050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Iran
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
iran.jpg

Praktische informatie Iran

Algemene informatie Iran

HoofdstadTeheran
StaatsvormRepubliek
Oppervlakte1.628.750 km ²
Aantal inwonersca. 84.923.314
Bevolkingsdichtheidca. 52,1 per km²
Officiële taalPerzisch, ofwel Fârsi
ReligiesIslam 98%, (waarvan sjiisme 89%, soennisme 9%), overig 2%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Iran verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad en streek, en onderling verschillen. In sommige gevallen verblijft u in Iran in een traditionele Iraanse accommodatie in de vorm van huizen (paleizen) gebouwd rondom een grote binnentuin of binnenplaats, waar doorgaans ook de maaltijden geserveerd worden. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke Iran-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Audiosysteem

Op onze groepsreizen in Iran wordt meestal het audiosysteem gebruikt. Bij dit systeem heeft elke reiziger een koptelefoon en een klein zenderkastje, en de reisleider en/of gids een microfoontje. Daardoor kunt u de reisleider tijdens stadswandelingen en rondleidingen uitstekend horen, ook bij geluidsoverlast door bijvoorbeeld passerend verkeer en in het openbaar vervoer. Ook heeft u de vrijheid om een stukje af te dwalen, bijvoorbeeld om foto’s te maken. Kortom: het audiosysteem biedt u comfort en persoonlijke vrijheid.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Iran is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Elektriciteit in Iran

De netspanning in Iran bedraagt 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig. Batterijen kunt u het beste meenemen vanuit Nederland.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Iran

Iraniërs eten veel rijst en brood in combinatie met vlees, en vegetarische schotels met kruiden en yoghurt. Iran kent zeer veel, en zeer smakelijke broodsoorten. Traditionele broden zijn lavash, taftoon, sangak en barbari. Een typisch Iraans gerecht is chelo-kabab (kebab en rijst). Chelo is kale rijst dat wordt gegeten met kebab of met een van de vele khoreshtes. Khoresht is hetzelfde als curry: het bestaat uit stukken vlees en groenten gekookt in een gebonden saus. Chelo-kabab wordt gegeten met gegrilde tomaten en kruiden die over de rijst worden gestrooid. Een ander typisch Iraans gerecht is Abgoosht (letterlijk vlees-water), een soep met gekookte stukken vet lamsvlees, aardappelen, tomaten, gedroogde erwten, bonen en gedroogde limoen die zorgt voor een licht zure smaak. Een andere soep is Aash, die bestaat uit allerlei granen, groenten en kruiden, waar af en toe vlees aan wordt toegevoegd. Er zijn vele soorten aash, afhankelijk van de regio. Iraniërs maken ook vele soorten snoep, koek en gebakjes, waarin vaak amandelen, pistachenoten, hazelnoten en gedroogde vruchten zijn verwerkt.

Iran is een heel slecht land voor vegetariërs: er is altijd maar zeer beperkt vegetarisch voedsel aanwezig. Hoe zeer de reisleider ook zijn best doet toch komt het regelmatig voor dat er wel vlees in het eten zit. Iraniërs zijn absoluut niet bekend met het fenomeen vegetariër en als er slechts een beetje vlees in een gerecht zit vinden zij het toch al vegetarisch. Bovendien zijn kip en vis geen vlees dus worden regelmatig als vegetarisch eten aangeboden. U moet als vegetariër dus zeker geen hoge verwachtingen hebben van de vegetarische keuken in Iran.

Een lunch inclusief een frisdrank kost gemiddeld 8 euro.

Alcohol is ten strengste verboden. Neem dan ook in geen geval drank in uw bagage mee.

Feestdagen in Iran

Iran kent verschillende religieuze en nationale feestdagen. De belangrijkste nationale feestdagen zijn:

• 11 februari: Dag van de Revolutie
• 20 maart: Dag van de Nationalisatie van de olie in 1951
• 21-24 maart: Noroez, nieuwjaar
• 1 april: Dag van de Islamitische Republiek
• 2 april: Sizdahbedar, de dertiende dag van het Iraanse nieuwjaar
• 4 juni: Herdenking van de dood van Khomeini
• 5 juni: Herdenking van de arrestatie van Khomeini in 1963

De Ramadan (de vastenmaand), het Offerfeest en het Suikerfeest zijn heel belangrijke islamitische feestdagen. De feesten vallen ieder jaar op wisselende data. De Ramadanperiode wordt vastgesteld aan de hand van maanstanden. De Ramadan wordt afgesloten door het Suikerfeest en het Offerfeest valt 70 dagen na het eind van de Ramadan.

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In Iran wordt het geven van een fooi als vanzelfsprekend gezien, zeker ook aan lokale gidsen, touringcarchauffeurs en hun bijrijders. In restaurants, in cafés en bij kruiers is het de gewoonte om een fooi van 5 à 10% te geven. Voor de fooi aan taxichauffeurs kunt u het bedrag naar boven afronden. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders in Iran vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

Wees voorzichtig met uw camera! We raden u aan om geen foto's van agenten, militairen, luchthavens, grensposten of andere gevoelige onderwerpen te maken. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Vraag mensen, vooral vrouwen, die u wilt fotograferen van tevoren om toestemming. Bij historische bezienswaardigheden en in musea is fotograferen zonder flits meestal toegestaan, maar niet op heilige plaatsen. Houdt u er ook rekening mee dat in sommige streken van Iran geen (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Iran

In principe wordt in Iran in de lokale valuta, de Iraanse rial, betaald. Deze kunt u alleen in het land zelf verkrijgen. We raden u aan om voldoende euro’s mee te nemen. Deze zijn bij banken en hotels goed in te wisselen. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig.
Creditcards zijn niet of nauwelijks te gebruiken, maar bij grote uitgaven wordt een creditcard over het algemeen wel geaccepteerd. Geld pinnen is in Iran niet mogelijk. Het in- en uitvoeren van Iraans geld is niet toegestaan.

