050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Madagaskar
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
madagaskar.jpg

Praktische informatie Madagaskar

Algemene informatie Madagaskar

HoofdstadAntananarivo
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte587.295 km²
Aantal inwonersca. 26.955.737
Bevolkingsdichtheidca. 45,9 per km²
Officiële taalMalagassisch, Frans
ReligiesAanhangers van natuurreligies 52%, christelijk 41%, islamitisch 7%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Madagaskar verblijft u meestal in middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en regio verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk. In Madagaskar beschikken de meeste hotels niet over 1-persoonskamers. Indien u een 1-persoonskamer boekt, krijgt u dus een 2-persoonskamer aangeboden.

De accommodaties liggen vaak midden in de natuur, bijvoorbeeld in nationale parken. Dit brengt soms kleine ongemakken met zich mee. Op tropische bestemmingen is de vochtige warmte een ideale plaats voor ongedierte, mogelijk ook op uw kamer. Ook kan het voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Indien u kiest voor een groepsreis of een individuele reis met verblijf in hotels, kunt u probleemloos harde reiskoffers gebruiken. Kiest u voor een reis met avontuurlijk karakter, dan kunt u beter een soepele reiszak, weekendtas of rugzak nemen. Vermijdt harde reiskoffers voor avontuurlijke reizen. Het is handig een klein rugzakje mee te nemen op reis. Voor bepaalde excursies zult u uw lunchpakket en fles water zelf moeten dragen.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Madagaskar is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit op Madagaskar

In Madagaskar zijn er twee netspanningsniveaus in gebruik (127 / 220 V), die per regio, stad of soms zelfs hotel kunnen verschillen. Het stekkertype in de hotels is meestal hetzelfde als in Nederland, maar u komt ook nog Franse stopcontacten tegen. Een wereldstekker is verstandig om mee te nemen. In de hoofdstad en andere grote steden heeft u altijd elektriciteit. Sinds enkele jaren zijn er praktisch geen onderbrekingen meer in de hoofdstad. De kuststeden Diego Suarez en Tuléar hebben af en toe nog te kampen met langere onderbrekingen. Eveneens op de eilanden Nosy Be of Sainte-Marie zijn er nog regelmatig onderbrekingen in de stroom toevoer. Indien u in middenklassehotels of beter verblijft, beschikt het hotel veelal over een generator. In sommige gevallen draait die generator niet de hele dag. In dit geval zal het personeel u hierover informeren.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. De entreegelden van en de gidsen in de nationale parken die vermeld staan in het programma zijn inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken

Wie van de fijne Franse keuken houdt, zal in Madagaskar verbluft zijn van de kwaliteit van sommige restaurants. Het eiland was gedurende meer dan 60 jaar een Franse kolonie en dit heeft ook op culinair vlak zijn sporen achtergelaten. Het zal u waarschijnlijk verbazen te zien dat de meeste restaurants magret de canard, foie gras de la maison of banane flambée aanbieden. Het menu is in de meeste restaurants gevarieerd met Europese, Chinese, Creoolse en lokale gerechten. Er zijn zowel vis- als vleesgerechten.

Enkele lokale gerechten zijn: Romazava (gestoofd rundvlees in een bouillon met een lokale groente), Ravitoto (gestoofd varkensvlees met gehakte maniokbladeren) of Kitoza (reepjes gerookt rundvlees met rijst en bonen). Het nationale nagerecht is de Koba (op basis van rijst en pindanoten, gewikkeld in bananenbladeren), dat vaak langs de weg word verkocht. Vleesliefhebbers zullen het eiland niet meer willen verlaten. Het lokale rundvlees, zebu genaamd, is smaakvol en bijzonder mals.

Madagaskar telt meer dan 5.000 kilometer kust, wat betekent dat visgerechten en zeevruchten in overvloed aanwezig zijn langs de kust. Verse calamari, krab of gamba’s, maar ook mosseltjes, oesters of zee-egels vindt u op het menu. De meeste restaurants aan de kust bieden ook vers gegrilde langoest aan. Tijdens de paartijd van 1 oktober tot 31 december is het verboden langoest te vangen.

