050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Sri Lanka
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
sri_lanka.jpg

Praktische informatie Sri Lanka

Algemene informatie Sri Lanka

HoofdstadSri Jayawardenapura Kotte
StaatsvormConstitutionele democratie
Oppervlakte65.610 km²
Aantal inwonersca. 22.889.201
Bevolkingsdichtheidca. 348,9 per km²
Officiële taalSingalees
ReligiesBoeddhistisch 70,2%, hindoeïstisch 12,6%, christendom 7,4%, islamitisch 9,7%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Sri Lanka verblijft u accommodaties die variëren van eenvoudige toeristenklassehotels tot uitstekende middenklassehotels, afhankelijk van de reis van uw keuze. De hotels kunnen per stad en regio verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Sri Lanka-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

In sommige natuurgebieden in Sri Lanka is het de moeite waard om een avontuurlijkere slaaplocatie te hebben. Zo is er de mogelijkheid om in tenten te overnachten die grenzen aan een nationaal park. Uw kunt bij deze overnachtingen rekenen op eenvoudige sanitaire voorzieningen, waarbij soms geen warm water aanwezig is en ook kan het zijn dat u ongedierte tegenkomt op uw kampeerplek of zelfs in uw tent. Als u de instructies goed opvolgt, zullen de ongemakken van moeder natuur minimaal zijn. Wanneer u kampeert, heeft u uw eigen chef en ranger tot uw beschikking waardoor uw vakantie zeker een onvergetelijke ervaring wordt! In Sri Lanka is het op de privéreizen ook mogelijk om bij de Sri Lankanen thuis te verblijven.

Bagage

Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Sri Lanka is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Sri Lanka

De netspanning in Sri Lanka is 220 tot 240 volt. Het is voor deze bestemming aan te raden om een wereldstekker en een adapter mee te nemen om uw apparatuur goed op te kunnen laden.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden meestal niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Sri Lanka geldt er over het algemeen geen korting wanneer u 60 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in Sri Lanka

Sri Lanka kent een diverse keuken met zowel lokale als internationale gerechten en dranken. Het is zeker aan te raden om kennis te maken met de Sri Lankaanse keuken, maar let wel op, het eten is vaak zwaar gekruid en erg scherp! U kunt altijd verzoeken of de ze een mild gerecht voor uw klaar kunnen maken. In Sri Lanka zijn rijst en pittige curry’s de meest populaire gerechten binnen de nationale keuken. Sri Lankanen serveren bij hun maaltijden altijd vele soorten vlees en groentes. Ook fruit zult u veel op tafel tegenkomen, van sinaasappels en meloenen tot exotische vruchten als, papaja’s en passievruchten. Thee is uiteraard een veel gedronken drank in Sri Lanka. De nationale sterke drank van het land is Arak, een soort whisky dat zowel puur als gemixt kan worden gedronken. De hygiëne in sommige restaurant laat soms te wensen over, daarom is het verstandig om uw reisleider, gids of chauffeur om advies te vragen voor een goede eetgelegenheid buiten uw hotel.

In de hotels wordt het ontbijt, soms de lunch en het diner geserveerd. Het ontbijt bestaat uit een uitgebreid buffet met daarbij zowel Sri Lankaanse als internationale gerechten. Het ontbijt wordt meestal geserveerd tussen 06.30 uur en 10.00 uur. Wanneer een hotel voldoende gasten heeft, wordt de lunch in buffetvorm geserveerd tussen 12.30 en 14.30 ‘s middags. Bij te weinig gasten kunt u uw lunch van een vast menu bestellen. Ook hier wordt een variëteit van westerse en lokale gerechten geserveerd. Het zal wellicht vaker voorkomen dat u uw lunch onderweg nuttigt in een geschikt restaurant waar u een heerlijke rijst met curry of een sandwich kunt eten.

Het prijspeil van Sri Lanka ligt gelijk aan of iets hoger dan wat u in Nederland gewend bent. Voor een pot thee of koffie moet u rekenen op 3 à 4 euro, voor een glas bier 5 euro, voor een lunch op 12 tot 15 euro en voor het diner 15 tot 20 euro.

