050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Japan
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
japan.jpg

Praktische informatie Japan

Algemene informatie Japan

HoofdstadTokyo
StaatsvormConstitutionele monarchie
Oppervlakte377.930 km²
Aantal inwonersca. 125.507.472
Bevolkingsdichtheidca. 332,1 per km²
Officiële taalJapans of Hyojungo
Religiesshinto en/of boeddhisme (veel Japanners combineren beide geloven) 84%, christen 0,7% , overig 15,3%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Japan verblijft u voornamelijk in middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Houdt u er rekening mee dat in Japan de kamers en badkamers kleiner zijn dan u wellicht gewend bent. De 2-persoonskamers beschikken over het algemeen over 2 aparte bedden. Daarnaast beschikken de hotels soms over spa- en massagefaciliteiten, daar wordt dat omschreven als een hotel met ‘onsen’. Als er in het hotel een bar aanwezig dan kan het voorkomen dat u soms wat meer moeite moet doen om datgene te krijgen wat u wilt, omdat men simpelweg geen Engels spreekt. Op de hotelkamers ligt meestal vloerbedekking en daarom is het uit hygiënische overwegingen verstandig om de gratis beschikbare badslippers in uw kamer te dragen. Bij elke Japan-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens uw vakantie meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Ryokan
U kunt in Japan overnachten in een ryokan, een traditioneel Japans hotel. Het is een unieke ervaring om hier te verblijven! Een ryokan heeft soms een onsen (heetwaterbron), waarin u zich kunt ontspannen voordat u de kaiseki, de Japanse traditionele maaltijd geniet. Uw kamer beschikt daarom meestal niet over een bad of douche. Er is wel een toilet en een kleine wastafel op uw kamer. Sommige ryokans beschikken over zowel Japanse als westerse kamers. In de Japanse kamers slaapt u op een dun matras op de grond (futon). De westerse kamer beschikt over een westers bed met normaal matras. SRC Reizen reserveert de westerse kamers voor u, zodat u comfortabel kunt slapen. Wilt u toch liever in een Japanse kamer verblijven? Neem dan contact met ons op.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Japan wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.

In Japan is geen kofferservice beschikbaar in de hotels: uw koffers moet u dus zelf meenemen naar de kamer en op de dag van vertrek ook weer zelf naar de touringcar brengen. Indien we met een trein reizen in Japan is er wel bagagetransport beschikbaar van de ene hotellobby naar de andere hotellobby. Uw koffers worden dan apart met een truck over de weg vervoerd, op deze manier is het zeer comfortabel reizen met de trein.

U reist ook in de trein van Hiroshima naar Nagasaki. De koffers worden in dat geval al een dag eerder naar uw bestemming gebracht. Op deze manier is uw bagage zeker op tijd als u bij het hotel in Nagasaki arriveert. Mocht u geen gebruik willen maken van deze service voor bagagetransport, en uw bagage liever zelf in de trein meenemen, dan is dit uiteraard ook mogelijk. Wanneer u wel gebruik maakt van deze service, dan kunt u het beste een tas inpakken met spullen voor een overnachting.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Japan is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Japan-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Japan

De netspanning in Japan bedraagt 100 volt. Voor Japan heeft u in de meeste hotels een wereldstekker nodig. Omdat het verschil met de netspanning in Nederland erg groot is, is het aan te raden om ook een spanningsomvormer mee te nemen. Opladen van uw apparatuur levert dan geen problemen op.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. In Japan wordt geen korting gegeven op de entreegelden indien u 60 jaar of ouder bent.

Eten en drinken in Japan

In de Japanse hotels kunt u ’s morgens gebruik maken van een ontbijtbuffet, waarbij het aantal westerse gerechten beperkt is. Wel is er altijd toast, ham, jam, eieren, fruit en meestal ook yoghurt.
Kaas zult u niet of nauwelijks bij een ontbijt zien. Daarnaast zijn er voldoende warme Japanse gerechten.

