050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Tanzania
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
kenia_tanzania_zanzibar.jpg

Praktische informatie Tanzania

Algemene informatie Tanzania

HoofdstadDodoma
StaatsvormRepubliek
Oppervlakteca. 947.303 km²
Aantal inwonersca. 58.552.845
Bevolkingsdichtheidca. 61,8 per km²
Officiële taalSwahili, Engels
ReligiesChristelijk 61%, islamitisch 35%, natuurreligies 2%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Tanzania verblijft u meestal in middenklassehotels of -lodges. Deze accommodaties kunnen per streek en onderling verschillen. Bij de keuze van accommodaties letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Tijdens uw reis naar Tanzania zijn bij de meeste accommodaties klamboes aanwezig, daar waar dat nodig is. Deze hoeft u dus zelf niet mee te nemen. Op koudere locaties zijn er genoeg dekens aanwezig. Het kan helaas voorkomen dat er in afgelegener gebieden of in de natuurparken tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de accommodaties, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor onze reizen geldt dat u in de touringcar één stuk bagage per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Belangrijk:
Wanneer u naar Tanzania reist, vragen we u gebruik te maken van zachte weekendtassen of rugtassen. Omdat de bagage vervoerd wordt in 4-wheel drives en de bagageruimte van deze jeeps beperkt is, passen zowel harde als zachte koffers niet.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Tanzania is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Tanzania

De netspanning in Tanzania bedraagt 230 volt en ze maken gebruik van stopcontacten type G. Neem daarom een wereldstekker mee op uw reis naar Tanzania.

Entreegelden

Bij onze groepsreizen en individuele reizen naar Tanzania zijn de entreegelden voor de nationale parken die omschreven zijn het programma inclusief. U hoeft deze dus niet meer ter plekke te betalen. Ook alle excursies zijn inclusief, met uitzondering op de excursies die als optioneel zijn beschreven. Deze excursies kunt u ter plekke aan de reisleider betalen in euro's, dollars of de lokale valuta. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Tanzania

Het ontbijt bestaat vaak uit een (klein) buffet, waarbij u kunt kiezen uit verschillende soorten fruit, toast met ei, koffie/thee en sap. In een aantal accommodaties is het buffet zeer uitgebreid.

In de meeste accommodaties wordt er ook gebruik gemaakt van een buffet voor de lunch en het diner. Hierbij is vaak een grote variëteit te krijgen van vlees, verse en gekookte groentes, rijst, pasta en aardappels. Ook soep en een dessert zijn te verkrijgen. Voor vegetariërs zijn er genoeg keuzemogelijkheden.

De maaltijden in de lodges zijn vaak inbegrepen. Drankjes zijn wel altijd voor uw eigen rekening. In elke accommodatie is alcohol verkrijgbaar. Gemiddeld kost een biertje 3 dollar en een glas huiswijn 3 tot 4 dollar. Frisdrank kost gemiddeld 2 dollar.

Feestdagen in Tanzania

• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• 12 januari: Zanzibar dag van de revolutie
• 26 april: Union Day
• 1 juni: Internationale dag van het kind
• 7 juli: Saba Saba (dag van de boeren)
• 14 oktober: Nyerere-dag
• 9 december: Onafhankelijkheidsdag
• 25 en 26 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In sommige landen heerst echter een uitgesprokener fooiencultuur. In Tanzania is het bijvoorbeeld normaal om het hotelpersoneel 1 euro per persoon per dag te betalen en ook de chauffeurs een bepaald bedrag te geven voor hun diensten. In restaurants kunt u dezelfde standaard aanhouden als is Nederland. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere landen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle Tanzanianen het op prijs om zomaar gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Een verzoek in woord of gebaar voordat u iemand fotografeert wordt zeer op prijs gesteld. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Tanzania afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Tanzania haast geen (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn. Zorg dus ervoor dat u genoeg (reserve)materiaal bij u heeft.

Geldzaken / valuta in Tanzania

In Tanzania is de VISA Card het meest geaccepteerd. Ook zijn er mogelijkheden om te pinnen met een MasterCard, maar dit is lang niet overal mogelijk. In de betere hotels kunt u uw rekening betalen met uw VISA Card. Het is goed om contant geld mee te nemen: euro’s of Amerikaanse dollars. Houd er rekening mee dat dollar biljetten niet ouder mogen zijn dan 2006! U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s of Amerikaanse dollars in contanten mee te nemen.

Kledingadvies voor Tanzania

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Daarnaast zijn goede wandelschoenen en slippers/sandalen ook handig mee te nemen. Qua kleding is adviseren wij luchtige kleding (katoen), maar ook zeker iets warms voor de avonden waarop het flink kan afkoelen. Ook een (fleece)jas is handig, omdat het tijdens game drives in de ochtend nog (flink) fris kan zijn. Natuurlijk is het handig als u verschillende lagen kunt combineren.