Kledingadvies voor Iran

In Iran zult u zich aan de wettige islamitische gedrags- en kledingregels moeten aanpassen. Zo zullen vrouwen hun lichaam volledig moeten bedekken met ruime lange kleren en is ook een hoofddoek verplicht. Een lange broek met een wijdvallende blouse erop die reikt tot aan de bovenbenen is prima kleding voor Iran. Strak zittende T-shirts tot op de heupen en doorschijnen kleding is uit den boze! Een sjaaltje of hoofddoek mag het gezicht onbedekt laten. Vergeet deze niet in uw handbagage mee te nemen, zodat u zich bij aankomst in Iran direct volgens de voorschriften kunt kleden. Ook de mannen zijn geacht lange broeken te dragen en dienen hun armen tot minstens de ellebogen bedekt te houden. Een stropdas wordt in Iran niet gedragen! Behalve dat u op deze wijze de gebruiken van het gastland respecteert, zult u snel merken dat een en ander ook bijdraagt aan een diepere beleving van de Iraanse cultuur.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Iran en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Iran. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Iran

Iran is al sinds de 16e eeuw een islamitisch land. Andere religies worden wel getolereerd. Zo bestaan er een aantal religieuze minderheden die zich echter aan de wettige islamitische gedrags- en kledingregels moeten aanpassen. Van bezoekers aan het land wordt dit ook verwacht. Behalve dat u op deze wijze de gebruiken van het gastland respecteert, zult u snel merken dat een en ander ook bijdraagt aan een diepere beleving van de Iraanse cultuur.

Het is in Iran niet gepast dat mannen en vrouwen elkaar in het openbaar aanraken. Verder is het aan te raden van tevoren te letten op boeken en tijdschriften die u mee op reis neemt; er mogen geen afbeeldingen van ontblote lichaamsdelen in voorkomen. Verder is het in Iran zeer onbeleefd om in het openbaar heel hard u neus te snuiten.

Openingstijden

Winkels
In Iran zijn winkels tussen 9.00 uur en 22.00 uur geopend.

Banken en postkantoren
Banken en postkantoren zijn geopend tussen 9.00 uur en 12.30 uur en tussen 13.30 uur en 17.00 uur.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Iran heeft u geldige grensdocumenten en een visum nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken.

Visum
Voor een reis naar Iran heeft u geldige grensdocumenten (zonder Israëlische stempel) en een visum nodig. SRC Reizen kan dit visum in samenwerking met VisumPro voor u regelen. De kosten voor dit visum zijn niet bij de reissom inbegrepen. Na uw boeking ontvangt u informatie over het aanvragen van dit visum.

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele reizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Iran is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

In Iran zijn twee soorten toiletten: de westerse en de hurktoiletten. U wordt verzocht geen toiletpapier in de toiletpot te gooien omdat de rioleringsbuizen daar niet opgemaakt zijn. In de toiletruimte staat altijd een afvalemmer waar u het toiletpapier in kunt gooien. Openbare toiletten kunnen nog wel eens wat aan hygiëne te wensen overlaten.

Souvenirs

Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar naar douane.nl.

Taal

In Iran wordt Farsi gesproken. Daarnaast spreken ook veel mensen Engels.

Telefoon, internet en post

In Iran heeft u met uw Nederlandse simkaart niet altijd en overal verbinding. Voor een paar euro kunt u een Iraanse simkaart kopen (bij krantenstalletjes verkrijgbaar). Met de Iraanse simkaart kunt u bellen, whatsappen en internetten. Verder kunt u ook vanuit uw hotel bellen, dit is wel duurder dan bijvoorbeeld op het postkantoor, maar ook comfortabeler. Spreekt u in elk geval geen beltijdstip af met het thuisfront, want soms lukt telefoneren eenvoudigweg niet. In de meeste hotels is er de mogelijkheid om internet te gebruiken via hetzij daar aanwezige computers, hetzij via wifi.

Tijdsverschil

In Iran is het twee en een half uur later dan in Nederland. Omdat de zomer- en wintertijd in Iran op een andere datum beginnen is het in Iran tussen 22 maart en de laatste zondag van maart 3,5 uur later en tussen 22 september en de laatste zondag van oktober 1,5 uur later dan in Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Iran zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook in Iran hoge eisen aan de touringcars, minibussen en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze touringcars, naar Nederlandse maatstaven, echter eenvoudig zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.

De infrastructuur in Iran laat soms te wensen over. Wegen kunnen slecht zijn, waardoor kleine afstanden meerdere uren in beslag nemen. In bergachtige gebieden, waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het kraanwater in Iran is niet van een dergelijke kwaliteit dat u het kunt drinken. U kunt er wel uw tanden mee poetsen. U wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.