Praktische informatie Nepal
Algemene informatie Nepal
Hoofdstad | Kathmandu |
Staatsvorm | Federale Republiek |
Oppervlakte | 147.181 km² |
Aantal inwoners | ca. 29.033.914 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 197,3 per km² |
Officiële taal | Nepalees |
Overige talen | Maithali, Bhojpuri, Tharu, Newar |
Religies | hindoe 81%, boeddhistisch 9%, islamitisch 4%, overig 6% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Nepal verblijft u voornamelijk in middenklassehotels. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.
Bagage
Voor al onze vliegreizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele (binnenlands) vluchten kunnen afwijkende regels gelden en deze moeten per luchtvaartmaatschappij gecontroleerd worden.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Nepal is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit in Nepal
De netspanning in Nepal is 230 volt. In Nepal maakt men gebruik van verschillende stopcontacten, waaronder dezelfde stopcontacten als in Nederland (type C). Omdat in Nepal ook gebruik word gemaakt van een Type D en Type M stopcontact is het aan te raden om een wereldstekker mee te nemen.
Entreegelden
Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen naar Nepal zijn de entreegelden bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
Eten en drinken in Nepal
Nepal heeft een eigen keuken met rijst, linzen en gekruide groenten als de basis ingrediënten. Het nationale gerecht van Nepal is 'Dal Bhat’, bestaande uit rijst met een linzensoepje. Een ander gerecht dat vrijwel bij elke maaltijd wordt gegeten is Chapiti, een pannenkoekachtig brood, wat tevens gebruikt kan worden als ‘lepel’. Veel Nepalezen eten vegetarisch. Als vervanger van rundvlees (de koe is heilig) wordt er buffelvlees gegeten. De lokale bevolking eet zonder bestek. Men gebruikt hiervoor de rechterhand, want de linkerhand wordt als onrein gezien. Als toerist kunt u in een lokaal restaurant een lepel krijgen. In de keuken van Nepal komt u daarnaast ook invloeden tegen uit de omringende landen: de Indiase, Tibetaanse en Chinese keuken zijn populair. In de grotere plaatsen komt u daarnaast ook Thaise, Italiaanse, Mexicaanse en Amerikaanse restaurants tegen. Vaker nog ziet u gerechten uit ál deze keukens broederlijk verenigd op een menukaart.
Feestdagen in Nepal
Nepal kent veel feestdagen en festivals, u heeft dus grote kans één van deze festivals of feestdagen mee te maken tijdens uw reis.
• 11 januari: nationale dag van de eenheid
•19 februari: dag van de democratie
• Maart: Holi
• April: Nawa Basra (Nepalees nieuwjaar)
• April/mei: Macchendranath
• 13 mei: Boeddha’s verjaardag
• September: Indra Jaatra
• 30 oktober: Dashain
• 9 november: dag van de grondwet
• 11 november: Diwali
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het gaat om het geven van fooien. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In sommige landen, zoals in Nepal, heerst een fooiencultuur. Het is een blijk van dankbaarheid een fooi te geven om te tonen dat u hun waardevolle medewerking op prijs heeft gesteld. Ook worden kleine fooitjes aan het personeel van de hotels gegeven. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in deze landen vaak met een centrale fooienpot. Uw reisleider zal u aan het begin van de reis alle nodige informatie hierover geven en zal u tijdens en op het einde van de reis inzicht geven in de uitgegeven bedragen.
Fotograferen
Niet iedereen in Nepal stelt het op prijs gefotografeerd te worden. Wilt u foto's maken, vraag eerst even om toestemming. Het maken van foto's van luchthavens, militaire installaties, grensovergangen en andere veiligheidsgevoelige objecten is ten strengste verboden. Het kan zijn dat u in religieuze gebouwen of bij bepaalde historische bezienswaardigheden niet mag fotograferen of dat u hiervoor een kleine bijdrage moet betalen. Onderdelen voor digitale camera's, zoals accu’s, oplaadapparatuur, geheugenkaartjes et cetera zijn in Nepal niet algemeen verkrijgbaar.
Geldzaken / valuta in Nepal
De munteenheid in Nepal is de Nepalese Rupee (NPR). De munt is verkrijgbaar in verschillende coupures. Voor de grote biljetten geldt dat deze zonder problemen gebruikt kunnen worden in de grotere steden. Buiten de grote steden adviseren wij u geen biljetten groter dan 100 Rupees mee te nemen. Boven de 100 kan de lokale bevolking namelijk niet wisselen. In de grotere plaatsen en op de internationale luchthaven zijn ATM (geldautomaten) aanwezig., waar u me uw pinpas (met Maestro- of Cirrus-logo) de lokale valuta kunt pinnen. Denk er aan om uw pinpas voor vertrek op werelddekking te zetten. Creditcards zoals Visa en Mastercard worden in de grote steden in Nepal geaccepteerd. Ook de duurdere restaurants en winkels die vooral op de buitenlandse toeristenmarkt zijn gericht accepteren de laatste jaren credit cards. Let op: geld pinnen met een credit card is slechts zeer beperkt mogelijk.