Wie van vers fruit houdt zal niet teleurgesteld zijn. Naargelang de streek en de periode van het jaar vindt u verschillende fruitsoorten (mango, lychee, ananas, perzik, kaneelappel, et cetera) op de markten. Als u in Madagaskar naar de lokale markten gaat, zult u zien dat alle groenten en fruit aanwezig zijn. Deze verse producten vindt u dan ook terug in de restaurants.

Het ontbijt varieert naargelang de hotels. In de steden bieden enkele hotels een ontbijtbuffet aan met verschillende soorten brood, eieren, kaas, jam en fruit. In de meeste hotels geniet u van een Frans ontbijt. U krijgt dan stokbrood en toast of croissants met boter, jam en honing. En als drank thee, koffie of chocolademelk. Fruit of vruchtensap wordt eveneens aangeboden. Het brood dat doorgaans wordt verkocht in Madagaskar is stokbrood.

Madagaskar telt 2 brouwerijen die beide genieten van Belgisch vakmanschap. Het populairste bier is THB (Three Horses Beer). Dit is een pilsener van 5,4%, verkocht in flessen van 33cl of 65cl of blikjes van 33cl. In sommige hotels of restaurants kunt u dit bier eveneens van het vat krijgen. Gold en Gold Ambrée, een blond of amberbier van 6,5% is eveneens beschikbaar in sommige hotels en restaurants. Gold bestaat ook in flesjes van 33cl en 65cl. Queens, het lichtere bier van 4,7%, verkocht in flessen van 65cl, vindt u slechts in enkele grote steden. Slechts op enkele plaatsen worden geïmporteerde bieren aangeboden.

Wijnliefhebbers zullen in de hotels en restaurants de keuze hebben tussen Franse en Zuid-Afrikaanse wijnen. Madagaskar produceert eveneens wijn(Clos Malazos en Soa Vita).

De lokale bevolking drinkt rum. In de hotels, restaurants en bars vindt u witte en bruine rum. U vindt er eveneens de fameuze ‘rhum-arrangé’. Hierbij laat men fruit, specerijen, snoep of groenten gedurende enkele maanden ‘trekken’ in de rum. De rhum-arrangé vanille, kaneel, gember, lychee of ananas hebben veel succes bij de toeristen. Minraalwater is overal verkrijgbaar in flessen van 1,5 liter of 0,5 liter. Madagaskar produceert zowel koffie als thee. Deze lokale producten worden dan ook aangeboden in de hotels en restaurants.

Madagaskar is niet duur. Voor een glas bier betaalt u tussen de 1 en 2 euro, frisdranken kosten meestal tussen de 0.75 euro en 1,50 euro, koffie kost een euro, een glas wijn vanaf 2 euro. Voor een hoofdgerecht betaalt u tussen de 3 en 5 euro, terwijl u voor ongeveer 14 euro een driegangenmenu bestelt.

Feestdagen op Madagaskar

Naast de religieuze feestdagen die wij in Nederland ook kennen, heeft Madagaskar de volgende feestdagen:

• 1 januari: nieuwjaar
• 29 maart: dag van de herdenking
• 1 mei: dag van de arbeid
• 26 juni: Onafhankelijkheidsdag
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 1 november: Allerheiligen
• 30 december: dag van de republiek

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Madagaskar heerst echter een uitgesproken fooiencultuur. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in deze landen vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Wij kunnen u de volgende indicatie geven voor het geven van fooien in Madagaskar: 3 euro voor een gids in bijvoorbeeld een natuurpark, 5 euro per persoon per dag voor een gids die meereist, 3 euro per persoon per dag voor de chauffeur, 1 euro per persoon voor bagagedragers bij het in- en uitchecken van het hotel en 1 euro per persoon per dag voor de kamermeisjes. Bij restaurants kunt u de Nederlandse richtlijnen aanhouden.

Fotograferen

In Madagaskar worden de mensen heel graag gefotografeerd. Ze zijn bovendien heel fotogeniek. Het is gebruikelijk een toestemming te vragen voor gedetailleerde portretten van een persoon. Het kan gebeuren dat iemand u vraagt een foto op te sturen. Indien u belooft dit te doen, gelieve uw belofte dan ook te houden. Een foto opsturen naar Madagaskar is niet duur en het is een mooi geschenk voor de lokale bevolking. Uit ervaring weten we dat deze aankomen.

