Praktische informatie Libanon
Algemene informatie Libanon
Hoofdstad | Beiroet |
Staatsvorm | Parlementaire democratie |
Oppervlakte | 10.452 km² |
Aantal inwoners | ca. 5.469.612 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 523,3 per km² |
Officiële taal | Arabisch |
Religies | Islam 57,7%, christendom 36,2%, overig 6,1% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Libanon verblijft u in een middenklassehotel in Beiroet. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Het hotel in Beiroet ligt in de kleurrijke wijk Hamra, die bestaat uit een grote winkelstraat en vele kleine straatjes met authentieke barretjes, koffietentjes, restaurants en shisha-lounges. De kamers beschikken over airconditioning, koffie- en theefaciliteiten en een kluisje. Het lokale personeel is erg vriendelijk, behulpzaam en spreekt naast Arabisch uitstekend Engels en Frans. Het ontbijt en de diners zijn meestal uitgebreid en in buffetvorm. Bij de reis op deze website vindt u meer informatie over de faciliteiten van het hotel.
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen, die tijdens de groepsrondreis in de bagageruimte van de touringcar wordt vervoerd. Het maximumgewicht kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij u naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Libanon is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Libanon-reizen veel gewandeld worden over veelal ongelijke ondergronden. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit in Libanon
De netspanning in Libanon bedraagt 220 volt. Apparaten met een platte stekker kunt u meestal normaal gebruiken. Voor apparaten met een andere (geaarde) stekker heeft u een 3 potige stekker of een wereldstekker nodig.
Entreegelden
De entreegelden voor de groepsrondreis door Libanon zijn niet bij de reissom inbegrepen. Het benodigde bedrag wordt door de reisleider geïnd aan het begin van de reis. De lokale gids of reisleider betaalt onderweg de entreegelden bij de diverse bezienswaardigheden. Bij de individuele privéreis zijn de entreegelden van de beschreven excursies wel inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.
Eten en drinken in Libanon
Tijdens de groepsrondreis door Libanon ontbijten en dineren we meestal in buffetvorm in de hotels. Voor de lunch wordt vaak een geschikt restaurant uitgezocht. De controle op voedsel en hygiëne in restaurants is streng.
De Libanese keuken is een van meest verfijnde keukens van het Midden-Oosten met invloeden van de Perzen, Koerden en Armeniërs. Ingrediënten die veel gebruikt worden zijn kikkererwten, munt, lamsgehakt, peterselie, citroen, sesamolie, olijven en walnoten. Een heerlijke salade is taboulé waarin onder andere bulgur, tomaat, peterselie en bosui verwerkt is. Hoummous is een puree gemaakt van kikkererwten vermengd met tahin, een saus van sesamzaadjes. Hoummous wordt meestal met brood gegeten of als saus bij falafel. Falafel wordt ook gemaakt van kikkererwten, die gestampt worden en als balletjes gefrituurd worden. Andere gerechten die veel gegeten worden in Libanon zijn onder andere baba ghanoush, geroosterde aubergine met citroen, tahin en knoflook, Fattoush, Libanese gemengde salade met croutons van Arabisch brood, en Sambousek, Raqakat en Fatayer, broodjes of pasteitjes gevuld met kaas, spinazie of vlees.
In Libanon is alcohol overal verkrijgbaar. Men drinkt onder andere bier, wijn of arak. Arak wordt gedistilleerd van druivenranken en drie weken lang in vaten vergist, het bevat een alcoholpercetage van 50%. Wijnbouw komt voornamelijk voor in de Bekavallei. Een bekend biermerk in Libanon is Almaza. Jellab is een verfrissende limonade die gemaakt wordt van rozijnen en pijnboompitten.
