050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Maleisië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
maleisië.jpg

Praktische informatie Maleisië

Algemene informatie Maleisië

HoofdstadKuala Lumpur
StaatsvormFederale constitutionele monarchie
Oppervlakte330.290 km²
Aantal inwonersca. 32.652.083
Bevolkingsdichtheidca. 98,9 per km²
Officiële taalMaleisisch, Engels
ReligiesIslam, boeddhisme, hindoeïsme, sikhisme, christendom


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Maleisië verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per eiland en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Tijdens uw verblijf in Maleisië verblijft u soms in resort en lodge in prachtige natuurrijke omgevingen. Op een tropische bestemming als Maleisië is de vochtige warmte een ideale plaats voor ongedierte, mogelijk ook op uw kamer. Ook kan het voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring en de vriendelijkheid van de mensen daar. Een klamboe hoeft u niet mee te nemen op uw reis naar Maleisië, er zitten niet veel muggen. Waar het toch nodig zou zijn wordt dit door de accommodaties voorzien. Bij elke Maleisië-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Maleisië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Maleisië

De netspanning in Maleisië bedraagt 240 volt en u heeft een wereldstekker nodig om uw apparatuur aan te sluiten op het lichtnet.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Indonesië krijgt u meestal geen korting als u ouder dan 60 of 65 jaar bent.

Eten en drinken in Maleisië

In Maleisië eet men in principe meerdere keren per dag kleine hoeveelheden, maar in de steden en tijdens de rondreis is er toch vaak het westerse eetpatroon van ontbijt, lunch en diner.

Eten aan de straat is in Maleisie absoluut aan te raden, dit in tegenstelling tot andere Aziatische landen. De voedselkwaliteit in Maleisië is juist erg hoog. Elke avond verschijnen rijdende keukentjes op de pleinen en in de straten waar u bij de straatverkopers de heerlijkste gerechten kunt bestellen. Kies gerust bij verschillende stalletjes en strijk daarna neer bij een van de terrasjes om al dat lekkers te nuttigen. De meeste gerechten zijn vrij mild van smaak. Mocht dit niet het geval zijn, dan waarschuwt de verkoper u. Deze gezellige markten vindt u in bijna elke stadswijk, in ieder dorp en in elke kampong. Naast de vele eettentjes op straat kunt u in Maleisië natuurlijk ook gewoon eten bij restaurants en andere eetgelegenheden. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt.

De Maleisische keuken is heerlijk divers: een uiteenlopende verzameling van culinaire heerlijkheden, die zijn oorsprong heeft in de kookkunst van de inheemse bevolking met daaraan toegevoegd de tradities van de immigranten. De Chinese, Indiase, Arabische, Portugese en Engelse keuken hebben allemaal hun bijdrage geleverd. Door al deze invloeden vindt u altijd wel iets bekends op de menulaat. Wat dacht u van saté, nasi goreng of gado gado? Maar dan wel veel lekkerder dan bij de gemiddelde Nederlandse Chinees!

Feestdagen in Maleisië

• 1 januari: nieuwjaar
• 1 februari: federale gebiedsdag
• 1 mei: dag van de arbeid
• 4 juni: verjaardag van de koning
• 31 augustus: Onafhankelijkheidsdag
• 25 en 26 december: Kerstmis

Maleisië is een hoofdzakelijk Islamitisch land. De Ramadan kan dus van grote invloed zijn op uw vakantie. De Ramadan valt elk jaar op een net iets andere periode, want het wordt berekend als zijnde de negende maand van de Islamitische maankalender. Veel restaurants zijn dan gesloten en alles draait overdag op een laag pitje. Daarnaast zijn er ook een aantal Hindoeïstische en Chinese feestdagen die afhankelijk zijn van de stand van de maan. U kunt de precieze datum van deze feestdagen vinden op internet.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Maleisië is het normaal om een fooi te geven voor de kofferservice, de chauffeurs, de kamermeisjes, de gidsen et cetera. U moet ervan uitgaan dat u hieraan ongeveer 4 euro per dag kwijt bent. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Maleisië vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Op Maleisië bent u erg vrij in het filmen en fotograferen. Niet iedereen vindt het fijn om zomaar op de foto gezet te worden. Vraag daarom altijd toestemming aan diegene die u wilt fotograferen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem in Indonesië afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in Maleisië zeker in de afgelegen gebieden niet overal (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Maleisië