Het Japanse woord voor eten is "gohan" [goo-han]. Het woord verwijst letterlijk naar gestoomde rijst, maar dit gerecht is in Japan zo belangrijk dat gohan nu naar alle soorten maaltijden verwijst. De meeste traditionele maaltijden worden geserveerd met witte rijst, een hoofdgerecht (vis of vlees), een bijgerecht (vaak gekookte groenten), soep (miso soep of heldere bouillon) en ingemaakte groenten. Populaire gerechten zijn Japanse saté en rundvlees, gekookt met groenten en tofu in een pot op tafel. Noedels worden vaak opgediend in een diepe kom hete soep met groenten, vlees of vis.

Veel Japanners eten eerst een beetje van het hoofd- of bijgerecht (platte schalen worden meestal niet opgetild, maar je neemt er wat met je eetstokjes vanaf), dan wat witte rijst (breng het kommetje naar je mond en gebruik de eetstokjes om er wat uit te halen) gevolgd door wat soep rechtstreeks uit de kom (meestal zonder lepel). Wat rijst wordt bewaard tot het eind van de maaltijd en wordt dan gegeten met de ingemaakte groenten.

In Japanse restaurants eet u met stokjes; mes en vork zijn meestal niet beschikbaar. Wilt u graag met bestek eten, dan kunt u vanuit Nederland uw eigen mes en vork meenemen om het daar ter plaatse te gebruiken.

Feestdagen in Japan

• 1 januari: nieuwjaar
• 11 februari: Stichting van Japan
• 23 februari: verjaardag van de keizer
• rond 21 maart: begin van de lente
• 29 april: begin van de gouden week
• 3 mei: dag van de grondwet
• 4 mei: dag van het groene loof
• 5 mei: kinderdag
• derde maandag van juli: dag van de zee
• Rond 23 september: begin van de herfst
• Tweede maandag van oktober: nationale sportdag
• 3 november: cultuurdag
• 23 november: dag van de arbeid
• 25 december: Kerstmis

Een van de allerbelangrijkste feestelijkheden in Japan is de bloeitijd van de kersenbloesem of ‘sakura’ zoals de Japanners zelf zeggen. Het is een magisch moment waarbij families samenkomen om ’s avonds te picknicken onder de bloeiende bomen. Meestal is de bloeitijd ergens tussen eind maart en begin april.

Al weken voordat de herfst aanbreekt, wordt het op het journaal aangekondigd en bereid het land zich voor op het komende seizoen. Als bijvoorbeeld de herfst in aantocht is worden de winkelstraten en etalages versierd met herfstbladeren en paddenstoelen. Maar ook de supermarkten en restaurants passen hun voorraden en menu’s hierop aan. Vanaf oktober verschijnt er in het journaal een dagelijkse update over de ‘kleur van de bomen en bladeren’, zodat iedereen precies weet op welke dag en op welke plaats de bladeren hun hoogtepunt in herfstkleur bereiken.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het gaat om het geven van fooien. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Japan is het niet gebruikelijk om fooi te geven in restaurants, aan kamermeisjes of taxichauffeurs. De kans is groot dat ze je wat verbaasd aankijken en het geld teruggeven. De lokale gidsen, assistenten en buschauffeurs stellen uw fooi daarentegen zeker op prijs. Hiervoor maken we gebruik van een centrale fooienpot om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden. Uw reisleider zal u aan het begin van de reis alle nodige informatie hierover geven en zal u tijdens en op het einde van de reis inzicht geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Japanners vinden het over het algemeen geen probleem om gefotografeerd te worden, respecteer het ook wanneer iemand liever niet op de foto wil. Ook in Japan geldt dat u militairen, politie, grensbewaking en de betreffende locaties (luchthavens en legerplaatsen) absoluut niet mag fotograferen. Zoiets kan zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In de grote steden in Japan zijn (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar.

Geldzaken / valuta in Japan

De lokale munteenheid is de Japanse Yen (¥) die u in verschillende steden kunt pinnen. Op de dag van aankomst kunt u op de luchthaven van Tokyo zeer eenvoudig geld pinnen of wisselen. Daarom adviseren wij u om geen Japanse Yen in Nederland te kopen: er wordt u dan een zeer ongunstige koers berekend. Niet alle Japanse banken accepteren onze bankpassen, het is daarom handig om op het moment dat u wel geld kunt pinnen, dit voor meerdere dagen te doen. U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.

Pinnen met een creditcard kan lastiger zijn, maar in winkels, restaurants en hotels betaalt u wel gemakkelijk met de creditcard. Hoewel alle creditcards in Japan gebruikt worden is de Visa Card het meest algemeen. Daarnaast worden ook de Mastercard, Dinersclub en American Express kaarten geaccepteerd.