Een glas bier of lokale wijn kost in hotels 2 tot 4 euro, frisdrank vanaf 2 euro, vers vruchtensap vanaf 4 euro en een eenvoudig lunchgerecht vanaf 10 euro. Vers limoensap met munt is een aanrader. Een kop koffie in een van de vele moderne koffiezaken is prijzig, maar in een eenvoudig koffietentje vaak stukken goedkoper.
In Libanon wonen voornamelijk moslims en christenen. Tijdens de Ramadan is het op straat overdag wat rustiger dan normaal. In sommige regio's kunnen restaurants gesloten zijn. Het is aan te raden om dan niet in het openbaar te eten en te drinken en ook met alcohol dient er terughoudender te worden omgegaan.
Feestdagen in Libanon
• 1 januari: nieuwjaarsdag
• 6 januari: Armeens Kerstmis
• 14 februari: Rafik Harari herdenkingsdag
• 1 mei: dag van de arbeid
• 6 mei: dag van de martelaren
• 25 mei: bevrijdingsdag
• 15 augustus: Maria Hemelvaart
• 10 november: geboortedag profeet Mohammed
• 22 november: onafhankelijkheidsdag
Er zijn ook een aantal islamitische feestdagen die meestal een paar dagen duren. De islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, vandaar dat de feestdagen volgens onze jaartelling elk jaar 10 of 11 dagen naar voren schuiven. De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt 70 dagen na het eind van de Ramadan.
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Libanon geldt een fooiencultuur, de fooi staat bekend als 'bakshish'. Om alles vlot en soepel te laten verlopen werkt de reisleider meestal met een centrale fooienpot voor onder andere de geleverde diensten van de gids, de chauffeurs, de kofferdragers et cetra. Waar geen servicekosten berekend zijn, kan een fooi van 10 tot 15% van de rekening gegeven worden. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.
Fotograferen
Libanon is een fotogeniek land: sfeervolle soeks, oude opgravingen, kruisvaarderskastelen en boeiende straatbeelden. In sommige musea mag gefotografeerd worden, maar zonder gebruik van de flits. De meeste mensen vinden het geen enkel probleem om gefotografeerd te worden, maar vraag voor de zekerheid toch om toestemming in woord of gebaar, vooral aan vrouwen. Het is niet gebruikelijk dat mensen geld vragen om gefotografeerd te worden. Het fotograferen van militaire objecten en terreinen, havens en politie is verboden. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In grote winkelcentra en bij fotozaken in de grote steden kunnen accu's, opladers en geheugenkaartjes voor uw digitale camera gekocht worden.
Geldzaken / valuta in Libanon
De lokale munteenheid is de Libanese Pond, deze bestaat uit 100 piastres. Er zijn biljetten van LBP 100.000, 50.000, 20.000, 10.000, 5.000 en 1.000 en munten van LBP 500, 250, 100 en 50. Naast de Libanese Pond wordt de US Dollar goed geaccepteerd, neem voldoende US Dollars in mixed coupures mee.
Op de luchthaven zijn wisselkantoren en pinautomaten. In Libanon kunt u geld wisselen bij banken, wisselkantoren en bij de meeste grote hotels. Bij wisselkantoren gaat dit het snelst en krijgt u de beste koers (paspoort kan nodig zijn).
Geld kan gepind worden bij de diverse ATM's, vooral in de grote plaatsen zijn deze vele te vinden. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen niet te gebruiken zijn. Controleer bij uw bank of u uw pinpas voor gebruik buiten Europa moet activeren.
De creditcard kan ook op veel plaatsen gebruikt worden in de grotere hotels, restaurants en winkels. In de traditionele soeks, bij souvenirstalletjes en bij bezienswaardigheden wordt meestal alleen contant geld geaccepteerd, soms ook euro's.
Eventuele overgebleven Libanese Ponden kunt u op de luchthaven terug wisselen.
