050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Nieuw-Zeeland
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
nieuw-zeeland.jpg

Praktische informatie Nieuw-Zeeland

Algemene informatie Nieuw-Zeeland

HoofdstadWellington
StaatsvormParlementaire monarchie (binnen het Gemenebest)
Oppervlakte275.042 km²
Aantal inwonersca. 4.925.477
Bevolkingsdichtheidca. 17,9 per km²
Officiële taalEngels
Religies15,4% protestants
10,1% katholiek, 11,9% overig christelijk, 1,1% boeddhist, 2,7% hindoe, 8,9% overige of niet opgegeven, 48,6% geen religie


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Nieuw-Zeeland verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. De meeste hotels hebben een of meerdere wasmachines en wasdrogers voor het gebruik door gasten beschikbaar (tegen betaling). Uw kamer is voorzien van thee/koffiefaciliteiten alsmede een waterkoker, een koelkast en soms kookfaciliteiten. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden en ligging. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

In Nieuw-Zeeland is soms kofferservice in de hotels aanwezig. Maar houd er rekening mee dat het ook kan voorkomen dat u uw eigen koffer naar uw kamer moet brengen. Een enkele hotel heeft kamers op de eerste verdieping en geen lift.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Nieuw-Zeeland is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Douane

Bij aankomst in Nieuw-Zeeland moet u aangifte doen van alle etenswaren die u bij u heeft. Het is streng verboden om allerlei soorten fruit, groenten, vlees(waren) en planten mee te nemen. Voorverpakte producten zoals snoepwaren en koekjes worden in principe toegelaten, maar het is aan te raden om ook deze aan te geven. Een boete van 400 Nieuw-Zeelandse dollars wordt verstrekt zonder pardon aan alle boosdoeners.

Per 1 oktober 2018 kan de Nieuw-Zeelandse douane reizigers bij binnenkomst vragen een meegenomen laptop, notebook, tablet, iPad, mobiele telefoon, smartphone en ook een digitale camera te openen of de code voor het openen te geven. Dit is alleen mogelijk indien er een redelijk vermoeden is dat de reiziger betrokken kan zijn bij criminele activiteiten. Indien u weigert mee te werken, kan dit in het ergste geval leiden tot een boete van 5.000 Nieuw-Zeelandse dollars.

Elektriciteit in Nieuw-Zeeland

De netspanning in Nieuw-Zeeland bedraagt 240 volt. U heeft tijdens uw vakantie in Nieuw-Zeeland een wereldstekker nodig.

Entreegelden in Nieuw-Zeeland

Tijdens uw groepsreis in Nieuw-Zeeland zijn de entreegelden voor de activiteiten die in uw programma staan beschreven inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Soms ontvangt u korting op de entreegelden van bijvoorbeeld musea als u 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.

Eten en drinken in Nieuw-Zeeland

Tijdens de reis wordt u in elk hotel een uitgebreid tot zeer uitgebreid aangeboden. Volgens Engelse traditie is dit buffet inclusief warme gerechten zoals spek, eieren, bonen in saus en gegrilde tomaten. Koude gerechten zijn ontbijtgranen, yoghurt, fruit, brood en jam.

Onderweg wordt er vaak een stop gemaakt in een stad of dorp voor een lunchpauze. Scones, muffins, hartige taarten, wraps, salades en tosti’s worden veelal aangeboden tegen een prijs van 5 tot 10 Nieuw-Zeelandse dollar. Wie van de menukaart bestelt moet rekenen op prijzen vanaf 15 dollar. Nieuw-Zeeland is inmiddels een echt koffieland geworden. U heeft vaak keuze uit 10 verschillende soorten koffie. Elk bestelling wordt apart gemaakt en het kan dus even duren! U moet rekenen op 4 tot 5 dollar per kop koffie.

In Nieuw-Zeeland vindt u restuarants in alle soorten en smaken: van eenvoudig tot haute cuisine. In het algemeen zijn de maaltijden in pubs redelijk goed en ook de voordeligste optie. U betaalt hier doorgaan 20 tot 25 dollar voor een hoofdgerecht. In een restaurant waar het eten meer verfijnd is, moet u rekenen op 30 dollar voor een hoofdgerecht. Een driegangenmenu is te krijgen vanaf 50 dollar.

Feestdagen in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland viert de gebruikelijke religieuze feestdagen zoals Pasen en Kerstmis en heeft daarnaast de volgende nationale feestdagen;

• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 2 januari: dag na nieuwjaarsdag
• 6 februari: Waitangi Day
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen
• 25 April: ANZAC Day
• eerste maandag in juni: Queen's Birthday
• laatste maandag in oktober: Labour Day
• 25 en 26 december: Kerstmis

Wanneer een nationale feestdag op een zaterdag of een zondag valt, dan wordt de vrije dag verschoven naar een doordeweekse dag. Banken zijn op deze feestdagen gesloten en alle winkels zijn op kerstdag en tijdens ANZAC-dag om 13.00 uur gesloten. Regio’s mogen zelf bepalen of zij hun winkels openen op eerste paasdag.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Nieuw Zeeland is het geven van fooi ook geen verplichting, maar wordt wel met dank geaccepteerd. Cafés hebben vaker een pot bij de kassa staan, bij een restaurant is het gebruikelijk om uw bedien(st)er een fooi van ongeveer 10% te geven als de bediening naar tevredenheid is geweest.

Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders soms met een centrale fooienpot. In Nieuw-Zeeland kunt u vrijwillig een bedrag van 40 dollar inleggen waarmee de fooi voor de plaatselijke gidsen en het hotelpersoneel wordt betaald. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden. De Maori stellen het zeer op prijs wanneer u eerst even vraagt of u hen mag fotograferen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In Nieuw-Zeeland zijn in de steden (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s overal verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland kunt u in winkels niet pinnen met uw bankpas. Geld moet worden opgenomen bij een bankautomaat. Om in Nieuw-Zeeland met uw bankpas geld te kunnen pinnen dient u voor uw vertrek uw bankpas op niveau ‘wereld’ te zetten. Anders kunt u geen geld uit de pinautomaat pinnen. In Nieuw-Zeeland worden MasterCard en Visa card overal geaccepteerd, maar bij de hotels betaalt u een toeslag van 2%. Het is altijd zinvol om contant geld mee te nemen. De door SRC extra aangeboden excursies kunnen bij de leverancier aan de kassa met contant geld of creditcard betaald worden.

Kledingadvies voor Nieuw-Zeeland

Tijdens uw vakantie in Nieuw-Zeeland is het raadzaam om goede wandelschoenen aan te trekken en kleding in laagjes te dragen. Breng een regenjas/windjack mee ongeacht de reistijd. Aangezien er wandeling van 30 minuten tot 2,5 uur over natuurpaden worden gemaakt, is het raadzaam om een wandelstok mee te nemen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Nieuw-Zeeland en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Nieuw-Zeeland. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
De meeste winkels zijn zeven dagen in de week open, vooral in de toeristische centra. Van maandag t/m zaterdag zijn zij geopend van 09.00 uur tot 17.30 uur en op zondag van 10.00 uur tot 16.00 uur. Supermarkten zijn in het algemeen tot 21.00 uur en soms tot 23.00 uur geopend.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Nieuw-Zeeland heeft u geldige grensdocumenten nodig. Indien u de Nederlandse nationaliteit heeft, dan is een visum voor deze bestemming niet nodig. De Nieuw-Zeelandse autoriteiten willen echter wel dat u zich voorafgaand aan uw reis registreert als bezoeker van het land. Meer informatie vindt u hier.


Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms door één of meerdere lokale gidsen begeleid. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Om het roken tegen te dringen heeft de regering in Nieuw-Zeeland een hoge belasting op sigaretten ingesteld. Men betaald nu circa 20 tot 30 Nieuw-Zeelandse dollar per pakje. Roken mag slechts in beperkte openbare plaatsen en wordt duidelijk aangeduid waar het wel of niet mag. In ieder geval mag u niet in restaurants en in de touringcar roken.

Sanitair

Openbare toiletten in Nieuw Zeeland zijn in het algemeen gratis en worden goed schoon gehouden. Ook in de natuur, vaak aan het begin en eind van een wandeling zijn toiletten te vinden zodat het tijdens een wandeling in de natuur niet acceptabel is om de natuur als toilet te gebruiken.

Souvenirs

Het is niet toegestaan iets mee te nemen uit een van de Nieuw-Zeelandse nationale parken! De winkels van de musea verkopen souvenirs van een hoge kwaliteit. Vooral sierraden gemaakt van jade (in NZ bekent als Pounamu) en kledingstukken gemaakt van een combinatie van merino-wol en possum-vacht zij populair. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

Nieuw Zeeland heeft drie nationale talen: Engels, Maori en gebarentaal. Bij formele plechtigheden worden alle drie de talen gebruikt. U kunt uiteraard goed terecht met Engels.

Telefoon, internet en post

Gebruik van wifi / internet is in een hotel vaak niet gratis of aan een tijds- of verbruikslimiet gekoppeld. Gratis wifi is in het algemeen wel in openbare gelegenheden, zoals cafés en bibliotheken te vinden.
Het versturen van een ansichtkaart kost 2 dollar per stuk voor luchtpost en duurt circa een week om over te komen.

Wilt u lokaal bellen dan is het aan te raden om een lokale simkaart bij aankomst te kopen. De meest gangbare providers zijn Vodafoon, Spark en 2 Degrees. Zij bieden diverse pakketten aan. De verkooppunten zijn in de aankomsthal van het Auckland luchthaven en in het stadscentrum van Auckland te vinden.

Tijdverschil

Van oktober t/m april is het in Nieuw-Zeeland twaalf uur later dan in Nederland. Van mei t/m september is het tijdverschil tien uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een bezoek aan Nieuw-Zeeland zijn vaccinaties niet vereist.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Nieuw-Zeeland hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De wegen in Nieuw-Zeeland zijn goed tot zeer goed, maar door het landschap en omdat het land buiten de steden dunbevolkt is zijn de meeste doorgangswegen slechts tweebaanswegen. Hierdoor is de gemiddelde snelheid ongeveer 70 kilometer per uur is. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.
Vergeet niet: ook in Nieuw-Zeeland rijdt men links, net zoals in Engeland!

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Nieuw-Zeeland is van een goede tot zeer goede kwaliteit. Het is dus veilig om water uit de kraan te drinken. Uw chauffeur zorgt voor flessen met water in de bus die u voor een klein bedrag kunt kopen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.