Milieu

Verbod op plastic tassen
In verband met de wereldwijde milieuproblematiek heeft de regering van Tanzania een verbod op het gebruik van plastic tassen ingesteld. Plastic tassen die u bij zich heeft kunnen bij controles ingenomen worden. Wij verzoeken u dringend rekening te houden met dit verbod.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Tanzania en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Tanzania. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Tanzania

In Tanzania is het makkelijk om een praatje te maken. Als u een lokaal iemand ontmoet, schudt dan altijd uw rechterhand met diegene. Begin nooit zomaar een praatje, maar maak eerst een groet. Vraag hoe het met diegene is, informeer naar zijn familie en werk en vraag dan pas naar hetgeen u wilt weten. Neem hiervoor de tijd. Bij de Masai moet u ook altijd even vragen hoe het met het vee is.

Probeer altijd beleefd te blijven, ook als dingen langer duren dan u gewend bent. Tijd is voor Tanzanianen een betrekkelijk begrip en u kunt iemand sneller beledigen dan dat u denkt. Probeer altijd rustig te blijven en uw stem niet te verheffen. Dit kan als zeer onbeleefd overkomen.

De rechterhand wordt niet alleen gebruikt om handen te schudden, maar ook als u iets wil aangeven, zoals bijvoorbeeld geld. Dit wordt nooit met de linkerhand gedaan. Ook als u met uw handen op de lokale manier eet, dan is dit altijd met de rechterhand! De linkerhand wordt gebruikt op het toilet en daarom verder nooit bij andere acties.

Tanzanianen proberen zich altijd netjes te kleden. In de kleinere plaatsen zult u vrouwen in de traditionele jurken zien, gemaakt van fleurige stoffen. Lokale mannen zult u niet snel in een korte broek of met een ontbloot bovenlijf zien lopen. Doe dit laatste dan ook nooit zelf. In islamitische gebieden is het normaal om zowel de schouders als de knieën bedekt te hebben. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. Als u in een islamitisch gebied bent tijdens ramadan, de vastenmaand, wordt er aan u gevraagd om niet te eten en te drinken in het bijzijn van de bevolking en dus ook niet op straat.

Openingstijden

Winkels
Kleine winkels en eigen onderneminkjes zijn vaak gedurende de hele week open, van ’s ochtends vroeg tot 18.30 uur.

Openbare gebouwen
De meeste openbare gebouwen zoals banken en kantoren zijn zes dagen per week geopend. Op zondag zijn deze gesloten en ook vaak al op zaterdagmiddag.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Tanzania heeft u geldige grensdocumenten nodig en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Kenia)!

Visum
Voor Tanzania heeft u een visum nodig. SRC Reizen kan dit visum in samenwerking met VisumPro voor u regelen. De kosten voor dit visum zijn niet bij de reissom inbegrepen. Na uw boeking ontvangt u informatie over het aanvragen van dit visum.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Tanzania is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars, minibussen en 4-wheel drives te roken.

Sanitair

In alle hotels zijn westerse toiletten aanwezig. Het kan voorkomen dat er tijdens een toiletstop of in een natuurpark alleen hurktoiletten aanwezig zijn. Tijdens de game drives zijn er natuurlijk niet veel toiletten aanwezig. In uiterste noodgeval kunt u een toiletstop maken achter de jeep (in/achter de bosjes is het te gevaarlijk).

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Tanzania zijn Engels en Swahili de officiële talen. Zeker in kleinere dorpjes en op het platteland spreken mensen alleen Swahili. In hotels, restaurants, parken en toeristenwinkels kunt u met Engels goed terecht.

Telefoon, internet en post

Op de meeste plaatsen is er telefoonconnectie met uw mobiele telefoon. In parken is dit soms moeilijker. Ook is het afhankelijk van uw telefoonabonnement. In de meeste hotels kunt u ook gebruik maken van de telefoon van de receptie, tegen een betaling natuurlijk.

De meeste hotels hebben een wifi-verbinding. Houd er rekening mee dat deze langzamer is dan wat u thuis gewend bent. Soms kunt u tegen betaling gebruik maken van deze service, soms is deze service gratis. Als u een ansichtkaart wilt versturen dan duurt het gemiddeld twee tot drie weken tot deze aankomt in Nederland.

Tijdverschil

Het tijdverschil met Nederland is in de zomertijd één uur en in de wintertijd twee uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Tanzania is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Op de website van de GGD vindt u het actuele advies over vaccinaties voor uw reis naar Tanzania. Houd er rekening mee dat bij binnenkomst van het land gevraagd kan worden om uw inentingsboekje en gekeken wordt of u de benodigde stempel(s) heeft! Neem voor persoonlijk advies contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Tanzania hoge eisen aan de touringcars, minibussen, 4-wheel drives en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Tanzania kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Tanzania laat soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. Voornamelijk de wegen in de parken kunnen zeer hobbelig zijn, omdat hier geen asfalt ligt. Hierdoor duurt de reistijd dan ook langer dan u zou verwachten wanneer u op de kaart kijkt. Ook de verkeersregels worden losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Tanzania is van redelijke kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.