Praktische informatie Laos
Algemene informatie Laos
Hoofdstad | Vientiane |
Staatsvorm | Volksrepubliek |
Oppervlakte | 236.800 km² |
Aantal inwoners | ca. 7.447.396 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 31,5 per km² |
Officiële taal | Laotiaans of Lao |
Religies | Theravada-boeddhisme 60% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Laos verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitsverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.
Audiosysteem
Op onze groepsreizen naar Laos wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.
Conditie van de reizigers
Wilt u een (groeps)rondreis Laos boeken, dan wijzen we u erop dat u over een normale basisconditie dient te beschikken en een goede mobiliteit noodzakelijk is. U ziet en onderneemt veel en verblijft in meerdere accommodaties in een relatief korte periode. Houdt u er rekening mee dat er in de steden die we bezoeken veel gelopen dient te worden en dat het niet altijd mogelijk is dat de touringcar u in het centrum van de stad afzet/ophaalt. U dient gemakkelijk afstanden te kunnen lopen, trappen te kunnen nemen en zelfstandig, eventueel met behulp van uw medereiziger (binnen dezelfde boeking) in en uit de minibus, touringcar of trein etc. (afhankelijk van de reis) te kunnen stappen. De rondreizen kunnen voor mensen die minder mobiel zijn als zwaar ervaren worden en het kan ook zijn dat deelname aan sommige programmaonderdelen niet haalbaar is, in welk geval geen restitutie op de reissom verleend zal worden. Onze rondreizen zijn dan ook niet geschikt voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit in Laos
De netspanning in Laos bedraagt 230 volt en u heeft een wereldstekker nodig om uw apparatuur aan te sluiten op het lichtnet.
Entreegelden
Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Laos kan het zijn dat u korting ontvangt op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en opgravingsterreinen als u 65 jaar of ouder bent, maar meestal is deze korting gelijk aan het groepstarief. We raden u wel aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.
Eten en drinken in Laos
Het eten in Laos smaakt heerlijk gekruid. Er zijn veel overeenkomsten met het eten in Thailand. Het Thaise voedsel is echter meer beïnvloed door de Chinese keuken. In Laos wordt er meer gebruik gemaakt van aromatische kruiden en smaakmakers.
Rijst (vooral plakkerige) wordt geserveerd in bamboe bakjes en is de basis voor alle maaltijden. In gerechten wordt er gebruik gemaakt van verse groenten, vis, gevogelte, eend, varkensvlees of rundvlees. Limoensap en verse koriander geven de gerechten hun kenmerkende smaak. Een traditioneel gerecht is ‘laap’ (letterlijk vertaalt: geluk), een pasta gemaakt met rauwe vis of vlees, gemarineerd in limoensap en gehakte mint. Als de basis vlees is, noemt men het gerecht ‘laap sin’. Als het gerecht een basis van vis heeft, heet het ‘laap paa’.
Er zijn duidelijke Vietnamese invloeden aanwezig in het eten en Chinees voedsel is ook gemakkelijk te vinden. De Franse invloeden uit het verleden zijn terug te vinden in de Franse cafés met verse croissants, baguettes, chocolade brood en gebakjes. Het wordt afgeraden om leidingwater te drinken (neemt u in uw drankjes ook liever geen ijsblokjes). Beter is om gekookt water of mineraalwater uit flessen te drinken. Zorgt u ervoor dat u altijd een fles drinkwater bij u heeft.
