050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Thailand
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
thailand.jpg

Praktische informatie Thailand

Algemene informatie Thailand

HoofdstadBangkok
StaatsvormConstitutionele monarchie met twee wetgevende organen (senaat en huis van afgevaardigden)
Oppervlakte513.120 km²
Aantal inwonersca. 68.977.400
Bevolkingsdichtheidca. 134,4 per km²
Officiële taalThai
ReligiesBoeddhistisch 94,5%, islamitisch 4,29%, christelijk 1,17%, hindoeïstisch 0,1%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Thailand verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten.

Behalve in hotels verblijft u in Thailand soms ook in bijzondere accommodaties op unieke plekken in een natuurrijke omgeving. Zo slaapt u bij het Floatel River Kwai Jungle Rafts (Kanchanaburi) in houten huisjes die drijven op het water. Iedere unit beschikt uiteraard over een eigen badkamer met een douche en een toilet. Wel moet u er rekening mee houden dat hier geen warm water en airconditioning aanwezig zijn. Door het ontbreken van elektriciteit wordt ‘s avonds alles met lantaarns verlicht, dit is erg bijzonder en zal u zeker dichter bij de natuur brengen. In Loei overnacht u op een locatie zonder elektriciteit, deze keer niet op het water maar in een heuse safaritent die verder van alle comfort voorzien is. Bij elke Thailand-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Afwijkende accomodaties
Zoals hierboven beschreven kan het reizen naar exotische bestemmingen kleine ongemakken met zich meebrengen. In een tropisch klimaat is de vochtige warmte een ideale plaats voor ongedierte, mogelijk ook op uw kamer. Ook kan het voorkomen dat er tijdelijk geen bereik is met uw mobiele telefoon. Een klamboe hoeft u naar Thailand niet mee te nemen, er zitten maar weinig muggen. Waar een klamboe toch nodig zou zijn, wordt dit door de hotels voorzien.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

In Thailand kan het voorkomen dat u overnacht in de slaaptrein. U houdt de bagage dan zelf bij u, het is soms een beetje puzzelen maar uiteindelijk lukt het wel om alles op te bergen. Afhankelijk van het soort wagon wat wordt ingezet is er ruimte voorzien voor bagage onder, naast of boven het bed. Het kan dan handig zijn om uw bagage niet in een harde koffer te vervoeren, maar om te kiezen voor slappe weekendtassen.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Thailand is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Thailand-reizen veel gewandeld worden over soms ongelijke ondergronden. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Thailand

De netspanning in Thailand bedraagt 220 volt. Een wereldstekker is niet nodig, maar wel altijd handig om bij u te hebben. Het kan zijn dat u bij treinreizen geen gebruik kunt maken van een stopcontact.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Thailand krijgt u meestal geen korting als u ouder dan 60 of 65 jaar bent. Vaak is er wel een jongerenkorting, maar daarbij wordt eerder naar lengte dan naar leeftijd gekeken.

Eten en drinken in Thailand

De Thaise keuken heeft een geheel eigen stijl waarin rijst, vis en vruchten een belangrijke rol spelen. Curry’s zijn, net als in de Indiase keuken, belangrijke smaakmakers. Verder staat de Thaise keuken bekend om de scherp gekruide gerechten en wordt er veel aandacht besteed aan de opmaak van gerechten. Voor liefhebbers van goed Aziatisch eten is Thailand een waar paradijs. De echte Thaise keuken staat bekend om scherp gekruide gerechten, maar er zijn ook vele minder hete gerechten verkrijgbaar. Rijst of noedels komt u in of bij vrijwel elk gerecht tegen. Zoet of hartig, vlees of vis er is variatie alom en de meeste gerechten worden gegeten met groenten, zoals wortels, aubergines of zelfs gebakken waterlelies. Veel aandacht wordt besteed aan de opmaak van de gerechten. Daarnaast groeit in Thailand een grote verscheidenheid tropische vruchten, die ook veel tot vruchtensappen worden uitgeperst.

In Thailand eet men in principe meerdere keren per dag kleine hoeveelheden, maar in de steden en tijdens de rondreis krijgt u toch min of meer eten in het bekende patroon: ontbijt, lunch en diner. Eten wordt soms lauw geserveerd, door het warme klimaat wilt u uiteraard ook geen kokend hete soep eten. Wenst u uw eten toch zeer warm? Dan kunt u er wat Thaise chilipeper aan toevoegen. Wijn is redelijk duur en vaak ook enkel per fles verkrijgbaar, u kunt het daarom beter bij een Thais pilsje houden.

Feestdagen in Thailand

In Thailand wordt drie keer nieuwjaar gevierd: westers nieuwjaar op 31 december en 1 januari, Chinees nieuwjaar in februari en het Thais nieuwjaar (13 tot 15 april): het Songkran-festival. Houdt u er rekening mee dat het tijdens deze periodes behoorlijk druk kan zijn.

