Praktische informatie Slovenië
Algemene informatie Slovenië
Hoofdstad | Ljubljana |
Staatsvorm | Republiek |
Oppervlakte | 20.373 km² |
Aantal inwoners | ca. 2.102.678 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 103,2 per km² |
Officiële taal | Sloveens |
Religies | Rooms-katholiek katholiek 57,8%, overig christelijk 3,3%, islamitisch 2,4%, geen gezindte/onbekend 36,4% |
Accommodaties in Slovenië
Tijdens uw vakantie in Slovenië verblijft u in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per streek en stad, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.
Audiosysteem
Op onze groepsreizen wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Slovenië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Slovenië-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit in Slovenië
De netspanning in Slovenië is 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.
Entreegelden
Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Voor musea en archeologische opgravingen geldt soms een korting voor 65-plussers, dus het is aan te raden altijd een kopie van uw paspoort / identiteitskaart op zak te hebben.
Eten en drinken in Slovenië
De Slovenen zijn zich zeer bewust van het belang van een verantwoorde omgang met het milieu. Het land is schoon, en dit vertaalt zich ook naar het eten en drinken: verse ingrediënten waarvan men de herkomst kent, worden zeer op prijs gesteld.
Slovenië is een kruispunt van culturen: de Germaanse, de Italiaanse, de Slavische en zelfs de Hongaarse. Al die invloeden vindt u terug in de Sloveense keuken. Maar welk gerecht u ook kiest: het zal altijd met zorg bereid zijn en het liefst met verse ingrediënten. Eten is te belangrijk om aan het toeval over te laten!
De Romeinen beseften al dat de Sloveense bodem uitermate geschikt is voor de wijnbouw. Sloveense wijnen zijn dan ook van zeer hoge kwaliteit en zeker de moeite waard om te proberen! Het bier in Slovenië is van uitstekende kwaliteit. De bekendste merken zijn Lasjko, Zlatorog en Union. Er zijn ook veel micro-brouwerijen die uitstekende bieren brouwen.
Feestdagen in Slovenië
• 1 januari: Novo Leto nieuwjaarsdag
• 8 februari: Prešernov-dag
• maart / april: Pasen
• 27 april: Dag van het Verzet
• april / mei: Pinksteren
• 1 en 2 mei: dag van de arbeid
• 25 juni: onafhankelijkheidsdag
• 15 augustus: Maria Hemevaart
• 31 oktober: dag van de reformatie
• 1 november: Allerheiligen
• 25 en 26 december: Kerstmis
Fooien
In Slovenië verwacht men geen grote fooien. In een restaurant is vaak al een service charge opgenomen in het te betalen bedrag. In een bar rondt men het bedrag meestal af naar boven. Als de service bijzonder goed beviel, kan men natuurlijk altijd een grotere fooi geven. Dit zal gezien worden als een blijk van waardering.
Fotograferen
Fotograferen staat u vrij in Slovenië. Natuurlijk stelt niet iedereen het op prijs ongevraagd op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Als u het van tevoren vraagt zal men uw beleefdheid zeker waarderen en zelden weigeren. Slovenië is een modern Europees land. Alle onderdelen die u voor uw fotografie nodig heeft zijn in de grotere plaatsen verkrijgbaar.
Geldzaken / valuta in Slovenië
In Slovenië betaalt men met de euro. In alle grotere en kleinere plaatsen zijn pinautomaten te vinden. Het prijsniveau in Slovenië is gemiddeld gelijk aan het niveau van Nederland, hoewel er regionaal kleine verschillen bestaan.
Kledingadvies voor Slovenië
Slovenië herbergt een verbazende variëteit op zijn kleine territorium. Een Alpenlandschap in het noorden, de Hongaarse poesta in het uiterste oosten, Adriatische sferen aan de (korte) kustlijn en een landklimaat in Ljubljana en omgeving. Dit betekent dat u met meerdere mogelijkheden rekening moet houden. In het Alpengebied kan het in de zomer ’s avonds koud worden. Aan de kust zult u in de zomer behoefte hebben aan luchtige kleding. In de winter is het raadzaam om u op lagere temperaturen voor te bereiden. Probeer ervoor te zorgen dat u zich in laagjes kunt kleden.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Slovenië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Slovenië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Omgangsvormen
Net als in buurland Oostenrijk houdt men in Slovenië van correcte omgangsvormen. Men begroet elkaar met een handdruk, waarbij men elkaar in de ogen kijkt. Van oudsher spreekt men elkaar met 'u' aan, tenzij specifiek anders wordt gevraagd. Dit gebruik is bij de jongere generatie minder vanzelfsprekend. Dames stellen hoffelijkheid nog zeer op prijs.
