Bezienwaardigheden Groot-Brittannië
Cambridge
Het authentieke Cambridge ontwikkelde zich tot een belangrijke universiteitsstad toen een paar gevluchte studenten uit Oxford hier een universiteitsstad stichtten. De oude binnenstad staat vol met 'colleges', universiteitsgebouwen. De King's Collega Chapel is het bekendste. Dit vroeg-16e-eeuwse gebouw heeft een van de mooiste waaiergewelven ter wereld. De grote vensters, met prachtige glas-in-loodramen, die in elke lengterichting aanwezig zijn, naken van dit gebouw een juweeltje van de Engelse gotiek.
Canterbury
De bruisende stad Canterbury staat natuurlijk bekend om de Kathedraal van Canterbury. Een bezoek aan dit middeleeuwse bouwwerk is dan ook zeker een aanrader. Door de moord op aartsbisschop Thomas Becket verwierf de kerk grote bekendheid. Canterbury werd door deze gebeurtenis een pelgrimsoord.
Engelse landschapstuin
Rond de 18e en het begin van de 19e eeuw raakte in Engeland een nieuwe vorm van tuinarchitectuur in zwang. De Engelsen lieten zich inspireren door het landschap zelf. Het idee dat de natuur te beheersen zou zijn door de mens, werd verworpen. Het romantische idee dat de mens ondergeschikt is aan de krachten van de natuur, werd in de tuin gerepresenteerd. Geen symmetrie, evenwicht en beeldhouwwerken, maar de natuur ‘in natuurlijke vorm’, als kunstwerk
Stonehenge
Al eeuwenlang roept het beroemde Stonehenge vragen op. Lang is gedacht dat Stonehenge, letterlijk ‘hangende stenen’, een tempel van Romeinen of druïden was. Later bleek dat het om een 5.000 jaar oud observatorium ging. Het blijft echter een raadsel hoe in die tijd de soms wel 30 ton wegende steenblokken daar zijn terechtgekomen. Volgens sommigen zijn de stenen over het water aangevoerd, anderen menen dat een gletsjer ze heeft meegenomen. Maar dan nog: hoe hebben menselijke handen de enorme zandstenen naar deze locatie kunnen slepen, om nog maar te zwijgen van de oprichting van het bouwwerk zelf? Stonehenge blijft vooralsnog een mysterie.
Hadrian’s Wall
Tijdens een bezoek aan Brittannia in het jaar 122 na Christus besloot de Romeinse keizer Hadrianus in het noorden van dit rijksdeel van kust tot kust een muur te bouwen, om de Romeinen te scheiden van de 'barbaren', en om het deel te verdedigen tegen invallen vanuit het noorden. De 117 kilometer lange stenen muur vormde tot het einde van de 4e eeuw na Christus de noordelijke grens van het Romeinse Rijk en werd het symbool van de Romeinse macht in Brittannia. De muur liep van de monding van de rivier de Tyne naar de Solway Firth (tussen het huidige Carlisle en Newcastle) en lag enige kilometers ten zuiden van de huidige grens met Schotland. Hij was 3 meter dik en vermoedelijk tussen de 4 en 5 meter hoog. Op vaste afstanden lagen 14 grote en 80 kleinere forten. De muur van Hadrianus werd overbodig toen het Romeinse Rijk na 400 ineen begon te storten. Tijdens de Grote Volksverhuizing namen groepen Juten, Friezen, Angelen en Saksen Brittannië in bezit. De plaatselijke bevolking gebruikte veel van het materiaal van de muur voor de bouw van eigen huizen. Een groot deel van de muur staat echter nog overeind, vooral in het middengedeelte. De muur is nog grotendeels te voet te volgen.
Trebah Gardens in Cornwall
De tuinen in Cornwall worden gekenmerkt door vele rododendrons, magnolia's en camelia's in de woodlandtuinen. De spectaculaire subtropische tuinen van Trebah behoren tot de wereldtop. De geschiedenis van Trebah Gardens gaat terug naar de eerste helft van de 19e eeuw. De toenmalige eigenaar was meer geïnteresseerd in een ligplaats voor zijn jacht aan het einde van zijn tuin aan de Helford-rivier dan in de tuin zelf. Men wist hem echter te overtuigen van de historische waarde van deze tuin, die zich tussen rotswanden bevindt en naar zee afloopt. Door de ligging wordt de tuin wel de warmste tuin van Cornwall genoemd. Major Hibbert beheert nu een tuin met die in het voorjaar een overvloed aan camelia's en rododendrons heeft. Daarna volgen de hortensia's en vele andere bloemen. Vele boomvarens en palmen geven de tuin een exotisch uiterlijk.
Eden project
Het idee voor Eden Project, de grootste kassen ter wereld, kwam van de Nederlander Tim Smit. De kassen werden gebouwd in een oude steengroeve. Twee gigantische koepels, die werden ontworpen door Nicholas Smith, vormen tezamen een geweldige entourage. De grootste koepel is 220 meter lang en 55 meter hoog, en herbergt planten uit het Amazonegebied, uit West-Afrika, Maleisië en Oceanië. In de andere koepel vinden we planten uit gematigde en mediterrane zones. In het middelste gedeelte bevindt zich een restaurant. Het Eden Project is een absolute topattractie. Bezoekers staan versteld van wat hier tot stand is gebracht.
