Bezienwaardigheden Estland
Stadsmuren van Tallinn
Bepalend voor het stadsgezicht van de Estlandse hoofdstad Tallinn is de middeleeuwse stadsmuur met de 26 torens die de stad nog voor een groot deel omringt. Het deel van de muur dat de geschiedenis heeft doorstaan, is vandaag de dag nog 2 kilometer lang. Een van de bekendste torens is de Kiek-in-de-Kök (in het Laagduits, de taal van de Hanze: Kijk in de Keuken). Dit slaat op het uitzicht dat men vanaf deze toren had op de oude benedenstad. Vanaf een hoogte van 38 meter konden de bewakers zo in de keukens van de inwoners van Tallinn kijken. De toren werd in 1475 als modernisering van de stadsmuur gebouwd en huisvest vandaag de dag een tentoonstelling over de geschiedenis van Tallinn.
Torenplein in Tallinn
Dit gezellige groene plein staat ook wel bekend als Stalingradplein. Het plein ligt in het oude centrum binnen de stadsmuren. Er zijn in de omgeving maar liefst zeven torens te bewonderen die allen onderdeel zijn van de stadsmuren. Op het plein worden regelmatig activiteiten georganiseerd waaronder het Tallinn-bloemenfestival.
Toompea loss
Bovenop de Domberg van Tallinn ligt het Toompea-kasteel. Dit kasteel is het gemakkelijkst te bereiken via het pad Pikk jalg. De bouw van het Toompea-kasteel startte in de 13e eeuw. Al snel werd het steeds verder uitgebreid en aangebouwd. Er kwam een klooster bij, wat later weer dienst deed als gevangenis. Dat het kasteel een lange geschiedenis heeft, is terug te zien aan de verschillende bouwstijlen die het heeft. U ziet klassieke stijlen, maar ook Russische en Etse invloeden. Vandaag de dag is het Estse parlement gevestigd op deze prachtige plek van Tallinn. Het allermooiste uitzicht over de stad heeft u na de beklimming van zo’n 215 treden in de Pikk Hermann toren.
St.Nicholaskerk in Tallinn
In het jaar 1399 werd de Brotherhood of St.Maurice, ook wel de Blackheads genoemd, opgericht. Dit rijke gilde bestond voornamelijk uit jonge, vrijgezelle kooplieden. De Zwarthoofden waren oorspronkelijk verbonden met de dominicaner orde en zij hebben vele kunstwerken geschonken aan het dominicanerklooster in Tallinn. Zo is in de kerk van St.Nicholas een grafsteen te zien met daarop onder andere het hoofd van St.Maurice en het wapen van de broederschap. Het waardevolste kunstwerk is echter een laatgotisch altaarstuk: een prachtig triptiek dat nu nog te zien is in de kerk van St.Nicholas, nadat het een aantal keren verstopt is tijdens oorlogen. Het Zwarthoofdengilde resideerde in een prachtig pand in Tallinn, dat nog steeds te bezichtigen is (adres: Pikk 26).
KUMU-kunstmuseum in Tallinn
Het KUMU is een van de grootste en belangrijkste musea in Noord-Europa. De permanente collectie concentreert zich op Estse kunst vanaf de 18e eeuw, inclusief werken uit de bezettingsperiode (1940 – 1991). Het gebouw is ontworpen door de Finse architect Pekka Vapaavuori en werd geopend in 2006. Het museum won in 2008 de European Museum of the Year Award.
Volg ons