050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Oostenrijk

Bezienwaardigheden Oostenrijk

Hofburg in Wenen, Oostenrijk
De Hofburg in Wenen
In het hart van Wenen vindt u de Hofburg tot 1918 het keizerlijk paleis, waar de Habsburgers hun immense rijk vanuit bestuurden. Ook nu nog woont en werkt de huidige president van Oostenrijk in een deel van de Hofburg. De kapel, het domein van de wereldberoemde Wiener Sängerknaben, is het oudste deel van het complex. Ooit maakte deze kapel deel uit van het middeleeuwse kasteel dat hier eerst stond. Bewonder tijdens uw bezoek zeker de Keizerlijke Appartementen, de 22 woonvertrekken van keizer Franz Joseph I en keizerin Elizabeth, oftewel Sissi. Hoewel bepaald niet eenvoudig ingericht, ontbreken hier al te uitbundige pracht en praal. In het Sissi Museum worden de mythes rond deze tragische keizerin ontzenuwd. Andere hoogtepunten zijn de Zilverkamer, waar het eetgerei van de Habsburgers wordt tentoongesteld, de Schatkamer met de kroonjuwelen en de Nationale Bibliotheek.
Schönbrunn in Wenen, Oostenrijk
Schönbrunn in Wenen
‘O, wat een schone bron!’ schijnt keizer Matthias te hebben uitgeroepen tijdens een jachtpartij in de bossen rondom Wenen. Voor de keizerlijke familie was deze uitspraak reden genoeg om op deze plek een van de mooiste paleizen ter wereld te bouwen. De zomerresidentie van de Habsburgers telt maar liefst 1441 kamer, waarvan slechts 40 toegankelijk zijn voor het publiek. De zuivere symmetrie van het paleis vindt u terug in de schitterend aangelegde Franse tuinen. Bloempartijen, grasperken, heggen, beelden en fonteinen en zelfs het oudste nog bestaande dierenpark ter wereld zijn onderdeel van deze prachtige groene oase.
Stephansdom in Wenen, Oostenrijk
Stephansdom in Wenen
De Stephansdom torent met zijn hoogte van 136 meter uit boven de Innere Stadt, het oude stadscentrum van Wenen. De grootste kathedraal van Oostenrijk is uitgegroeid tot een van de symbolen van de hoofdstad. Op het hoofdgebouw van het gotische bouwwerk staan vier torens. De blikvanger is de statige zuidelijke toren, in de volksmond ook wel Steffl genoemd. Deze toren is toegankelijk voor publiek en geeft u een schitterend uitzicht over de stad. De noordelijke toren is nooit voltooid. De Stephansdom, zetel van de aartsbisschop van Wenen, liep in de Tweede Wereldoorlog behoorlijke schade op, maar is inmiddels weer in zijn oude glorie hersteld.
Wiener Sezession in Wenen, Oostenrijk
Wiener Secession
Aan het einde van de 19e eeuw ontstonden er meerdere Secessionbewegingen. Deze kunstenaars wilden afstand nemen van de bestaande doelstellingen en wilden nieuwe idealen nastreven of een nieuw publiek aanspreken. In Wenen staat Gustav Klimt in 1897, onder invloed van de jugendstil, aan de basis van de Weense Secession. Samen met negentien schilders en architecten treden zij uit het burgerlijke Kunstlerhaus om een nuchtere vorm van de jugendstil te vormen. Een van de bekendste Sezession-kunstwerken is de 19 meter lange Beethovenfries van Gustav Klimt in het Secessiongebouw.
Hundertwasserhaus in Wenen, Oostenrijk
Hundertwasserhaus in Wenen
Kunstenaar en architect-theoreticus Friedensreich Hundertwasser is op 15 december 1928 geboren als Friedrich Stowasser. Hoewel Hundertwasser aanvankelijk alleen als kunstenaar werkzaam was, is hij vooral bekend geworden door de door hem ontworpen kleurrijke gebouwen. Daar waar schilderkunst voor Hundertwasser een meditatieve bezigheid was, zag hij architectuur als een kunstvorm die ‘realiteit’ had. Hij was voorvechter van een mens- en milieuvriendelijke bouwwijze en noemde zijn gebouwen een ‘goedmaker’ aan de natuur. Kenmerkend voor de architectuur van Hundertwasser is het vrijwel ontbreken van rechte lijnen, het gebruik van kleurvlakken en de boombeplanting, vooral op het dak. Hij was in staat om veel van zijn theoretische ideeën en motieven om te zetten in praktische toepassingen, zoals de ‘boomhuurder’: een vanuit een binnenbalkon naar buiten groeiende boom die in de zomer schaduw geeft en de lucht zuivert, en in de winter het licht doorlaat. In het bijzondere Hundertwasserhaus in Wenen ziet u al deze elementen van zijn bouwstijl terug.
Karlskirche in Wenen, Oostenrijk
Karlskirche in Wenen
Aan de Karlsplatz in Wenen valt heel veel te zien, maar om een gebouw kunt u niet heen: de indrukwekkende Karlskirche. De kerk is een vervulling van een gelofte van Karel VI. Tijdens het pestjaar 1713 belooft de keizer namelijk een aan de heilige Karel Borromeus (=Carolus Borromaeus) gewijde kerk te stichten op het moment dat Wenen van de plaag verlost is. De bouw van de Karlskirche startte in 1716 en iets meer dan 20 jaar later was de barokke kerk gereed. Veel onderdelen van de Karlskirche zijn ontleend aan de Romeinse keizertijd, zoals de koepel en de hoofdingang in de vorm van een tempel, om zo de keizerlijke heerschappij van de Habsburgers uit te dragen. Zeer karakteristiek zijn de 33 meter hoge op de Zuilen van Trajanus gebaseerde triomfzuilen. De fronton boven de trappen naar de hoofdingang handelt over het lijden van de Weners tijdens de pestepidemie.