Kledingadvies voor Japan

Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. Ook in Japan moet u er rekening mee houden dat het ’s nachts af kan koelen en dat de dagen fris kunnen beginnen. En ook regent het in Japan wel eens. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal. In Japan gelden verder weinig kledingvoorschriften, alleen bij het betreden van een tempel of lokaal restaurant komt het soms voor dat u uw schoenen uit moet doen.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Japan en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Japan. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Japan

Japanners zijn in het algemeen bijzonder vriendelijk en buitenlanders zijn van harte welkom in hun land. Wel verwachten ze dat toeristen zich een beetje aanpassen aan hun verfijnde omgangsvormen: luid praten in het openbaar, bijvoorbeeld in de trein, wordt als zeer onbeleefd ervaren. Daarnaast is het zeer onbeleefd om uw neus te snuiten in het openbaar, maar uw neus constant ophalen mag dan weer wel. Ook over slurpen bij het eten van een noodlesoepje wordt geen probleem gemaakt! De reisleider legt het u bij aankomst allemaal goed uit.

Openingstijden

Winkels:
De meeste winkels, in de grote steden, zijn van maandag tot en met zondag (met uitzondering van sommige zon- en feestdagen) geopend van 10.00 uur tot 20.00 uur.

Banken:
Banken zijn van maandag tot en vrijdag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

Postkantoor:
Postkantoren zijn van maandag tot en met vrijdag van 09.00 uur tot 17.00 uur geopend.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Japan moet u in het bezit zijn van geldige grensdocumenten. Welke documenten vereist zijn kunt u hier bekijken.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten maar er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders/gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden soms begeleid door één of meerdere lokale gidsen en een privéchauffeur. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Japan mag u op de meeste plaatsen niet roken. Er mag enkel gerookt worden op de daar duidelijk voor aangegeven plaatsen of cabines. De meeste hotels hebben geen rokerskamers beschikbaar en uiteraard is het verboden om te roken in onze touringcars.

Sanitair

In uw hotels heeft u natuurlijk de beschikking over ‘normale’ toiletten, maar in restaurants en bezienswaardigheden kunt u bij uitzondering ook nog te maken krijgen met hurktoiletten. Toiletpapier is in deze openbare toiletten niet altijd beschikbaar, het is dus handig om iets mee te nemen in uw handbagage.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

De nationale taal is het Japans. In de meeste hotels spreekt men bij de receptie wel Engels, maar ook hier is dit slechts een paar zinnen. In restaurants spreken de serveersters absoluut geen Engels, maar uw Japanse gids kan u bijstaan in het gesprek.

Telefoon en internet

Telefoneren vanuit Japan naar Nederland is duur, zowel via uw mobiele telefoon als vanuit een hotel. Mocht u willen telefoneren vanuit uw hotel, vraag dan eerst na bij de receptie wat hiervoor de kosten zijn. In de meeste hotels is gratis wifi beschikbaar, soms alleen in de openbare ruimtes. Het duurt ongeveer een week voor uw post uit Japan aankomt in Nederland.

Tijdverschil

Japan kent geen zomer- en wintertijd, dit betekent dat het in onze zomerperiode in Japan zeven uur later is en in de winter acht uur.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Japan is er geen verhoogd risico op (sub)tropische ziekte(s). Neemt u voor de zekerheid toch contact op met uw huisarts of de plaatselijke GGD. Wilt u een compleet overzicht van de gebieden en beschermende maatregelen? Kijk dan op gezondopreisl.nl of lcr.nl.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Japan hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Het wegennet in Japan is zeer goed te noemen, tussen de grote steden liggen goede snelwegen. Hooguit op het platteland kan een weg van mindere kwaliteit zijn. Daarnaast reist u in Japan veel met de shinkansen. Met een maximumsnelheid van 320 kilometer per uur is deze hogesnelheidstrein een efficiënt en veelgebruikt vervoermiddel in Japan.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Japan is van uitstekende kwaliteit en kan in principe gedronken worden. Geeft u toch de voorkeur aan flessen mineraalwater, dan kunt u die overal tegen geringe kosten aanschaffen.