In bepaalde streken van Madagaskar zijn de graven mooi versierd en zult u misschien foto’s willen nemen. Gelieve aan uw gids of reisleider te vragen of dit toegestaan is. Het kan in Madagaskar ‘Fady’ (lokaal verbod) zijn bepaalde plaatsen of landschappen te fotograferen. Strategische plaatsen zoals luchthavens, havens of militaire gebouwen mag u niet fotograferen. Gelieve u hieraan te houden, ook al ziet u niemand in de buurt.

Houdt u er ook rekening mee dat in Madagskar buiten de hoofdstad en de grotere plaatsen (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s niet algemeen verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta op Madagaskar

De munteenheid is de Madagassische ariary (MGA). Deze munt kunt u in Nederland niet meer omwisselen naar euro’s. Zorg er dus voor uw ariary’s ter plaatse om wisselt dan wel opmaakt. U vindt twee officiële wisselbureaus en twee banken bij de luchthaven van Antananarivo (Ivato). De wisselbureaus zijn open als er een vlucht vertrekt of aankomt. Zwart wisselen is illegaal en riskant. De meeste hotels zullen geen euro’s aannemen of wisselen. Indien het hotel toch bereid is euro’s te ontvangen of wisselen, zult u moeten rekening houden met een slechtere wisselkoers.

U kunt uw bankkaart (Cirrus en Maestro) niet gebruiken om geld te pinnen in Madagaskar. Slechts enkele hotels in de hoofdstad aanvaarden bankkaarten met het Maestrologo. Soms is hier een commissie aan verbonden. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw pinpas voor gebruik buiten Europa moet activeren.

In de hoofdstad kunt u op sommige plaatsen (BNI-Crédit Agricole, BFV-Société Générale, BMOI-BNP en Crédit Lyonnais) geld opnemen met uw Visa-card. Het maximum bedrag dat u kunt opnemen is 400.000 Ar. Sommige luxehotels in de hoofdstad aanvaarden betalingen met Visa-card. Soms is hier een commissie aan verbonden. Buiten de hoofdstad worden Visa-card meestal niet aanvaard in hotels, restaurants en winkels. Indien wel, dan betaalt u een flinke commissie. American Express en andere creditkaarten worden niet geaccepteerd in Madagaskar.

Als buitenlandse munt kunt u het beste euro’s meenemen. De briefjes mogen niet gescheurd zijn. Amerikaanse dollars worden in de hoofdstad aanvaard indien het recente biljetten zijn.

Kledingadvies voor Madagaskar

Tijdens wandelingen in de parken of tijdens de verplaatsingen per wagen is het praktisch een rugzakje mee te hebben waar u uw lunchpakket, water, fototoestel, reisdocumenten, zonnebril en zonnecrème, petje, regenvestje, verrekijker, regenjasje en fleecejack in stopt. Zo hoeft u tijdens de verplaatsingen uw bagage niet te openen.

Tijdens de wintermaanden juni, juli en augustus kan het op de hoger gelegen plateaus ’s morgens vroeg en ’s avonds koud zijn. Vergeet dus niet warme kledij mee te nemen voor deze periode. Wij raden aan een regenjas mee te nemen voor alle periodes. In sommige streken van Madagaskar valt regelmatig regen en kan een regenjasje van pas komen.

Indien u insectenbeten wilt vermijden, kunt u best gesloten wandelschoenen dragen wanneer u het regenwoud in gaat. Een lange broek en een hemd met lange mouwen kan hiervoor ook praktisch zijn. U kunt ook luchtiger gekleed gaan en gebruik maken van insectenwerende middelen. Wandelenschoenen met een goed profiel zijn voor praktisch alle reizen op Madagaskar een goede investering. Indien u ’s avonds buiten zit, kunt u gebruik maken van insectenwerende middelen ofwel een lange broek en een hemd met lange mouwen dragen om muggenbeten te vermijden.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Madagaskar en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Madagaskar. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen op Madagaskar

In Madagaskar gaat alles “Mora Mora” (rustig aan) wat natuurlijk niet betekent dat alles fout loopt. De beste mentaliteit om optimaal te genieten van uw vakantie in Madagaskar is te proberen deze houding aan te nemen. U zult zien dat u met geduld en begrip verder komt dan met gejaagdheid en frustratie. Een flexibele houding en avontuurlijke instelling maken de reis veel aangenamer.

