiets- of boottochten. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit
De netspanning in Vietnam bedraagt 220 volt. Voor Vietnam heeft u geen wereldstekker nodig. Opladen van uw apparatuur levert geen problemen op.
Entreegelden
Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Vietnam wordt geen korting gegeven op de entreegelden indien u 65 jaar of ouder bent.
Eten en drinken
In de Vietnamese hotels staat ’s morgens een westers ontbijtbuffet voor u klaar, eventueel aangevuld met lokale gerechten. Probeer een keer Pho; de traditionele noedelsoep.
In Vietnam is het niet gebruikelijk om als lunch een broodje te eten, de Vietnamese restaurants kennen dat niet. In een Vietnamees restaurant wordt meestal een set menu geserveerd bestaande uit één of meerdere voorgerechten zoals salade, soep en kleine loempia’s. Het hoofdgerecht bestaat uit rijst met vlees- en/of visgerechten en groente. Een dergelijk menu, dat overigens ook als diner wordt geserveerd, inclusief een (fruit)dessert kost ongeveer 11 of 12 euro. In Vietnamese restaurants eet u met stokjes, maar voor de toeristen is er bijna altijd wel ander bestek beschikbaar.
In de hotels en restaurants waar wij verblijven en lunchen/dineren kunt u zonder problemen sla en gesneden fruit eten, buiten de hotels kan uw reisleider u adviseren waar het veilig is om eten te kopen. U wordt afgeraden om snacks te kopen van de stalletjes langs de weg, hoewel het er in het algemeen heerlijk uitziet en lekker ruikt, is het risico op onveilig voedsel groot. IJsblokjes in frisdranken zijn geen probleem in Vietnam, deze worden gemaakt van schoon water.
In Vietnam zijn overal alcoholische dranken beschikbaar, de prijzen hiervan zijn minimaal gelijk aan onze westerse prijzen. Mocht u wijn drinken dan is het vaak beter om de (buitenlandse) huiswijn te nemen, hier zit een hoge omloopsnelheid in en daardoor is de kwaliteit constanter. Bij speciale (duurdere) wijnen loopt u het risico dat deze al te lang in hoge temperaturen bewaard zijn waardoor de kwaliteit verminderd is. Vietnam kent zijn eigen wijnen, welke goedkoper zijn dan de buitenlandse wijnen, maar vaak van wisselende kwaliteit zijn.
Feestdagen in Vietnam
Het allerbelangrijkste feest in Vietnam is het TET nieuwjaar, de datum hiervan wisselt per jaar, men volgt hierin de maankalender. Meestal zal het nieuwsjaar ergens plaatsvinden tussen half januari en half februari.
In de weken voor het TET nieuwjaar staat in het straatleven dit feest centraal. Dde mensen zijn allemaal vreselijk druk met de voorbereidingen; nieuwe kleding aanschaffen, veel snoep en eten kopen, versieringen halen waarvan vooral heel veel planten en bloemen voor het huis. Het TET Nieuwjaar is voor een groot deel een familiefeest, men wil zo veel mogelijk bij zijn familie aanwezig zijn. Dit betekent dat veel winkels en restaurants gesloten zijn gedurende een bepaalde tijd, dit kan voor 1 dag zijn maar ook voor een week.
Voor onze reizen betekent dit dat we soms flexibel moeten zijn in de keuze van restaurants, maar daar staat tegenover dat er dan wel een heel bijzonder gezellige sfeer in de straten is.
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In sommige landen heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, maken we in Vietnam gebruik van een centrale fooienpot waaruit de gidsen, chauffeur, kofferjongens en het bootpersoneel een fooi krijgen. In restaurants is het ook gebruikelijk dat u fooi geeft, circa 5-10% van de rekening wordt op prijs gesteld.
Fotograferen
Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Vietnamezen vinden het in het algemeen geen probleem om gefotografeerd te worden, maar het wordt vaak wel op prijs gesteld dat u de gemaakte foto aan hen laat zien. Oudere mensen vinden het soms niet prettig als u een foto van hen maakt, het kan door hen geassocieerd worden met de dood. Vraagt u hen dan ook altijd of ze het goed vinden.
Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als men foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in andere landen afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in sommige landen geen (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.
Geldzaken / valuta
De lokale munteenheid is de Vietnamese Dong (VND) die u in alle steden eenvoudig kunt pinnen.
