050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Servië

Bezienwaardigheden Servië

De Cele Kula, een toren van schedels en botten in Niš, Servië
Niš
Niš zo’n 250 kilometer ten zuidoosten van Belgrado, is een van de oudste steden op de Balkan. Balkan. Een van de bekendste zonen van Niš, dat in Romeinse tijd Naissus heette, is Constantijn de Grote, de eerste christelijke Romeinse keizer en stichter van Constantinopel. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Niš, en ook direct een hele lugubere, is de Ćele Kula. Om zich tijdens eens slag in 1809, tijdens de Eerste Servische Opstand tegen de Osmaanse overheersing, niet te hoeven overgeven aan het veel sterkere Osmaanse leger, blies een commandant zichzelf en zijn medestrijders op in een kruitdepot. Als herinnering om vooral niet in opstand te komen, bouwden de Turken een toren van die schedels en botten. Aan het einde van de 19 e eeuw werd er een kapel rondom de toren gebouwd, gefinancierd met giften uit heel Servië.
Tempel van de heilige Sava, Servië
Kathedraal van de heilige Sava in Belgrado
De Kathedraal van de heilige Sava is een prachtig neo-Byzantijns gebouw dat genoemd is naar de stichter van de Servisch-Orthodoxe Kerk. De Ayasofya in Istanbul diende als inspiratiebron voor het ontwerp van het monumentale gebouw, dat een van de grootste kerkgebouwen ter wereld is: het biedt plaats aan maar liefst 10.000 gelovigen. De start van de bouw vond plaats in 1935, maar is in 1941 stopgezet door de inval van Italiaanse en Duitse troepen in het toenmalige koninkrijk Joegoslavië. Na de oorlog werd er pas in 1958 weer geprobeerd de bouw op gang te brengen. De inmiddels communistische autoriteiten van Joegoslavië traineerden de plannen dusdanig, dat pas na tientallen verzoeken in 1984 toestemming werd verleend voor de bouw, waar een jaar later aan werd begonnen. In 1989 werd de koepel geplaatst, en was het bouwwerk aan de buitenzijde af. Aan het interieur echter wordt nog altijd gewerkt.
Tito's mausoleum, Servië
Tito’s mausoleum in Belgrado
Al was Tito een Kroaat, het mausoleum van de medeoprichter en eerste staatshoofd van het voormalige communistische Joegoslavië is nog altijd een populaire trekpleister in Belgrado. De tombe van Tito staat in de werk- en recreatieruimte van het Bloemenhuis, de plek waar hij naar wens in 1980 zijn laatste rustplaats kreeg. Zijn vrouw, die in 2013 overleed, ligt naast hem begraven. Naast de graftombe vindt u er ook een tentoonstelling van een deel van de meer dan 200.000 cadeaus die hij als staatshoofd kreeg. Daarnaast kunt u de aanzienlijke wapencollectie van Tito bewonderen: hij was een fervent jager…
Novi Sad, Servië
Novi Sad
Novi Sad ontwikkelde zich in de 19e eeuw tot een belangrijk cultureel centrum en noemt zich, terecht, de stad van muziek en theater. Hier vinden jaarlijks bijzondere festivals plaats die draaien om allerlei soorten muziek, theater en zelfs het Braziliaanse carnaval. De barokke binnenstad is gezellig met charmante steegjes, authentieke winkeltjes, smaakmakende restaurantjes en uitnodigende terrassen. Vanaf een rots aan de Donauoever kijkt het fort ‘Petrovaradin’ neer op de stad. Dit fort heeft een belangrijke rol gespeeld in de oorlogen tussen de Oostenrijkers en de Osmanen. De laatste slag, in 1716, betekende het definitieve einde van de Turkse dreiging voor Midden-Europa. Het fort had tot na de Eerste Wereldoorlog, toen het inmiddels tot Joegoslavië behoorde, een belangrijke militaire betekenis. Het is ontmanteling gespaard gebleven omdat het ‘te mooi was om te vernietigen’, volgens de bevelhebber van het Joegoslavische leger. Het fort heeft nu een belangrijke culturele functie: elk jaar in juli vindt hier bijvoorbeeld het Exit Festival plaats, een vierdaags muziekfestival dat ruim 200.000 bezoekers trekt.
Fruska Gora, Servië
Fruška Gora
Fruška Gora is een klein middelgebergte ten zuiden van de Servische stad Novi Sad, dat van west naar oost circa 80 kilometer lang is. De hoogste top, de Crveni Čot, is 539 meter. De valeien in het gebied zijn zeer vruchtbaar en bestaan uit landbouwgebieden waar groente en fruit geteeld wordt, maar er vindt ook wijnproductie en bosbouw plaats. Het gebied, dat deels nationaal park is, is bekend om zijn grote variatie aan flora: er zijn meer dan 700 kruidensoorten te vinden. Ook leven er diverse, deels bedreigde, diersoorten zoals lynxen, edelherten, Europese moeflons, marters en salamanders. Fruška Gora is daarnaast een belangrijke heilige plek voor de Servisch-orthodoxe kerk, omdat hier ooit meer dan 30 kloosters stonden. Nu zijn er nog achttien kloosters en kloosterkerken, nog steeds een aanzienlijk aantal voor een relatief klein gebied. Deze kloosters zijn beroemd vanwege hun architectuur – vaak een mix van Byzantijnse en barokelementen – en de bijzondere frescokunst. Bekende voorbeelden hiervan zijn de kloosters Krušedol en Novo Hopovo.