Praktische informatie Peru
Algemene informatie Peru
Hoofdstad | Lima |
Staatsvorm | Republiek |
Oppervlakte | 1.285.216 km² |
Aantal inwoners | ca. 31.914.989 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 24,8 per km² |
Officiële taal | Spaans, Quechua |
Religies | Katholiek 83%, protestants 12%, niet-religieus 2%, anders 3% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Peru verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassenhotels. Deze hotels voldoen aan de westerse standaarden. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.
Bagage
Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Peru is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit in Peru
In Peru is de netspanning 220 volt en in sommige plaatsen 110 volt. U heeft een wereldstekker nodig om gebruik te maken van de stopcontacten. Er doen zich regelmatig stroomstoringen voor, dus het meenemen van een zaklamp is raadzaam.
Entreegelden
Bij de individuele reis naar Peru zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
Eten en drinken in Peru
Peruanen ontbijten zelf erg licht, maar het ontbijt in de hotels is meestal erg uitgebreid en bestaat uit een continentaal buffet.
De lunch is de belangrijkste maaltijd van de dag en doet niet onder voor het diner. Voor de lunch kunt u bijvoorbeeld ceviche eten, een gerecht van rauwe stukjes vis met ui en citroen of reepjes rundvlees met rijst en aardappels. Ceviche is vrijwel altijd het bijgerecht bij uw maaltijd. Een andere Peruaanse specialiteit is Aji de Gallina: kip in fijne draadjes met een milde gele aji peper saus, aangemaakt met een beetje satésaus. Wanneer u liever een lichte lunch nuttigt, is bijvoorbeeld papa rellena, gevulde aardappel met gehakt, gekookt ei en kruiden, een goede optie. Ook causa rellena, een soort huzarensalade, voldoet als een lichte lunch.
Vanaf 20.00 uur is het tijd voor avondeten. De meeste restaurants bieden een vast 3-gangenmenu aan dat bestaat uit soep, rijst met vlees en gelatinepudding met thee.
Het prijspeil van Peru ligt over het algemeen lager dan dat van Nederland, maar dit kan sterk afhangen van de plek waar u zich bevindt. In toeristische plaatsen als Cuzco en Lima zullen de prijzen hoger liggen dan in de dorpjes.
Feestdagen in Peru
• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• 1 mei: Dag van de arbeid
• 6 juni: dag van de Peruaanse vlag
• 24 juni: Inti Raymi
• 29 juni: San Pedro y San Pablo
• 28 en 29 juli: Fiestas Patrias
• 30 augustus: Santa Rosa de Lima
• 8 oktober: Slag om Angamos
• 8 december: Maria onbevlekte ontvangenis
In de Peruaanse hoofdstad Cuzco wordt jaarlijks op 24 juni, bij de ruïnes van Sacsayhuaman, het Inti Raymi feest gevierd. Dit feest stond bij de Inca’s bekend als het feest van de zon waarbij de zonnegod Wiracocha werd vereerd. Jaarlijks komen er meer dan tweehonderdduizend mensen samen bij deze ruïnes om getuige te kunnen zijn van een prachtig kleurrijk optreden met ruim 500 figuranten. Het spektakel wordt volledig in het Quechua uitgevoerd, de taal die de Inca’s spraken en dat door een groot deel van de indiaanse bevolking in het Peruaanse Andesgebergte nog steeds wordt gesproken.
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het gaat om het geven van fooien. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In sommige landen, zoals in Peru, heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. Bij kleine restaurants is het gebruikelijk om 10% van het totaalbedrag achter te laten als fooi. Bij luxere restaurants is de fooi vaak opgenomen bij de rekening als service charge.
Fotograferen
Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. Vraag om toestemming in woord of gebaar om problemen te voorkomen. Sommige mensen willen ook alleen tegen betaling op de foto. Ook het fotograferen van religieuze gebeurtenissen wordt niet op prijs gesteld. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. Voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Peru niet algemeen verkrijgbaar.