Op de dag van aankomst zal uw reisleider er voor zorgen dat u deze VND krijgt. Wij adviseren u om geen VND in Nederland te kopen, er wordt u dan een zeer slechte koers berekend. In Vietnam betaalt u al uw aankopen in deze VND, maar u kunt ook met US dollars betalen. U kunt bedragen voor de entreegelden en de centrale fooienpot in euro’s betalen.
In Vietnam kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en zelfs in winkels te betalen. Houd er wel rekening mee dat op veel verre bestemmingen pinautomaten alleen in de grote steden te vinden zijn. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik buiten Europa moet activeren. Daarnaast worden diverse creditcards wereldwijd in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen.
U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s en US dollars in contanten mee te nemen.
Kledingadvies
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in deze landen regent het wel eens.
Bij een bezoek aan een tempel in Vietnam wordt u verzocht om de knieën, schouders en bovenarmen te bedekken. Een tempelterrein kunt u met uw schoenen aan bezoeken, maar als u de tempel zelf in wilt gaan, moeten uw schoenen uit.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Vietnam en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Vietnam. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Omgangsvormen
De Vietnamezen gaan zeer respectvol met elkaar om en men zal er te allen tijde voor proberen te zorgen dat boosheid niet getoond wordt; dit wordt gezien als gezichtsverlies.
Openingstijden
Winkels
Winkels gaan ’s ochtends vroeg al open en afhankelijk van de stad sluiten deze niet voor 21.00 uur ’s avonds. Weekendsluitingen kent men niet bij de winkels.
Banken
Banken zijn geopend tussen 08.00 uur en 11.30 en tussen 13.30 en 16.00 uur. Banken zijn wel gesloten in het weekend.
Postkantoren
Postkantoren zijn doorgaans geopend tussen 08.00 en 20.00 uur.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Vietnam heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Cambodja)!
Visum
Voor Vietnam heeft u een e-visum nodig. Meer informatie over dit visum vindt u op de pagina reisdocumenten.
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.
Roken
In Vietnam wordt voornamelijk door mannen veel gerookt. Soms kan het dan ook voorkomen dat er ondanks een rookverbod toch gerookt is in, bijvoorbeeld, uw hotelkamer. Dit komt steeds minder voor, omdat ook hier de hotels gasten die roken in de kamers een boete laten betalen. Als u meldt dat er gerookt is in uw kamer, wordt hier in de meeste gevallen een oplossing voor gezocht.
Sanitair
Sanitaire voorzieningen zijn goed in Vietnam, zowel in onze hotels als bij de bezienswaardigheden. De kwaliteit kan op sommige plekken iets minder zijn. Het is wel handig om zelf wat toiletpapier in uw tas te hebben, dit is niet altijd aanwezig bij de openbare toiletten.
Souvenirs
Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
De Vietnamezen spreken hun eigen Vietnamese taal, maar zeker de jongeren en het personeel in hotels, restaurants en winkels spreken Engels. Een aantal oudere mensen zijn het Frans nog machtig.
Telefoon, internet en post
Telefooncellen kent men niet in Vietnam. Als u wilt telefoneren zal dat vanuit uw hotel moeten, maar dit is in het algemeen vrij duur. Vraag voordat u gaat bellen altijd bij de receptie wat de kosten hiervoor zijn. Gratis wifi is in alle hotels beschikbaar en vaak ook in de restaurants.
Tijdverschil
Vietnam kent geen zomer- en wintertijd, dit betekent dat het in onze zomerperiode in Vietnam vijf uur later is, in de winter zes uur later.
Vaccinaties / inentingen
Voor een reis naar Vietnam is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.
Vervoer / wegen
We stellen ook in Vietnam hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.
Het wegennet in Vietnam wordt steeds verder verbeterd, er komen steeds meer snelwegen waardoor steden sneller te bereiken zijn. In de steden, met name in Hanoi en Ho Chi Minh City, neemt het autoverkeer zo snel toe dat u regelmatig vast komt te staan in het verkeer. Gelukkig valt er vanuit de bus veel te zien, dus vervelen zult u zich niet. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in veel landen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.
Water (drinkwater)
Het drinkwater in Vietnam is van slechte kwaliteit, derhalve wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken. Kraanwater kan wel worden gebruikt om uw mond te spoelen.
Gratis drinkwater in de touringcar
In de touringcar in Vietnam zijn 19-liter flessen met mineraalwater aanwezig. U kunt uw eigen waterfles gedurende de gehele reis gratis vullen. Zo beschikt u altijd en gemakkelijk over voldoende drinkwater en reduceren we samen het gebruik van het aantal plastic wegwerpflessen.
Volg ons