050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Kaapverdië
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
kaapverdië.jpg

Praktische informatie Kaapverdië

Algemene informatie Kaapverdië

HoofdstadPraia
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte4.033 km²
Aantal inwoners583.255
Bevolkingsdichtheid144,6 per km²
Officiële taalPortugees
Religies78,7% katholiek, 7,2% protestants, 14,1% overig


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Kaapverdië verblijft u meestal in toeristenklassenhotels. Voor Kaapverdië geldt dat de eenvoudige, maar nette kamers voorzien zijn van een badkamer met een bad en/of een douche en een toilet. De kwaliteit van de accommodaties waar u tijdens uw reis verblijft is goed, maar toch attenderen wij u er op dat de accommodaties eenvoudiger kunnen zijn dan u gewend bent tijdens onze reizen. Zo beschikt geen van de hotels over een lift en kan het voorkomen dat de stroom uitvalt. In sommige hotels is er op de badkamer alleen zeep beschikbaar, dus geen shampoo en douchegel.

Omdat in Kaapverdië uw kamers, met uitzondering van Fogo national park, voorzien zijn van airconditioning heeft u zelden last van ongedierte. Het kan wel voorkomen dat er tijdelijk geen elektriciteit of (warm) water is of dat uw mobiele telefoon geen bereik heeft. Deze kleine ongemakken worden ruimschoots gecompenseerd door de bijzondere ervaring. Een klamboe heeft u in Kaapverdië niet nodig.

Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. De regels voor de eventuele binnenlandse vluchten zijn hetzelfde als voor de internationale vluchten.

Op Kaapverdië kent men in de meeste hotels geen standaard kofferservice, maar vaak is er wel personeel dat u wil helpen met uw koffer. Wanneer we met de ferry naar Santo Antão varen, zult u ook zelf met uw koffer de boot op moeten gaan, maar bij aankomst wacht een transferbusje. Op de terugweg verloopt dit hetzelfde.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Kaapverdië is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit

De netspanning op Kaapverdië bedraagt 220 volt. Voor Kaapverdië heeft u geen wereldstekker nodig. Het opladen van uw apparatuur levert geen problemen op.

Entreegelden op Kaapverdië

Bij groepsreizen naar Kaapverdië zijn de entreegelden van de in de reis genoemde excursies bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Indien de entree van een bezienswaardigheid niet is inbegrepen, dan wordt geen korting gegeven op de entreegelden indien u 65 jaar of ouder bent.

Eten en drinken op Kaapverdië

Op Kaapverdië staat ’s morgens meestal een ontbijtbuffet voor u klaar bestaande uit witbrood, jam, ham, kaas, eieren, yoghurt, fruit, koffie en thee. Ook de lunch bestaat meestal uit deze onderdelen. In de plaatsen waar veel toeristen komen, zijn er voldoende mogelijkheden om te lunchen: van sandwiches en tosti’s tot uitgebreidere maaltijden. Afhankelijk van de locatie waar u luncht, zal het prijsniveau vaak lager liggen dan bij ons in Nederland.

Uw diner zal soms een buffet zijn, maar het kan ook uitgeserveerd worden. Het diner bestaat dan vaak uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. In de zeeën rond Kaapverdië worden de heerlijkste vissen gevangen, u zult dan ook vaker vis dan vlees geserveerd krijgen als hoofdgerecht.

Drankjes zijn qua prijzen vergelijkbaar met de drankjes in Nederland. De wijn is meestal afkomstig uit Portugal. Ter afsluiting van een maaltijd drinkt men naast koffie ook een ‘grogue’: een heldere brandewijn gemaakt van suikerrietsap, of de mildere variant daarvan, de met vruchten gezoete ‘ponche’.

Feestdagen op Kaapverdië

Naast de christelijke feestdagen kent Kaapverdië een groot scala aan eigen feestdagen. Deze verschillen vaak weer per eiland. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste feestdagen:

Februari (data wisselend): carnaval
Dit feest wordt op alle eilanden gevierd, maar de grootste en mooiste optochten vindt u in Mindelo op São Vicente. Carnaval en de voorbereidingen daarop kunnen meer dan een week duren.

3 mei: Festa de Santa Cruz
Overal vieren de mensen het heiligenkruisfeest met dans en processies. Vroeger was dit een belangrijke dag voor de slaven, want zij mochten die dag de kleding van hun meesters dragen en hetzelfde eten als zij.

24 juni: São João
Tijdens de festiviteiten staan in de steden en dorpen op Brava scheepsmodellen van steen op ware grootte in het middelpunt van een oude vruchtbaarheidscultus. De bewoners brengen de maagd Maria, de patrones van de schepen, offers als brood, fruit en bloemen.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Op de Kaapverdische eilanden heerst een fooiencultuur. Om de uitvoering van de reis te vergemakkelijken maakt de reisleider op Kaapverdië gebruik van een centrale fooienpot waaruit de gidsen en de chauffeurs een fooi krijgen. In restaurants is het eveneens gebruikelijk om een fooi te geven. De normen hiervoor liggen gelijk aan bij ons in Nederland. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Kaapverdianen vinden het in het algemeen geen probleem om gefotografeerd te worden en het wordt vaak op prijs gesteld dat u de gemaakte foto aan hen laat zien. Oudere mensen vinden het soms niet prettig als u een foto van hen maakt: het kan door hen geassocieerd worden met de dood. U moet hen dan ook altijd vragen of ze het goed vinden. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee op de Kaapverdische eilanden niet overal (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta op Kaapverdië

