Praktische informatie Hongarije
Algemene informatie Hongarije
Hoofdstad | Boedapest |
Staatsvorm | Republiek |
Oppervlakte | 93.024 km² |
Aantal inwoners | ca. 9.771.827 |
Bevolkingsdichtheid | ca. 105 per km² |
Officiële taal | Hongaars |
Religies | Katholiek 55%, calvinistisch 20%, Luthers 5%, overig 20% |
Accommodaties
Tijdens uw vakantie in Hongarije verblijft u meestal in toeristenklassehotels of middenklassehotels. Deze hotels kunnen per stad, streek en onderling verschillen. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Bij elke reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.
Bagage
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij.
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen naar Hongarije is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er moet tijdens de Hongarije-reizen veel gewandeld worden en geregeld zitten er ook trappen bij of hellende, ongelijke straatjes. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.
Elektriciteit in Hongarije
De netspanning in Hongarije bedraagt 220 volt. U heeft geen wereldstekker nodig.
Entreegelden
Bij de meeste groepsreizen en individuele reizen zijn de entreegelden niet bij de reissom inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over. Soms ontvangt u korting in Hongarije op de entreegelden van bijvoorbeeld musea en bezienswaardigheden als u 60 of 65 jaar of ouder bent. We raden u daarom aan een kopie van uw paspoort mee te nemen als dit voor u geldt.
Eten en drinken in Hongarije
De Hongaren gebruiken de lunch als hoofdmaaltijd van de dag en eten ’s avonds koud. De soep is de basis van de Hongaarse keuken en Hongarije kent daarom vele soepen zoals de goulash-soep of de vissoep, dit zijn beide maaltijdsoepen. Broodjes en salades zijn tijdens lunchtijd in restaurants of eetcafés grotendeels verkrijgbaar.
De Hongaarse keuken kent Turkse en Oostenrijkse invloeden. Er worden veel gerechten met paprika bereid, maar in vrijwel ieder restaurant staan schnitzel, biefstuk en goulash op het menu. De traditioneel Hongaarse gerechten zijn vaak vleesgerechten met seizoen groenten en aardappels. Thuis worden verschillende groentestoofpotten gegeten, en in de warme zomermaanden zijn koude fruitsoepen populair.
In restaurants zult u merken dat uw bord meteen wordt weggehaald als het leeg is. Dit is een blijk van goede bediening, u hoeft dan namelijk niet tegen een vuil bord aan te kijken.
Hongarije staat vooral bekend om haar wijncultuur. Met twaalf wijnregio’s biedt het land verschillende soorten witte wijn (zoals uit Tokaj en het Balatonmeer ) en rode wijn (zoals uit Eger en Villány ). Naast wijn is ook bier populair: er zijn talloze bierbrouwerijen in het hele land. Vooral in Boedapest hebben vaak kleine bierkelders hun eigen brouwerij en maken interessante smaken. De nationale sterkedrank is barack pálinka, een abrikozenbrandewijn, maar ook van andere fruitsoorten wordt pálinka gemaakt.
Het prijspeil van Hongarije ligt iets lager dan dat van Nederland. Voor een kopje koffie betaalt u ongeveer 1,50 euro voor bier en wijn 2 euro per glas, voor fris 1,50 euro. Voor een tweegangenlunch betaalt u doorgaans rond de 12,50 euroen voor een driegangendiner 19 euro. Op het platteland liggen de prijzen lager dan in de grote steden.
Feestdagen in Hongarije
Naast de christelijke feestdagen die wij in Nederland kennen, worden in Hongarije ook de volgende nationale feestdagen gevierd:
• 1 januari: nieuwjaar
• 15 maart: dag van de onafhankelijkheid 1848/1849
• maart/april: Goede Vrijdag en Pasen
• april/mei: Pinksteren
• 1 mei: dag van de arbeid
• 20 augustus: dag van de grondwet, herdenking St.Stefanus (István)
• 23 oktober: dag van de republiek
• 1 november: Allerheiligen
• 25 en 26 december: Kerstmis
Op deze nationale feestdagen kunnen winkels, banken en instellingen gesloten zijn.
Fooien
Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. In veel horeca-faciliteiten in Hongarije wordt de fooi als service charge op de rekening gezet, dit is vaak tussen de 10 tot 15% van de totale rekening. Om het geven van fooien geen terugkerend dilemma te laten worden, werken reisleiders vaak met een centrale fooienpot. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.
