Bezienwaardigheden Litouwen
Vilnius
Vilnius heeft op de linkeroever van de rivier de Neris een grote historische binnenstad met een wirwar van kleine straatjes en meer dan veertig kerken. Dit gebied staat sinds 1994 op de Werelderfgoedlijst. De barok is er de overheersende bouwstijl. De hoofdstraat van Vilnius is de Gedimino prospektas, die van het Kathedraalplein naar de Neris loopt. Op het Kathedraalplein bevindt zich de Stanislaus- en Wenceslauskathedraal, een classicistisch bouwwerk met een 16e-eeuwse klokkentoren. De boulevard bevindt zich gedeeltelijk in de eigenlijke historische binnenstad (senamiestis) en gedeeltelijk ten noordwesten ervan. Langs de Gediminasboulevard liggen belangrijke instellingen als het parlement, de regeringsgebouwen, de nationale bank, de nationale bibliotheek, het nationaal dramatheater en het constitutionele hof.
Kaunas
De Litouwse stad Kaunas ligt op ongeveer 100 kilometer afstand van de hoofdstad Vilnius. In de oude stad kunt u ongestoord door de autovrije Laisvesstraat wandelen en de verschillende musea die museumstad Kaunas rijk is. Aan de rivieroever van de stad ligt een middeleeuws kasteel dat in 2010 en 2011 zwaar gereconstrueerd is. Zo kunt u nu in de ronde toren een bezoek brengen aan een kunstgalerie.
Kruisberg bij Siauliai
De Kruisberg heeft een eeuwenoude religieuze én politieke betekenis. Op de heuvel staan honderdduizenden kruisen dicht tegen elkaar. Al zeven eeuwen lang worden er nieuwe bijgeplaatst. In de Sovjettijd werd dit symbool van verzet tegen de onderdrukking meermaals platgewalst, maar ondanks bewaking groeide de Kruisberg door.
Het Trakaikasteel
Op een eiland in het Galvémeer vlak bij het stadje Trakai ligt het prachtige middeleeuwse Trakaikasteel. De bouw begon halverwege de 14e eeuw maar eindigde al aan het begin van de 15e eeuw toen het militaire belang van het kasteel verdween: de erfvijand van Litouwen, de Duitse Orde was bij een grote veldslag in 1410 verslagen. Het kasteel werd de woonresidentie van de grootvorst van Litouwen en later het zomerpaleis voor de koningen van Polen (die tevens grootvorst van Litouwen waren). Helaas raakte het kasteel door de oorlogen met het grootvorstendom Moskou in de 17e eeuw beschadigd en vervolgens in verval. Pas in de 20e eeuw werd het Trakaikasteel in verschillende fases gerestaureerd en in zijn oude middeleeuwse luister hersteld.
Volg ons