De lokale munteenheid in Kaapverdië is de escudo (CVE). De escudo is in vaste wisselkoers verbonden aan de euro en alleen in het land zelf te verkrijgen. De meeste geldautomaten accepteren alleen creditcards, in uitzonderlijk gevallen zijn er geldautomaten die ook uw bankkaart accepteren. Het handigste is om voldoende euro’s mee te nemen en deze te wisselen bij de banken (geopend van maandag tot vrijdag van 08.00 uur tot 14.00 uur). Op de toeristische eilanden als Sal en São Vicente kunt u ook met euro’s betalen. De wisselkoers is daarbij vaak wel ongunstig.

Houd er ook rekening mee dat pinautomaten alleen in de grote steden te vinden zijn. Voor bestemmingen buiten Europa geldt dat sommige bankpassen geblokkeerd zijn. Controleer bij uw bank of u uw kaart voor gebruik buiten Europa moet activeren. Daarnaast worden diverse creditcards wereldwijd in hotels, restaurant en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.

Kledingadvies voor Kaapverdië

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Kaapverdië regent het wel eens. Op Kaapverdië gelden verder weinig kledingvoorschriften, alleen bij het betreden van een kerk wordt het op prijs gesteld dat u netjes gekleed gaat.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Kaapverdië en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Kaapverdië. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen op Kaapverdië

Het motto van de Kaapverdianen is ‘no stress’. In de persoonlijke omgang wordt vaak eerst wat gepraat voordat men overgaat tot de eigenlijke kwestie. Bij de balie van een bank of postkantoor kunnen zelfs eenvoudige dingen vrij veel tijd kosten. Ook bij een restaurant moet u soms langer wachten dan u gewend bent, het enige dat u kunt doen is geduld hebben.

Kaapverdianen zijn zeer vriendelijk, eerlijk en behulpzaam en ze willen ook graag weten waar u vandaan komt. U moet zich niet verbazen als op uw antwoord dan gereageerd wordt met enkele Nederlandse zinnen. In Nederland woont, vooral in de omgeving van Rotterdam, een grote minderheid aan Kaapverdianen waarvan veel weer zijn teruggekeerd naar hun geboorteland.

Openingstijden

Winkels
Winkels gaan ’s morgens al vroeg open en afhankelijk van de stad sluiten deze niet voor 21.00 uur ’s avonds. Weekendsluitingen kent men niet bij de winkels.

Banken en kantoren
Kantoren en banken zijn doordeweeks in de ochtend en middag geopend en in het weekend gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Kaapverdië heeft u geldige grensdocumenten nodig en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Visum
Uw paspoort dient tot teminste 6 maanden geldig na verblijf. Daarnaast heeft u een visum nodig voor Kaapverdië. SRC Reizen kan dit visum in samenwerking met het lokale agentschap voor u regelen. Om het visum en de binnenlandse vluchten voor u te kunnen verzorgen, hebben wij uw paspoortgegevens nodig. Ongeveer 10 dagen na uw boeking ontvangt u automatisch een formulier per e-mail, waarop u de benodigde paspoortgegevens kunt invullen en terugsturen.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

Op Kaapverdië is het niet toegestaan om te roken in openbare gebouwen, hotels en restaurants. Overtredingen worden bestraft met een geldboete. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

De sanitaire voorzieningen op de Kaapverdische eilanden zijn netjes, maar toiletpapier is in openbare toiletten niet altijd beschikbaar. Het is dus handig om iets mee te nemen in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

De officiële taal van Kaapverdië is het Portugees, maar de meerderheid van de bevolking spreekt in de dagelijkse omgang Crioulo (Creools). Op de meeste eilanden spreken veel inwoners ook Frans. Engels wordt wel gesproken op toeristische plekken.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Kaapverdië naar Nederland is duur, zowel via uw mobiele telefoon als vanuit een hotel. Mocht u willen telefoneren vanuit uw hotel, vraagt dan eerst na bij de receptie wat hiervoor de kosten zijn. In de meeste hotels is gratis wifi beschikbaar, soms alleen in de openbare ruimtes.

Tijdverschil

Kaapverdië kent geen zomer- en wintertijd, dit betekent dat het in onze zomerperiode in Kaapverdië 3 uur vroeger is en in de winter 2 uur vroeger.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Kaapverdië er een verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s), en daarom worden er inentingen en voorzorgsmaatregelen aanbevolen. Neem voor meer informatie contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Kaapverdië hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Deze touringcars en minibussen zijn naar Nederlandse maatstaven echter eenvoudig, maar van prima kwaliteit en worden goed onderhouden. Zij beschikken echter niet over airconditioning en een geluidssysteem.

Ook de kwaliteit van de wegen op de Kaapverdische eilanden is anders dan wij gewend zijn. Er zijn geasfalteerde (tweebaans)wegen op de eilanden, maar een groot deel van het wegennet bestaat nog uit gravelwegen. Houd er dus rekening mee dat de wegen niet altijd even goed zijn en dat dit soms tot oponthoud kan leiden. Ook voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms geïmproviseerd worden.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Kaapverdië is van slechte kwaliteit, er wordt daarom aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.