Kledingadvies voor Libanon
In de grote steden gelden er weinig regels wat betreft kleding en gedrag. Het dragen van een hoofddoek is niet verplicht. Iedereen is vrij in zijn/haar keuze. Op het platteland is het gepast om rekening te houden met en respect te tonen voor de lokale cultuur. Schaarse kleding is daar ongepast. vrouwen kunnen hier het beste geen strak zittende of doorzichtige kleding dragen en ook geen korte broek, maar liever een (knie)broek of rok tot over de knie. Mannen kunnen het beste shirts of een overhemd met korte of lange mouwen dragen en een (knie)broek.
Tijdens het bezoek aan een moskee (optioneel) moeten de schoenen uitgedaan worden. Vrouwen moeten hun haren bedekken en lange mouwen en een rok of broek tot over de knie dragen. Mannen moeten in ieder geval een overhemd of shirt met korte mouwen en een lange broek dragen.
De dag- en nachttemperaturen in Libanon kunnen nog al verschillen en op hoger gelegen plaatsen is het koeler. Ook kan er in het voor- en najaar een regenbui vallen, daarom is het handig om steeds een vest, trui of (regen)jas bij de hand te hebben. In de touringcar en in sommige gelegenheden kan ook de airconditioning voor kou zorgen.
Tijdens de bezoeken aan de diverse bezienswaardigheden is het verstandig om goed schoeisel te dragen vanwege de trappen, op- en afstapjes en ongelijke vloeren. Een zonnehoed, pet, sjaal en een zonnebril zijn verstandig om mee te nemen als bescherming tegen de zon en opwaaiend zand.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Libanon en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Libanon. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Omgangsvormen in Libanon
Een begroeting is in Libanon een interessante combinatie van Franse en Arabische tradities. Met een warme, verwelkomende glimlach wordt uw hand geschud en daarbij wordt 'Marhaba' (hallo) gezegd. Het is belangrijk tijd te nemen voor sociale beleefdheden en uitgebreid te vragen naar de familie en gezondheid van uw gesprekspartner. Erg religieuze moslims schudden misschien geen handen met iemand van het andere geslacht. Dan volstaat een hoofdknik.
Libanezen zijn vriendelijk, open en tolerant. Wie respect en begrip heeft voor de lokale bevolking, hun religie en de cultuur, wacht een gastvrij onthaal. De hectiek van Europa is hen onbekend: overal wordt rustig de tijd voor genomen en alles gebeurt ‘In Sha Allah’ (als God het wil) of Bokra (morgen). Vaak begint men een praatje uit nieuwsgierigheid en soms wordt men zelfs uitgenodigd om mee naar huis te komen. Bij het binnen gaan moeten de schoenen uitgetrokken worden, en men eet met de rechterhand. Het is beleefd om een aangeboden kopje koffie te accepteren. Om de stroom koffie te stoppen kan het kopje in de rechterhand een paar maal heen en weer geschud worden. Dit is het teken voor de schenker dat u genoeg heeft gehad.
Openingstijden
Winkels
De meeste winkels zijn de hele week geopend van 09.00 uur tot 22.00 uur. Vrijdag rond het middaggebed zijn veel winkels gesloten.
Banken en openbare gebouwen
De meeste banken zijn van maandag tot en met zaterdag open van 08.00 uur tot 14.00 uur. Wisselkantoren hebben ruimere openingstijden.
Bedrijven zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 uur tot 17.00 uur. Overheidsinstellingen zijn geopend van 08.00 uur tot 14.00 uur (maandag tot en met donderdag), 08.00 uur tot 11.00 uur (vrijdag), 08.00 uur tot 13.00 uur (zaterdag). Tijdens de ramadan gaan kantoren, winkels en banken later open en sluiten eerder.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Libanon heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.
Daarnaast heeft u voor uw reis naar Libanon een visum nodig, dat u bij aankomst op Beirut International Airport gratis ontvangt. De procedure is eenvoudig te noemen. Wel heeft u in uw paspoort minimaal één lege visumpagina nodig. Let op: als u een visum of inreisstempel van Israël in uw paspoort heeft, kunt u problemen ervaren bij uw inreis in Libanon. Wij raden u aan om in dat geval een tweede paspoort bij uw gemeente aan te vragen.