Fotograferen
Hongarije is een fotogeniek land. Niet alle Hongaren stellen het op prijs om zo maar gefotografeerd te worden. Vraag in woord of gebaar toestemming wanneer u foto’s maakt. Daarnaast dient u rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit kwalijke gevolgen met zich meebrengen. In Hongarije zijn in de grote steden (vervangings)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s overal verkrijgbaar.
Geldzaken / valuta in Hongarije
De munteenheid van Hongarije is de Forint. In Hongarije kunt u met uw pinpas met Maestro-logo bij pinautomaten geld pinnen en ook in winkels te betalen. Daarnaast worden diverse creditcards in hotels, restaurants en winkels geaccepteerd, en kunt u vaak ook tegen betaling met een creditcard pinnen. Denk eraan dat u altijd een creditcard moet gebruiken als u een auto wilt huren.
U kunt ook geld wisselen bij banken en in sommige hotels. De wisselkoersen in hotels zijn over het algemeen ongunstig. We adviseren u om voor enkele dagen geld in kleine hoeveelheden te pinnen en om daarnaast, voor ‘noodgevallen’, euro’s in contanten mee te nemen.
Kledingadvies voor Hongarije
Het is raadzaam om stevig schoeisel en praktische kleding in ‘laagjes’ mee te nemen. De airconditioning in touringcars vraagt soms om een extra vest of sjaal en ook in Hongarije regent het wel eens.
Nuttige adressen van ambassade en consulaten
De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Hongarije en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Hongarije. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.
Openingstijden
Winkels
Winkels: 08.00 uur tot 18.00 uur ('s zaterdags 08.00 uur tot 12.00 uur)
Grotere supermarkten zijn vaak dagelijks geopend tot 20.00 uur of 22.00 uur, op zondag tot 17.00 uur.
Banken
Banken zijn op werkdagen geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.
Postkantoren
Postkantoren zijn doorgaan geopend van 08.00 tot 18.00 uur.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Hongarije heeft u geldige grensdocumenten nodig. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier hier bekijken.
Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.
Reisleiders / gidsen
Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.
In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.
Roken
In Hongarije is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Sanitair
In Hongarije vindt u hetzelfde soort toiletten als in Nederland. De voorzieningen zijn goed en schoon, maar er zijn weinig openbare sanitaire voorzieningen. Daarom gebruikt men vaak de faciliteiten van de restaurants/cafés/hotels.
Souvenirs
Veel reizigers kiezen er voor om een souvenir mee te nemen vanuit hun reisbestemming. Populaire Hongaarse souvenirs zijn authentieke ambachtelijke producten, borduursels, met de hand geweven stoffen, klederdracht, aardewerk, porselein, hout- en hoornsnijwerk, wijnkannetjes, beschilderde eieren, Hongaarse salami, de beroemde Tokajer-wijn en pálinka, een fruitbrandwijn. Voor regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.
Taal
De nationale taal is Hongaars. Hongaars behoort tot de Fins-Oegrische taalgroep en is afgezien van Fins en Estlands aan geen enkele Europese taal verwant. U kunt vaak goed terecht met Engels en op sommige plekken ook met Duits.
Telefoon, internet en post
Telefoneren met uw mobiele telefoon kan duur zijn als u geen speciaal abonnement heeft. Controleer dit bij uw provider. Er zijn amper telefooncellen om te bellen, dus moet u met uw mobiel of vanuit uw hotelkamer bellen. Hongarije heeft een 4G-netwerk. Veel restaurants, bars en luchthavens bieden gratis wifi aan. Post doet er vanuit Hongarije gemiddeld 7 tot 11 werkdagen over om aan te komen in Nederland.
Tijdverschil
Er is geen tijdverschil met Nederland, men hanteert zowel zomer- als wintertijd.
Vaccinaties / inentingen
Voor een reis naar Hongarije zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.
Vervoer / wegen
We stellen ook in Hongarije hoge eisen aan de touringcars, minibussen en huurauto’s die we inzetten op onze reizen. Soms kunnen deze vervoersmiddelen, naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet dan met minder voorzieningen genoegen nemen.
Het wegennet van Hongarije is goed te noemen. De snelwegen en provinciale wegen zijn van Nederlandse kwaliteit. Binnenwegen kunnen van slechtere kwaliteit zijn, waardoor kleine afstanden iets langer in beslag kunnen nemen. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden af en toe losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.
Water (drinkwater)
Het drinkwater in Hongarije is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.
Volg ons