De munteenheid van Maleisië is de ringgit. In de grote steden kunt u vrijwel overal pinnen met uw bankpas met maestro logo. Uw gids of reisleider toont u waar de pinautomaten te vinden zijn. Het is belangrijk dat u de bankpas laat activeren voor gebruik buiten Europa, dit kunt u doen door de bank op de hoogte te brengen van uw bezoek aan Maleisië. Bij heel wat banken is het ondertussen ook mogelijk om dit online te doen. Op de luchthaven kunt u eventueel ook wisselen, maar het is voordeliger om het in de stad bij een van de wisselkantoren te doen. Deze zijn dag en nacht geopend. Er moet vaak omgereden worden om daar te komen.Pinnen en betalen met een creditcard is in Maleisië ook mogelijk. In de grotere winkels, hotels en restaurants in de grote steden kunt u op deze manier betalen. Houdt u er wel rekening mee dat er een percentage in rekening wordt gebracht door uw bank in Nederland omdat u niet in euro's betaald.

Kledingadvies voor Maleisië

Neemt u vooral luchtige kleding mee en een fleecejas of trui voor ’s avonds. Op sommige plaatsen kan het na zonsondergang behoorlijk afkoelen. Bij een bezoek aan een moskee of sommige tempels wordt er verwacht dat u de schoenen uitdoet en netjes gekleed bent. Zo moeten de schouders bedekt zijn als ook de knieën en bij dames wordt er verwacht dat zij een sjaal op het hoofd dragen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Maleisië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Maleisië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Openingstijden

Winkels
Winkels zijn dagelijks geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur. Veel winkels zijn ook op zon- en feestdagen geopend.

Banken
Banken zijn geopend op maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Postkantoren
Postkantoren zijn geopend op maandag tot en met zaterdag 08.00 uur tot 17.00 uur en

Let op: in de deelstaten Perlis, Terengganu, Kelantan en Kedah valt het weekend op vrijdag en zaterdag.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Maleisië heeft u geldige grensdocumenten nodig. Daarnaast moet u ook kunnen aantonen dat u Maleisië weer verlaat. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door één of meerdere lokale gidsen en soms door een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Maleisië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is nog wel toegestaan om in bars te roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De toiletten in Maleisië zijn meestal niet erg schoon en soms niet voorzien van toiletpapier. Het is dus belangrijk om zelf altijd een rol toiletpapier bij de hand te hebben. In alle hotel zijn uiteraard wel degelijke westerse sanitaire voorzieningen met toiletpapier.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl en vwa.nl/kenjegrenzen.

Taal

In Maleisië spreekt men voornamelijk Bahasa Malaysia, maar het Engels wordt, zeker door de jongere generaties, goed verstaan en gesproken.

Tijdverschil

In Maleisië is het in de wintertijd zeven uur en in de zomertijd zes uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Maleisië is er een risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Maleisië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Deze vervoersmiddelen kunnen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Zowel in het westen als in het oosten van Maleisië vindt u een goed ontwikkeld wegennet: er lopen goede snelwegen tussen de grote steden. Wanneer u afwijkt van deze wegen, kan de kwaliteit van de wegen een stuk slechter zijn. Het afleggen van kleine afstanden kan dan soms meerdere uren in beslag nemen, hierop moet u zich een beetje flexibel instellen. Ook de verkeersregels worden er soms losser geïnterpreteerd dan in Nederland.

Water (drinkwater)

Het leidingwater in Maleisië is van goede kwaliteit, u kunt er gerust uw tanden mee poetsen en als u toevallig wat inslikt is dat ook geen probleem. Toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen om te drinken. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.