Voor de Slovenen is het gezin de kern van het leven. Uitgenodigd worden bij Slovenen thuis is een hele eer. Kom nooit met lege handen, en kom op tijd! Op tijd komen wordt gezien als een teken van respect. Bij binnenkomst worden de schoenen uitgetrokken en staan slippers klaar voor de gasten.
Slovenen geven zich niet meteen bloot, en weten niet altijd raad met de snelle directheid van sommige Nederlanders. Als je eenmaal contact hebt gemaakt komen ze snel los.
Openingstijden
Winkels
Winkels zijn van 07.00 uur tot 19.00 uur, of van 09.00 uur tot 21.00 uur open. In winkelcentra in de grotere plaatsen kunnen winkels langer open zijn. Soms zijn winkels ook op zondag geopend.
Banken
Banken zijn doorgaans geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.
Musea
Musea zijn op maandag gesloten. Andere dagen zijn deze vaak geopend van 09.00 uur tot 17.00 uur, of van 10.00 uur tot 18.00 uur.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Slovenië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
Roken
In Slovenië is roken verboden in openbare gelegenheden, dus ook in restaurants en bars. Het is uiteraard verboden om in onze touringcars te roken.
Sanitair
Slovenië ziet zichzelf graag als een Alpenland. De benaming 'Balkan' achten de Slovenen niet van toepassing op zichzelf. Net als in andere Alpenlanden wordt reinheid gezien als een deugd. Het sanitair zal nagenoeg altijd in uitstekende staat zijn en keurig schoon.
Souvenirs
Gebruikelijke souvenirs kunnen vrij uitgevoerd worden. Voor het naar Nederland meenemen van kunst en archeologische of historische voorwerpen is een vergunning nodig van de Sloveense autoriteiten. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.
Taal
Het Sloveens, hoewel slechts door twee-en-een-half miljoen mensen gesproken, is een aparte Zuid-Slavische taal die duidelijk afwijkt van het Servo-Kroatisch. De jongere generatie Slovenen spreekt over het algemeen goed Engels. De oudere generatie spreekt vaak een aardig woordje Duits.
Telefoon, internet en post
Mobiele telefonie heeft de 'vaste' telefonie grotendeels verdrongen. Als u vanuit uw hotel via de vaste lijn belt kunnen hier hoge kosten aan verbonden zijn. Het is raadzaam hier eerst navraag naar te doen.
Slovenië heeft snel ingehaakt op de digitale revolutie. U kunt nagenoeg overal verbinding maken met wifi. Mobiele netwerken werken zelfs op de meest afgelegen plekken.
De post van Slovenië is efficiënt. Uw brieven/kaarten komen meestal binnen een week aan op bestemming. Soms verkoopt men postzegels in hotels, soms in de winkels waar men ansichtkaarten koopt. Dit is echter niet altijd het geval.
Tijdverschil
Er is geen tijdsverschil tussen Nederland en Slovenië.
Vaccinaties / inentingen
Voor een reis naar Slovenië zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.
Vervoer / wegen
Slovenië is lid van de EU. Alle eisen op het gebied van verkeersveiligheid zijn ook hier van toepassing. Het dragen van een riem, ook als passagier in een touringcar, is verplicht. In korte tijd heeft men het wegennet sterk verbeterd en is het niet meer te onderscheiden van andere West-Europese landen. De kwaliteit van de touringcars is goed tot uitstekend. Het rijgedrag is over het algemeen beheerst.
Water (drinkwater)
Het water uit de kraan is drinkbaar, maar de smaak kan variëren. In Ljubljana zal het minder smaken dan in de Alpen, maar u zult er geen gezondheidsproblemen van ondervinden.
Volg ons