Geldzaken / valuta in Peru
De munteenheid in Peru is de Nuevo Sol. In Peru zijn alleen in de grotere steden pinautomaten aanwezig waar u kunt pinnen met bankpassen met het Maestro- of Cirruslogo. In de meer afgelegen gebieden is deze mogelijkheid beperkt. We raden u daarom aan om voldoende cash mee te nemen. Voor bestemmingen buiten Europa geldt tevens dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik buiten Europa moet activeren. Creditcards worden in Peru alleen geaccepteerd in de duurdere winkels. U kunt ook geld wisselen bij banken en soms in hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s of dollars in contanten mee te nemen. Let op: dollar biljetten mogen niet ouder zijn dan 2006 en mogen geen enkele beschadiging hebben.
Hoogteverschil
In Peru vertoeft u tijdens een groot deel van de reis op een hoogte tussen de 3.000 en de 4.500 meter. Ondanks het feit dat wij zorgen voor voldoende comfort zou u hier last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar Peru boekt.
Kledingadvies voor Peru
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In Peru moet u er rekening mee houden dat het 's avonds en 's nachts flink af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. Ook op de hooggelegen passen ligt de temperatuur aanzienlijk lager en zijn een extra jas, vest en sjaal aan te raden. U kunt op de vele markten een leuke kleurige chullo kopen, de typische Peruaanse muts met de kwastjes.
In Peru kunnen vrouwen zich het best niet te bloot kleden. Laat uw schouders niet onbedekt en draag een broek of rok tot over de knie.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Peru en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Peru. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Omgangsvormen in Peru
Peruanen zijn in het algemeen bescheiden, maar zullen u altijd vriendelijk begroeten.
Openingstijden
Winkels:
Winkels in Peru zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 19.00 uur. Enkele winkels hanteren een middagpauze van 12.30 tot 15.00 uur.
Banken:
Banken zijn van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 18.00 uur, met een middag pauze van 12.30 tot 15.00 uur. Op zaterdag zijn de banken alleen in de ochtend geopend.
Postkantoren
Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 tot 19.00 uur met een pauze tussen 12.30 en 14.30.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Peru heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.
Roken
In Peru is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Sanitair
Op de toeristische plaatsen zijn de sanitaire voorzieningen over het algemeen schoon en goed verzorgd. Er is niet altijd toiletpapier aanwezig, daarom is het handig altijd iets bij u te dragen in uw tas.
Souvenirs
Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
De officiële taal van Peru is het Spaans. Daarnaast wordt er ook Quechua en Aymara gesproken. Het personeel in de hotels en de lokale gidsen spreken over het algemeen goed Engels.
Telefoon, internet en post
U kunt het beste telefoneren vanuit een locutorio, die bijna overal te vinden zijn. U belt vanuit een cabine waarbij u op de display van uw telefoon kunt zien wat de kosten zijn van uw gesprek. Wanneer u mobiel naar het buitenland wilt bellen, kunt u het beste een SIM-kaart aanschaffen bij een telefoonwinkel.
In de meeste hotels, cafés en restaurants kunt u gratis van de wifi gebruik maken. U kunt bij aanwezigheid van wifi het beste uw eigen mobiele telefoon gebruiken om te bellen of berichten te sturen naar Nederland.
Post die u verstuurt uit Peru komt na ongeveer twee weken aan in Nederland.
Tijdverschil
In Peru is het tijdens de zomertijd 7 uur vroeger en tijdens de wintertijd 6 uur vroeger dan in Nederland.
Vaccinaties / inentingen
Voor een reis naar Peru is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.
Vervoer / wegen
Peru bestaat grotendeels uit bergen en mede daardoor laat de infrastructuur soms te wensen over. De bergwegen zijn vaak smal en soms ronduit slecht en Peru heeft maar een snelweg die langs de kust loopt. In het regenseizoen kunnen modderstromen delen van de wegen onbegaanbaar maken. Kleine afstanden kunnen meerdere uren in beslag nemen. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moeten soms worden geïmproviseerd. U moet dus met minder voorzieningen genoegen nemen.
Water (drinkwater)
Het wordt afgeraden water uit de kraan te drinken. Wij raden u aan om tijdens de gehele reis flessen (mineraal)water te kopen. U kunt u deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.
Volg ons