Hoogteverschil
In Nepal vertoeft u tijdens een deel van de reis op een hoogte tussen de 1.500 en de 2.500 meter. Hier zou u last van kunnen ondervinden. Als u ademhalingsproblemen of hartaandoeningen heeft, raden wij u aan uw huisarts te raadplegen voordat u een reis naar Nepal boekt.
Kledingadvies voor Nepal
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. In Nepal moet u er rekening mee houden dat het 's avonds en 's nachts af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. In Chitwan National Park kan het warm zijn, zomerse kleding is hier gewenst. Vrijwel overal in Nepal kunnen korte broeken, blote schouders, strakke kleding en teveel bloot als aanstootgevend worden gezien. Toon respect naar de lokale bevolking door rekening te houden met hun cultuur. Tijdens een bezoek aan een tempel dienen uw schouders en knieën sowieso bedekt te zijn.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Nepal en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Bhutan. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Omgangsvormen in Nepal
De juiste manier om iemand in Nepal te begroeten is met 'namaste' (informeel) of 'namaskar' (formeel). Bj deze groet hoort ook een gebaar: plaats uw handpalmen bij elkaar en houd deze enkele centimeters onder uw kin waarna u met een lichte hoofdbuiging namaste zegt.
In Nepal wordt de linkerhand als onrein beschouwd. Er wordt dan ook van u verwacht dat u eet en groet met uw rechterhand. Ook de voeten zijn een onrein deel van het lichaam. Het hoofd wordt gezien als heilig. Kleine kinderen over hun hoofd aaien, wordt in Azië dan ook vreemd gevonden.'
Zoals in geheel Zuidoost Azië is afdingen gebruikelijk. Blijf vooral lachen, de bedoeling is om op een prijs uit te komen, die beide partijen tot tevredenheid stemt.
Openingstijden
Winkels
Veel winkels zijn geopend tussen 8.00 uur en 20.00 uur ('s winters van 10.00 uur tot 19.00 uur). Zaterdag is in Nepal een rustdag, al gaan niet alle winkels op die dag dicht.
Banken
De banken zijn geopend van zondag t/m donderdag tussen 10.00 en 15.00 uur (‘s winters 14.30 uur) en op vrijdag tot 13.00 uur.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Nepal heeft u geldige grensdocumenten nodig en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.
Visum
Voor Nepal heeft u een visum nodig. U kunt dit zelf regelen via de desbetreffende instanties dan wel via onze vertrouwde partner VisumPro. Meer informatie vindt u op de pagina reisdocumenten.
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.
Roken
In Nepal geldt een rookverbod in openbare gelegenheden.
Sanitair
In alle restaurants en hotels zijn Europese toiletten aanwezig. Het kan voorkomen dat en route in eenvoudige toiletten geen wc-papier aanwezig is.
Souvenirs
Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
De officiële taal van Nepal is het Nepali, dat door ongeveer 60% van de bevolking wordt gesproken. Net als het Hindi kent het Nepali zijn oorsprong in het Sanskriet. Daarnaast worden er ook veel lokale dialecten gesproken. Hotelpersoneel en gidsen in Nepal spreken Engels, maar het Engels is niet wijdverspreid. In de meeste restaurants zijn wel Engelse menukaarten aanwezig.
Tijdverschil
Het tijdsverschil met Nederland bedraagt 4 uur en 45 minuten tijdens de wintertijd, in de zomertijd is het in Nepal 3 uur en 45 minuten later dan in Nederland.
Vaccinaties / inentingen
Voor een reis naar Nepal is er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.
Vervoer / wegen
In Nepal wordt links gereden. Nepal is daarnaast een Himalayaland en bestaat dus grotendeels uit bergen. De infrastructuur laat soms te wensen over. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moeten soms worden geïmproviseerd. U moet dus met minder voorzieningen genoegen nemen.
Water (drinkwater)
Kraanwater in Nepal is niet drinkbaar. Overal zijn flessen water te koop. Mineraalwater is verhoudingsgewijs duur (circa € 0,20). Om die reden komt het een enkele keer voor dat flessen worden bijgevuld met water dat niet betrouwbaar is. Let daarom goed op dat de dop van de fles verzegeld is.
Volg ons