Feestdagen in Laos
• 1 januari: nieuwjaar
• 6 januari: Phatet Laos Dag
• 20 januari: dag van het leger
• 8 maart: vrouwendag
• april: Boun Pimai (boeddhistisch nieuwjaar: 4 dagen lang feest)
• 1 mei: dag van de arbeid
• mei: Bun Bang Fai (feest om regen op te roepen)
• 1 juni: dag van de kinderen
• 13 augustus: dag van het vrije Laos
• oktober (bij volle maan): Lai Heua Fai (een lichtfestival)
• 12 oktober: bevrijdingsdag (van de Franse koloniale overheersing)
• november (bij volle maan): That Luang Festival (boeddhistisch feest in de stad Luang Prabang)
• 2 december: dag van de onafhankelijkheid
Fooien
Het is gebruikelijk een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs, kofferjongens, etc. Vaak zijn dit de enige inkomsten voor de mensen, werkzaam in het toerisme. Uw reisleider kan voorstellen een ‘fooienpot’ samen te stellen, van waaruit alle fooien centraal betaald worden.
Fotograferen
Fotograferen in andere culturen kan soms voor verrassingen zorgen. Zo stellen niet alle mensen het op prijs gefotografeerd te worden of kunnen mensen om geld vragen voor de gemaakte foto. Wees voorzichtig met het fotograferen van mensen en heilige objecten. Vraag vooraf altijd toestemming. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als men foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen.
Geldzaken / valuta in Laos
De officiële munteenheid van Laos is de Kip. De meeste artikelen zijn in kip geprijsd, sommige in Amerikaanse dollars. De Amerikaanse dollar en de Thaise baht zijn een populair alternatief, zeker voor grote aankopen. Het is niet ongewoon als een artikel wordt geprijsd in kip, u betaalt met dollars en u krijgt Thaise bath terug. Amerikaanse dollars en de Thaise bath kan worden gewisseld bij hotels, banken en wisselkantoren met een licentie van de bank van Laos. Credit cards worden steeds meer geaccepteerd in winkels en restaurants in de hoofdstad Vientiane en Luang Prabang. Er wordt hiervoor wel vaak een toeslag gerekend. Het is het beste om dollars mee te nemen in kleine coupures. Alle grote banken in Laos, alsmede de grote hotels in Vientiane, wisselen travelers cheques voor de dollar of kip.
Kledingadvies voor Laos
Probeer uw kleding bescheiden te houden en bedek zo veel mogelijk. Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. Een paraplu of een regenjas is voor de eventuele regenbui ook handig.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Laos en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Laos. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Omgangsvormen in Laos
Zoals in ieder land, kent ook Laos zijn eigen gebruiken en regels die een toerist in acht dient te nemen. Indien u een tempel gaat bezoeken, probeer dat dan niet rond 11 uur in de ochtend te doen. Rond deze tijd eten monniken namelijk hun laatste maaltijd van de dag. Vrouwen mogen de hand van een monnik niet schudden. Tevens is het niet toegestaan voor een vrouw om een monnik iets aan te geven of om naast een monnik te zitten. Een monnik mag geen vrouwen aanraken. Als u in gesprek bent met een monnik, probeer uw hoofd dan lager te houden. Als u in een tempel op de grond gaat zitten, dan mogen uw voeten niet naar een Boeddhabeeld of het altaar wijzen.
Bij het bezoeken van een religieus object, dienen uw armen en benen bedenkt te zijn en het dragen van schoenen is niet toegestaan. Een kleine donatie is gewenst en u dient te knielen als u deze donatie overhandigd. Wijzen wordt in Laos als onbeschoft ervaren.
Het aanraken van iemands hoofd is uit den boze omdat het hoofd als de meest heilige plek van het lichaam wordt beschouwd. De traditionele groet is met de handen bij elkaar (in de gebedsstand) en knikken met het hoofd. Het schudden van de hand wordt echter ook in Laos steeds normaler.
Openingstijden
Winkels
De meeste winkels in Laos zijn geopend van 09.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds, ook op zondagen. In de kleinere plaatsen sluiten de meeste winkel om 18.00 uur.
Banken en kantoren
Kantoren en banken zijn doordeweeks doorgaans geopend van 08.00 tot 15.30 uur. In het weekend zijn ze gesloten.