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.
Roken
In Libanon is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals regeringsgebouwen, musea, restaurants, luchthavens en in het openbaar vervoer. Er zijn meestal speciale rookgedeeltes in restaurants. Op terrassen en in restaurants wordt vaak wel de waterpijp gerookt, de Nargila of Shisha. Tijdens de maand ramadan is het beter om niet in het openbaar te roken. Het is verboden om in onze touringcars te roken.
Sanitair
Het sanitair onderweg is eenvoudig, met soms naast gewone toiletten ook hurktoiletten. Er wordt onderweg gebruik gemaakt van de toiletten bij de bezienswaardigheden en wegrestaurants.
Souvenirs
In Libanon zijn vele leuke souvenirs te vinden zoals houtsnijwerk, sieraden, glaswerk, dadels, specerijen, nootjes, olijfolie, lokale wijn en keramiek. Het blijft wel zaak goed te onderhandelen over de prijs. Neem bij het afdingen vooral de tijd, het gaat ook een beetje om het 'spel' tussen verkoper en koper. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
De officiële taal in Libanon is het Arabisch, maar men spreekt over het algemeen ook prima Engels en Frans. Als toeristen een paar woorden Arabisch spreken wordt dit zeer op prijs gesteld.
Telefoon, internet en post
In Libanon kan men voor buitenlandse telefoongesprekken bellen vanuit telefoonkantoren of vanuit de hotels. Hiervoor geldt vaak een minimumtijd van drie minuten en het is relatief duur. In de avond is naar het buitenland bellen vaak goedkoper.
Libanon beschikt over een goed mobiel netwerk, maar in bergachtige gebieden is er niet altijd bereik. De kosten van mobiel bellen met een Nederlandse simkaart verschilt per provider. Voor een simlockvrije telefoon kan het voordeliger zijn om een lokale simkaart en opwaardeerkaarten te kopen op het vliegveld. Opwaardeerkaarten zijn te koop in telefoonwinkels, winkelcentra, hotelwinkels en bij tankstations.
In de grote hotels is wifi beschikbaar, soms alleen gratis in de lobby of in het restaurant. In alle grote plaatsen zijn internetcafés te vinden.
Postzegels zijn verkrijgbaar bij het postkantoor, grote hotels en bij souvenirwinkels die ook ansichtkaarten verkopen. Het duurt minimaal een week voor de post in Nederland aan komt.
Tijdverschil
In Libanon is het 1 uur later dan in Nederland. Libanon kent ook een zomer- en een wintertijd, die dezelfde ingangsdatum heeft als Nederland.
Vaccinaties / inentingen
Voor deze reis worden vaccinaties tegen DTP en hepatitis A aangeraden.
Vervoer / wegen
We stellen ook in Libanon hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In Libanon kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Tijdens de rondreis door Libanon maken we, afhankelijk van de grootte van de groep, gebruik van minibusjes of van touringcars.
In Libanon zijn de meeste wegen in goede staat. Men is het hele jaar door bezig om de grote verkeerswegen te onderhouden. Echter, vooral in de oude centra van de grotere steden kunnen files ontstaan door het grote aanbod van auto's en de te smalle wegen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in Libanon losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.
Water (drinkwater)
Het kraanwater in Libanon is niet drinkbaar, er wordt aangeraden om gebruik te maken van flessen water. Het is erg belangrijk om voldoende water te drinken. Het advies blijft om minimaal 2 liter water per dag te drinken, Omdat u tijdens het reizen vaak druk bezig bent is het zeker in warme periodes extra belangrijk om voldoende te drinken. Water is te koop in de hotel-restaurants, bij de diverse bezienswaardigheden, bij wegrestaurants, supermarkten en buurtwinkeltjes.
Volg ons