Feestdagen in Sri Lanka

Omdat Sri Lanka vele culturen kent, is er bijna altijd een feest of een festival gaande. Voor de boeddhisten is de maandelijkse volle maan een terugkerende nationale feestdag, wat betekent dat er elke maand een vrije dag is voor het hele land. Ook de christelijke feestdagen zoals Pasen en Kerstmis zijn nationale feestdagen die voor het hele land gelden. Ook de hindoes en moslims hebben hun eigen toegekende feestdagen, maar deze zijn meestal niet nationaal erkende feestdagen.

• 1 januari: Duruthu (volle maan-dag)
• 14 januari: Tamil Thau Pongal-dag
• 31 januari: Adhi Duruthu (volle maan-dag)
• 4 februari: nationale dag
• 14 februari: Mahasivarathri-dag
• 1 maart: Madin (volle maan-dag)
• 31 maart: Adhi Madin (volle maan-dag)
• 13 april: dag voor Sinhala & Tamil nieuwjaar
• 14 april: Sinhala & Tamil nieuwjaar
• 29 april: Bak (volle maan-dag)
• 1 mei: mei dag
• 29 mei: Vesak (volle maan-dag)
• 30 mei: Dag na Vesak (volle maan-dag)
• 15 juni: Id Ul-Fitr
• 27 juni: Poson (volle maan-dag)
• 27 juli: Esala (volle maan-dag)
• 22 augustus: Id Ul-Alha
• 26 augustus: Nikini (volle maan-dag)
• 24 september: Binara (volle maan-dag)
• 24 oktober: Vap (volle maan-dag)
• 6 november: Deepavali
• 21 november: Mila dun-Nabi
• 22 november: Ill (volle maan-dag)
• 22 december: Unduvap (volle maan-dag)
• 25 december: Kerstmis

Op de nationale feestdagen zijn alle banken, scholen en winkels gesloten. Bars mogen ook niet geopend zijn en de verkoop van alcohol is op deze dagen verboden.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Sri Lanka heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders hier vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Het is in Sri Lanka normaal om hotelpersoneel, obers en schoenbewaarders bij de tempels een bedrag van 100 tot 200 roepie te geven, het bootpersoneel en de rangers tijdens een safari 1.000 roepie en uw chauffeur 1.500 tot 2.000 roepie per dag. De meeste hotels tellen de service charge op bij de rekening, u hoeft dan ook geen fooi te geven. Toch is het normaal geworden om toch 100 tot 200 roepie fooi te geven bovenop deze rekening. U kunt uw reisleider of chauffeur altijd om advies vragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Voor het fotograferen van historische en of archeologische vondsten moet u soms een kaartje kopen. Daarnaast is in Sri Lanka het fotograferen van objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties ten strengste verboden. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan het negeren van dit verbod zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Het respecteren van een zekere afstand en naleven van de eventueel aangeplakte en/of (door de reisleider) gecommuniceerde regels ten aanzien van fotografie is in die gevallen ten zeerste aanbevolen. Houdt u er ook rekening mee dat in Sri Lanka niet overal (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Sri Lanka

In Sri Lanka kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen. Houd er wel rekening mee dat pinautomaten alleen in de grote steden te vinden zijn. Voor Sri Lanka geldt ook dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik buiten Europa moet activeren. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen.

U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Tegenwoordig kun je in bijna alle plaatsen pinnen: uw reisleider kan u helpen de automaten te vinden.

Kledingadvies voor Sri Lanka

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook als u in het warme seizoen naar Sri Lanka reist, moet u er rekening mee houden dat het op sommige plaatsen ’s nachts kan afkoelen en dat de dagen fris kunnen beginnen, en dat er onverwacht een regenbui kan vallen. Bij een tocht door de bergen is het aan te raden een goede trui nee te nemen. Ook de airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal.