Openingstijden

Winkels
De openingstijden van de banken en wisselbureaus in de steden zijn van 8.30 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 16.00 uur van maandag tot vrijdag. Sommige banken zijn zaterdagmorgen open (in de steden). Zondag zijn ze gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Madagaskar heeft u geldige grensdocumenten nodig en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Visum
Voor Madagaskar heeft u een visum nodig. Dit visum kunt u aanschaffen op de luchthaven van Madagaskar voor ca. € 35 per persoon. Het bedrag kunt u betalen in euro's.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Madagaskar is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De toiletten in Madagaskar zijn vaak gelijk aan de westerse toiletten. Het kan een enkele keer voorkomen dat er hurktoiletten zijn. Tijdens de ritten zijn er lange trajecten, van twee uur, zonder degelijke toiletten. In dat geval gebruiken we de vrije natuur als toilet.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl en vwa.nl/kenjegrenzen.

Taal

De officiële talen zijn het Madagask en Frans. Met Frans kunt u in de steden meestal terecht. Op het platteland spreken de meeste mensen geen Frans. Engels wordt heel weinig gesproken op Madagaskar.

Telefoon, internet en post

Het internet is niet overal in Madagaskar van goede kwaliteit. Buiten de hoofdstad en enkele grotere steden is het niet eenvoudig een internetverbinding te maken. Gelieve hiermee rekening te houden. Sommige hotels in de steden beschikken over wifi. In Madagaskar kunt u op de meeste plaatsen met uw mobiel bellen. De prijzen variëren naargelang uw providor, maar zijn vrij hoog.

In Madagaskar vindt u mooie postkaarten met landschappen, dieren of portretten van de lokale bevolking. De meeste foto’s werden genomen door de bekende Madagassische fotograaf Pierrot Men. Een postkaart kost tussen de 25 en 50 eurocent. Uit ervaring weten we dat de postkaarten zo goed als altijd aankomen. Het duurt tussen drie weken en een maand om de postkaart te ontvangen in Nederland. Wij raden aan uw postkaarten in de luchthaven van Antananarivo (Ivato) te posten tijdens uw reis of net vóór uw vertrek. Indien u ze in een kleinere stad post of aan de receptie van een hotel achterlaat, zal het veel langer duren voordat de kaart aankomt. Postzegels koopt u meestal in een postkantoor. De meeste hotels of winkels verkopen geen postzegels.

Tijdverschil

Het is in Madagaskar in onze zomertijd (april tot oktober) een uur later dan in Nederland. Tijdens onze wintertijd (november tot maart) is het in Madagaskar twee uur later dan in Nederland. U heeft dus geen last van een jetlag wanneer u naar Madagaskar reist.

Vaccinaties / inentingen

Vaccinatie tegen gele koorts is voor Madagaskar alleen verplicht als u in de zeven dagen voordat u Madagaskar binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Dit advies geldt ook als u een overstap heeft gemaakt en langer dan 12 uur in het betreffende gele koorts land bent geweest.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Madagaskar hoge eisen aan de touringcars, minibussen en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Madagaskar zijn deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudig. U moet met minder voorzieningen genoegen nemen.

Ook de infrastructuur laat in Madagaskar te wensen over. Madagaskar is een van de armste landen ter wereld en het wegennet bestaat voor een groot deel uit (soms moeilijk begaanbare) gravelwegen. Houd er dus rekening mee dat de wegen niet altijd even goed zijn en dat dit vaak tot oponthoud leidt. Daarnaast zijn er in het voorjaar 2023 meerdere cyclonen geweest, die de staat van de wegen verder verslechterd hebben. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat reizen in Madagaskar erg intensief is en dat er soms weinig gestopt kan worden onderweg. Ook de verkeersregels worden losser geïnterpreteerd dan in Nederland.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Madagaskar is niet van goede kwaliteit, daarom wordt u aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.