050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Oman
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
oman.jpg

Praktische informatie Oman

Algemene informatie Oman

HoofdstadMuscat
StaatsvormSultanaat
Oppervlakte309.500 km²
Aantal inwonersca. 4.664.844
Bevolkingsdichtheidca. 15,1 per km²
Officiële taalArabisch
ReligiesIslam 82%, hindoeïsme 15%, christendom 3%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Oman verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels die qua kwaliteit te vergelijken zijn met de Westerse standaard. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van de hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. In de woestijn verblijven we in een hotel dat bestaat uit kleine bungalows die er aan de buitenkant uitzien als tenten. Binnenin doet niets u denken aan kamperen, want de kamers zijn uitgerust met goede bedden, een badkamer, een ijskast en een waterkoker. Deze hotels hebben meestal een gemeenschappelijke tent die dient als recreatieruimte, waar regelmatig ’s avonds livemuziek wordt gemaakt. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Oman is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Electriciteit in Oman

De netspanning in Oman is 220 volt. U heeft een wereldstekker nodig om uw elektronica te voorzien van stroom.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Oman ontvangt u geen korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 60 of 65 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in Oman

In Oman vindt u niet alleen de Arabische keuken, maar ook de Aziatische en Europese. Bij de bereiding van Arabische gerechten wordt een mix gebruikt van lam, kip, soms rundvlees en diverse groentes en specerijen. Een typisch gerechten is hummus: een brij van kikkererwten en sesam.

Thee wordt mierzoet en koffie wordt ongezoet gedronken uit kleine glaasjes, ook bij de maaltijden. Frisdrank en vruchtensappen zijn populair. De hotels hebben over het algemeen een zeer divers aanbod aan buitenlandse gerechten. Oman is een Islamitisch land en het is geen gewoonte alcohol te drinken. Het is niet toegestaan om alcohol te nuttigen buiten hotels of restaurants, doet u dat wel dan loopt u het risico om een boete te krijgen. Tijdens de vastenmaand Ramadan zijn er restricties op alcoholgebruik.

Een frisdrank kost ongeveer 1,50 euro, westerse koffiesoorten 2,50 euro, bier of een glas wijn tussen de 7 en 10 euro. Voor een maaltijd betaalt u ongeveer 10 euro.

Feestdagen in Oman

• 1 januari: Nieuwjaarsdag
• 23 juli: Renaissance dag
• 18 november: Nationale Dag
• 19 november: Verjaardag van de Sultan
• 1 december: Mawlid an-Nabi (Geboortedag Mohammed)

De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt 70 dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Oman is het geven van fooien, meestal zo’n 10%, heel gebruikelijk. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, kan uw reisleider de groep voorstellen om met een centrale fooienpot te werken. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. In Oman zijn er bijna geen beperkingen om te fotograferen en te filmen. Fotograferen bij de luchthavens, olie-installaties, paleizen, militaire installaties en overheidsgebouwen (inclusief buitenlandse ambassades) is verboden. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat buiten de grote(re) steden geen (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken in Oman

De munteenheid in Oman is de Omani Rial OMR, verdeeld in 1.000 baizas. Pinnen kunt u voornamelijk in de grotere steden, zoals Muscat en Nizwa, bij ATM’s (pinautomaten) met het logo van uw betaalkaart. Het beste kunt u een ATM kiezen van de National bank of Oman. Denk er wel aan dat uw bankpas voor bestemmingen buiten Europa geblokkeerd kan zijn. Controleer voor uw vertrek bij uw bank of u uw kaart voor gebruik in Oman moet activeren.

Geld wisselen kunt u voornamelijk bij banken en geldwisselkantoren, soms ook in hotels. Voor de eerste uitgaven kunt u na aankomst in Oman extra euro’s wisselen. Als u de kwitantie bewaart, kunt bij vertrek hetzelfde bedrag zonder wisselkosten weer omwisselen op de luchthaven bij het geldwisselkantoor. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Oman

Oman is een islamitisch land. Bikini's op het strand bij hotels zijn geaccepteerd, maar wanneer u naar een openbaar strand gaat is het beter om een T-shirt en een korte broek of een legging over uw zwemkleding aan te trekken. Bij een bezoek aan een openbare ruimtes, zoals een restaurant, wordt u verzocht geheel gekleed te zijn. Het is raadzaam om goede wandelschoenen en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook al reist u naar een warm land als Oman, toch moet u er rekening mee houden dat het ’s nachts, met name in de winter en het vroege voorjaar, af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest. In Oman wordt u verzocht uw schoenen uit te doen als u een moskee wilt bezoeken. Dames horen bij een bezoek aan een moskee een wijdvallende blouse op een lange broek of een lange jurk, met lange mouwen, te dragen en hun hoofd te bedekken. Bedenk hierbij dat het respecteren van de normen en waarden van uw vakantieland bijdraagt aan de beleving van de cultuur ervan.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Oman en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Oman. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Oman

In Oman is het niet gepast als een man een vrouw die geen familielid is de hand schudt. Een mondelinge begroeting is voldoende.

Openingstijden

Winkels
In Muscat zijn de grote shoppingmalls geopend van 9.00 uur tot 22.00.00 uur. De soek van Muscat is geopend van 8.00 uur tot 11.00 uur en van 16.00 uur tot 20.00 uur. Het weekeinde valt op vrijdag en zaterdag. Weinig winkels doen aan de middagsluiting. Winkels buiten Muscat zijn meestal tussen 13.00 uur en 16.00 uur en op vrijdagochtend gesloten. Restaurants zijn tussen de middag geopend van 11.30 uur tot 14.00 uur en van 17.00 uur tot middernacht. Op vrijdagochtend zijn restaurants doorgaans gesloten.

Banken
De meeste banken zijn van zondag tot en met donderdag open van 8.00 uur tot 14.00 uur.

Openbare gebouwen
Overheidsinstellingen zijn geopend van zondag tot en met donderdag van 7.30 uur tot 14.30 uur. De openingstijden van musea en forten verschillen maar deze zijn vaak ’s middags tussen 13.00 uur en 16.00 uur gesloten. In de zomer zijn sommige restaurants, attracties en musea (gedeeltelijk) gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Oman heeft u geldige grensdocumenten (zonder Israëlische stempel) nodig en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen. In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug. De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en/of een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Oman is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Souvenirs

De traditionele soek bieden een groot scala aan gouden en zilveren voorwerpen, lederwaren, tapijten en aardewerk. Daarnaast zijn er een groot aantal moderne luxe winkelcentra, waar u kleding en elektronische apparatuur aantreft. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Oman wordt Arabisch en Engels gesproken.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit uw hotelkamer is duur, evenals het bellen met uw mobiele telefoon. Goedkoper is het om voor een paar Rial een Omaanse simkaart voor uw eigen mobiele telefoon kopen. In de meeste hotels is wifi aanwezig. Postzegels kunt u kopen bij het postkantoor en in toeristische winkels.

Tijdverschil

In Oman is het in de zomer twee uur en in de winter drie uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Oman is het raadzaam om voor informatie over vaccinaties contact op te nemen met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Oman hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Oman zijn de touringcars, 4-wheel drives en de wegen van goede kwaliteit. Let wel: wanneer u met 4-wheel drives de woestijn in gaat is dit minder comfortabel dan wanneer u over een asfaltweg reist.

Water (drinkwater)

Het leidingwater in Oman is niet overal geschikt om te drinken. Daarom verdient het de aanbeveling om mineraalwater uit flessen te drinken. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.