Reisdocumenten
Voor Laos heeft u een visum nodig wat u bij aankomst dient aan te schaffen. Hiervoor heeft u een pasfoto nodig. De kosten bedragen circa $ 35, prijzen zijn onder voorbehoud en afhankelijk van de aankomstdag. Alleen voor een verblijf van langer dan 30 dagen dient u vooraf een visum te regelen. U dient u in het bezit te zijn van een geldig Nederlands paspoort dat tot minstens 6 maanden na terugkomst geldig is en minimaal 1 lege pagina bevat.
Hotels in Laos kunnen ook vragen om uw paspoortgegevens. Om de incheck vlot te laten verlopen, raden wij u aan om een kopie van uw identiteitsbewijs/paspoort mee te nemen (indien gewenst kunt u uw Burgerservicenummer doorstrepen).
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.
Roken
In Laos is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Sanitair
Wij adviseren u bij het voor het eerst betrekken van uw kamer of appartement elke warmwaterkraan (incl. douche en bad) enige minuten zo heet mogelijk te laten lopen en ondertussen goed te ventileren. Het beste legt u de handdouche op de heetste stand afgesteld enige minuten op de afvoer. In stilstaand water kan zich namelijk de legionella bacterie ontwikkelen, die u op deze manier doeltreffend bestrijdt.
Souvenirs
Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
De nationale taal van Laos is het Laotiaans of Lao. Lao die in het toerisme werken, spreken meestal wel Engels.
Telefoon, internet en post
Vanuit elk postkantoor en vrijwel ieder hotel in Laos kunt u direct naar het buitenland telefoneren (International Direct Dialling, IDD). Reken op min. € 3 p.m., met een minimumtarief van een minuut. Als u in Vientiane of een andere grote plaats bent, kunt u het beste bellen vanuit een telecomkantoor. Hotels brengen doorgaans een kleine toeslag in rekening. Let op: na 4 x de wacht- of in-gesprektoon te hebben gehoord, dient u gewoonlijk het minimumtarief te betalen. Leg dus tijdig (na 3 x overgaan) de hoorn op de haak als er niet wordt opgenomen! De meeste meegebrachte mobiele telefoons werken op het Lao netwerk, maar sommige niet (pre-pay). Het bereik beperkt zich tot de stedelijke gebieden. Als uw mobiele telefoon in Laos werkt, kunt u er natuurlijk ook mee gebeld worden. Voor het gebruik van uw mobiele telefoon tijdens uw verblijf, kunt u het beste bij uw provider informatie opvragen over de mogelijkheden en de kosten. Het internationale toegangsnummer van Vietnam is 86. Het internationale toegangsnummer van Nederland is 31. In alle grote steden en ook in veel hotels treft u internetmogelijkheden aan.
Tijdverschil
Het tijdsverschil in Laos is: + 6 uur (wintertijd), + 5 uur (zomertijd)
Vaccinaties / inentingen
Voor informatie met betrekking tot de gezondheid, vaccinaties en aanbevelingen voor reisbestemmingen, verwijzen wij naar Reisprik of uw eigen huisarts. Reisprik is het grootste landelijk netwerk van gespecialiseerde huisartsenpraktijken voor advisering en vaccinatie. De praktijken leveren kwaliteit en service. Maak een afspraak via internet, wordt snel en vakkundig geadviseerd en krijg ondersteuning na thuiskomst. Reisprik is als erkend vaccinatiecentrum aangesloten bij het LCR (Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering).
Vervoer / wegen
We stellen ook in Laos hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. In sommige landen kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen. Dankzij de regering is er geïnvesteerd in het opknappen van oude wegen en zijn er nieuwe wegen aangelegd. In de bergen komt u nog iets slechtere wegen maar in de steden is het prima op orde.
Water (drinkwater)
In minder hygiënische en warme landen kunt u beter voorzichtig zijn met drinken omdat water daar soms verontreinigd is. Gebruik daarom ook gekookt water of water uit flessen (ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes). Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.
Volg ons