Daarnaast geldt dat het in Sri Lanka over het algemeen niet gepast is om al te bloot gekleed over straat te gaan. Een korte broek of rok tot op de knie en blote armen zijn prima, maar diepe decolletés of hele korte broeken/rokken niet. Dit geldt niet alleen tijdens het bezoek aan religieuze plaatsen. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan. Houd bij uw kledingkeuze ook rekening met het feit dat er over het algemeen een felle, brandende zon kan schijnen waarvoor bedekking raadzaam is. Bij een bezoek aan een tempel moeten de schouders en knieën bedekt zijn en gaan de schoenen bij de ingang uit. Daarom kan het handig zijn om eenvoudige slippers mee te nemen. Soms mag je sokken aan houden.

Op de hoogvlakte van Nuwara Eliya is de temperatuur lager dan in de rest van Sri Lanka. Neem dan ook zeker een trui of andere warme kleding mee.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht, waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Sri Lanka en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Sri Lanka. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Winkels openen om 09.00 uur een kennen geen verplichte sluitingstijd en zijn daardoor vaak nog tot laat geopend.

Banken en openbare gevouwen
Banken zijn van meestal van maandag tot en met vrijdag geopend tussen 09.00 uur en 15.00 uur. Andere openbare gebouwen zijn meestal geopend van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 uur en 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Sri Lanka heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Visum
Het visum voor Sri Lanka moet u van te voren online kopen. De betaling gaat per creditcard (MasterCard, VISA, American Express). Dit visum kost circa US$ 35,- en is niet bij de reissom inbegrepen.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en privéchauffeur(s). Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Sri Lanka geldt er officieel een rookverbod, maar dit verbod wordt niet streng nageleefd. Voor toeristen is het dan ook gewoon mogelijk om buiten te roken. Sommige resorts hebben een speciale rookruimte. Het is uiteraard verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Het sanitair in Sri Lanka is van goede kwaliteit. In de hotels en restaurants kunt u rekenen op westerse toiletten, u kunt onderweg nog enkele keren een hurktoilet tegenkomen.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

De officiële talen van Sri Lanka zijn het Sinhala en het Tamil. U kunt ook bijna overal terecht met Engels.

Telefoon, internet en post

De kosten voor bellen in het buitenland kunnen snel oplopen. U heeft op de luchthaven van Sri Lanka de mogelijkheid om een prepaid kaartje aan te schaffen voor gebruik tijdens uw verblijf. Een prepaid kaartje kost circa 10 euro. Bellen vanuit het hotel is ook een mogelijkheid, maar is vaak duurder dan bellen met een mobiele telefoon.

Sri Lanka beschikt over een 4G netwerk, waarmee u bijna overal bereik heeft. Alleen in de nationale parken en regenwouden is het lastig verbinding te maken met het netwerk. De meeste hotels bieden gratis wifi aan in de publieke ruimtes en soms ook in de kamers. Het kan ook zijn dat het hotel een bedrag per uur rekent voor het gebruik van het wifi-netwerk.

Het versturen van een kaartje naar Nederland kost ongeveer 50 tot 60 eurocent. Het duurt vaak twee tot drie weken voordat de post aankomt in Nederland.

Tijdverschil

In de zomertijd is het 3,5 uur later in Sri Lanka en in de wintertijd is dat 4,5 uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Sri Lanka is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Vaccinatie tegen gele koorts is voor Sri Lanka alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Sri Lanka binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als u een overstap heeft gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Sri Lanka hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Zo is er in Sri Lanka nooit een toilet in de touringcar aanwezig, zijn de zitplaatsen krapper dan u van Europese touringcars gewend bent, en is de touringcar een stuk lawaaiiger.

De infrastructuur in Sri Lanka laat soms te wensen over. Wegen tussen de steden zijn over het algemeen goed te noemen, maar andere wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. Het verkeer in Sri Lanka is eerder langzaam dan snel te noemen. De wegen dienen op sommige plekken als ontmoetingsplek en ook dieren besluiten soms op de weg te gaan liggen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in Sri Lanka losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Sri Lanka is van slechte kwaliteit en dus dient u tijdens de gehele reis flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Let er daarbij op dat het dichte, nieuwe flessen zijn. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.