Leeds Castle
Leeds Castle wordt wel omschreven als een van de mooiste middeleeuwse kastelen in Engeland. Gebouwd op verschillende eilanden in een meer wordt deze waterburcht omgeven door zo’n 500 hectare parkland en verschillende tuinen. De Culpeper Garden, vernoemd naar de familie die het kasteel in de 17e eeuw bewoonde, was oorspronkelijk de moestuin van het kasteel. Vandaag de dag is het een schitterende tuin vol rozen, lupines en papavers.
Penshurst Place
De befaamde koning Hendrik VIII uit het geslacht Tudor gebruikte Penshurst Place als buitenverblijf. Hij is een van de vele prominenten die een rol heeft gespeeld in de historie van Penshurst Place. Het interieur is deels 14e-eeuws, en wordt gezien als een van de meest complete voorbeelden van de middeleeuwse architectuur. Het landhuis wordt omringd door majestueuze tuinen, die zijn opgedeeld in zogenaamde kamers: elke kamer heeft een eigen sfeer en kleur. Dwaal door de rozentuin, maak een wandeling door de strakke Italiaans aangelegde tuin en geniet van de kleuren van de Union Flag Garden, die is aangelegd in de vorm van de Britse vlag.
Edinburgh
Edinburgh is sinds 1437 de hoofdstad van Schotland. Vanwege zijn culturele rijkdom wordt Edinburgh ook wel ‘het Athene van het noorden’ genoemd. Zo is er elk jaar niet alleen het Edinburgh Festival waar veel mensen een bezoekje brengen, maar ook de Military Tattoo waar legeronderdelen uit de hele wereld aan deelnemen.
Glasgow
Aan het einde van de 19e eeuw bloeide de kunst in Glasgow volop. In dit bruisende klimaat ontwikkelde de jonge architect Charles Rennie Mackintosh zijn eigen kenmerkende stijl vol elegante, verticale lijnen en sobere decoratie elementen. In zijn geboortestad kunt u tal van huizen, tearooms en openbare gebouwen van zijn hand bekijken.
Island of Skye
Skye is het op een na grootste Schotse eiland. Het wordt nog steeds bezongen als toevluchtsoord van ‘Bonnie Prince Charlie’, nadat hij de slag van Culloden had verloren in 1746. U gaat naar Isle of Skye om van de uitgestrekte Schotse natuur te genieten en de kleine dorpjes te bezoeken. Natuurlijk is er ook een imposant kasteel aanwezig op het eiland: Kinloch Castle.
Military Tattoo in Edinburgh
Sinds 1950 vindt elk jaar in augustus de Military Tattoo in de Schotse hoofdstad Edinburgh plaats. Aan deze wereldberoemde taptoe doen legereenheden uit de hele wereld mee, variërend van Nederlandse regimenten tot Afrikaanse stammen. Ruim veertig landen hebben al eens hun steentje aan het evenement bijgedragen. De Military Tattoo wordt ter plekke door zo’n 217.000 toeschouwers bekeken. De Tattoo vindt plaats voor het Edinburgh Castle en vormt het middelpunt van het jaarlijkse Edinburgh Festival. Het hoogtepunt van de Military Tattoo is het massale samenspel van Britse doedelzak- en drumformaties, bijgestaan door internationale legeronderdelen. De avond wordt traditiegetrouw afgesloten door een sluitingstune van de ‘lone piper’.
Loch Ness
Toen de onfortuinlijke Lugneus Mocumin werd aangevallen door het mensenetende monster uit de Ness-rivier, verscheen St.Columba, die een kruis ophief en sprak: ‘Tot hier en niet verder!’ Daarop trok het Nessmonster zich terug in de diepten van het meer Loch Ness. Deze 1.500 jaar oude legende voedt het idee dat er een monster, ook wel 'Nessie' genoemd, in het meer huist. Toen er in 2000 een expeditie van twaalf wetenschappers in boten met sonarapparatuur het metersdiepe Loch Ness onderzocht, kregen ze signalen binnen van een object van zo’n vijf meter lang. Om te controleren of het geen wrakstukken waren, voeren ze er nogmaals overheen: het object was verdwenen. Hiermee was volgens wel aangetoond dat er iets massiefs in het meer rondzwemt. Onlangs is er een tweede ontdekking gedaan: onder en om Loch Ness lopen vele grotten en gangenstelsels. Zouden die de schuilplaats van Nessie kunnen zijn?
Belfast
In de hoofdstad van Noord-Ierland ligt ’s werelds grootste droogdok, waar de beroemde Titanic tussen 1909 en 1911 door de rederij White Star Line werd gebouwd. De grote kranen van de scheepswerf kunt u al van ver zien. Op vrijdag, zaterag- en zondagochtend kunt u het authentieke Belfast beleven op de St. George’s market. Na een bezoek aan de markt kunt u zo in een taxi stappen voor een ‘black taxi tour’ lang de beroemde muurkunst van de stad.
Londonderry
Londonderry is na Belfast de grootste stad van Noord-Ierland. Deze stad speelde een belangrijke rol tijdens de Troubles. Londonderry kent 1500 jaar aan interessante geschiedenis. Over de dikke stadsmuren die zijn overgebleven ligt een wandelpad langs de stadspoorten: Bishop’s Gate, Ferryquay Gate, Shipquay Gate en Butcher’s Gate.
Giant’s Causeway
De Giant’s Causeway ligt aan de noordoostkust van Noord-Ierland. De 37.000 basaltzuilen staan sinds 1986 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. De rotsformatie zou zo’n 60 miljoen jaar geleden zijn ontstaan bij een vulkaanuitbarsting en biedt nu de perfecte mogelijkheid voor een indrukwekkende wandeling langs de kust.
Volg ons