In november vieren thai ook het Loi Kratong-festival: een heel bijzonder festival om mee te maken. Verder zijn er nog heel wat boeddhistische feestdagen of evenementen gerelateerd aan het Thaise koningshuis. Hier zult u echter geen hinder van ondervinden, integendeel Thaise mensen betrekken bezoekers graag bij hun festiviteiten.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Thailand is het normaal om een fooi te reserveren voor de kofferservice, de kamermeisjes, de chauffeurs en de bediening in het restaurant. U kunt er vanuit gaan dat u 3 euro per dag per persoon kwijt bent aan fooi. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders en gidsen in Thailand vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider of gids die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

In Thailand kunt u bijna alles filmen of fotograferen. De weinige keren dat dit niet toegestaan is, zal de lokale gids of reisleider dat ook duidelijk meegeven. Meestal voelt u zelf ook aan wanneer het bijvoorbeeld ongepast kan zijn. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Thailand afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Thailand niet overal (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Thailand

Het is belangrijk dat u uw bankpas laat activeren voor transacties buiten Europa. Dit kunt u doen door de bank op de hoogte te brengen van uw bezoek aan Thailand. Bij de meeste banken is het ondertussen ook mogelijk om dit online te doen.
U kunt in Thailand overal de Thaise Baht pinnen, maar het meest voordelige is om in Thailand contant euro’s om te wisselen naar Thaise Baht. U kunt alvast een klein bedrag omwisselen op de luchthaven, maar de beste wisselkoers krijgt u gegarandeerd bij een wisselkantoor, al dan niet van een bank, in de stad. Hotels hebben zeer ongunstige wisselkoersen, u kunt hier dan ook beter geen geld wisselen. Voor het omwisselen moet u altijd een origineel paspoort tonen.
Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Thailand

Neemt u voor Thailand vooral luchtige kleding mee en een fleecejas voor op de plaatsen met airconditioning zoals sommige restaurants, touringcar of de nachttrein. Voor bezoeken aan tempels of paleizen gelden er kledingvoorschriften: schouders moeten bedekt zijn en een broek of rok moet tot ruim over de knieën vallen. Bij het betreden van sommige gebouwen wordt er ook van u verwacht dat u uw schoenen uitdoet. Bij het koninklijk paleis in Bangkok moet u een T-shirt of poloshirt met mouwtjes aan, een sjaal om de schouders te bedekken is niet voldoende. Ook de broek dragen moet tot aan de enkels reiken wilt u het koninklijk paleis kunnen betreden.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Thailand en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Thailand. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Thailand

In Thailand is het schudden van handen niet gebruikelijk, men begroet elkaar door beide handen tegen elkaar te houden en vervolgens een kleine buiging te maken. Het hoofd of de schouders van iemand aanraken beschouwen de Thai als zeer onbeleefd. Tijdens een bezoek aan een tempel mag de onderkant van uw voeten nooit gericht zijn naar een ander persoon of naar een Boeddhabeeld.

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels, zeker de shopping malls, zijn zeven dagen per week open van 10.00 uur tot 22.00 uur.

Banken
De banken in deze talrijke malls zijn ook zeven dagen per week geopend van 11.00 uur tot 19.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Thailand heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Thailand is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het op de openbare weg gooien van sigarettenpeuken kan in Thailand beboet worden. Uiteraard is het verboden om in onze touringcars te roken, alsook in de nachttrein.

Sanitair

De lokale toiletten zijn in Thailand vaak hurktoiletten die niet zijn voorzien van toiletpapier. Het is dus belangrijk om zelf altijd wat toiletpapier bij de hand te hebben. In de hotels zijn uiteraard wel degelijke westerse sanitaire voorzieningen met toiletpapier.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Thailand spreekt men voornamelijk Thais en op toeristische plaatsen spreekt men Engels met een Aziatisch accent. Geeft u zichzelf enkele dagen om hierop af te stemmen. Met wat handen- en voetenwerk, goeie wil en een glimlach komt u al een heel eind.

Telefoon, internet en post

Omdat nu bijna overal wifi beschikbaar is, zijn er maar weinig internetcafés meer over. De meeste hotels bieden gratis wifi aan, slechts een enkele keer moet u hiervoor nog betalen. Lokale sim-kaarten zijn makkelijk verkrijgbaar en vaak zijn ze in de winkel bereid om u te helpen bij de registratie. Postkaarten of brieven versturen is betrouwbaar en het duurt ongeveer zeven werkdagen alvorens die op de bestemming zijn, afhankelijk van waar u de brieven op de post doet.

Tijdverschil

In de wintertijd is het zes uur later dan in Nederland, in de zomertijd vijf uur later.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Thailand is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Thailand alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Thailand binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als u een overstap heeft gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Thailand hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze vervoermiddelen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. De infrastructuur is in Thailand over het algemeen goed tot zeer goed, u moet alleen in de grote steden rekening houden met files.

Water (drinkwater)

Het leidingwater in Thailand is van goede kwaliteit, u kunt er gerust uw tanden mee poetsen en als u toevallig wat inslikt is dat ook geen probleem. Toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen om uit te drinken. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken. In veel hotels krijgt u per kamer, per dag, twee gratis flessen water (500 ml).