050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Cyprus

Bezienwaardigheden Cyprus

Kourion, Cyprus
Kourion
De imposante en uitgestrekte opgravingen van Kourion, die prachtig aan zee liggen, zijn een van de best bewaarde herinneringen aan de Romeinse overheersing van Cyprus. Er zijn nog grote openbare baden en verschillende huizen met fraaie mozaïekvloeren te vinden, net als een spectaculair amfitheater, dat geheel is gerestaureerd en nog gebruikt wordt voor concerten en toneel.
Omodos, Cyprus
Omodhos
In het Troodosgebergte ligt Omodhos, een van de mooiste wijndorpen in deze streek. Hier bevindt zich de kerk van het Heilige Kruis. In 327 bezocht Helena, de moeder van Constantijn de Grote, het eiland op haar terugreis vanuit het Heilige Land. Enkele splinters van het kruis waar Christus aan gekruisigd was, liet zij in Omodhos bij de monniken achter. Tot op de dag van vandaag bezoeken Cyprioten en pelgrims deze bijzondere relikwieën. De eerste pelgrims zagen ook dat de monniken in hun levensonderhoud konden voorzien door het maken van wijn en velen bleven om hen te helpen. Zo ontstond dit prachtige wijndorpje.
Romeinse mozaiëken in Pafos op Cyprus
Pafos
In dit idyllische stadje, dat in zijn geheel op de UNESCO-Werelderfgoedlijst van staat, ligt een prachtig archeologisch park. In 1961 werden hier meerdere Romeinse herenhuizen gevonden, met daarin een groot aantal schitterende mozaïekvloeren. Een van de mooiste vloeren, met een mozaïekoppervlakte van 500m²(!), vindt u in het Huis van Dionysos. De naam van dit Romeinse onderkomen is afgeleid van de belangrijkste scène op de vloer, waarin de god van de wijn een hoofdrol speelt.
Panagia Asinou, Cyprus
Kerk van Asinou in het Troodosgebergte
De muurschilderingen in de kleine kerk van Asinou gelden als de mooiste van Cyprus. De fresco’s geven een indrukwekkende kijk op de Byzantijnse kunst vanaf de bouw van de kerk, rond 1100, tot in de 16e eeuw. De fresco’s zijn overdonderend in hun kleurenpracht en onderwerpkeuze. Ook het contrast met de buitenzijde, die veel weg heeft van een eenvoudige boerenschuur, zorgen voor een ‘hemelse’ ervaring.
Rotsdoorgang langs de kust van Cyprus
Het eiland van Aphrodite
Volgens de overlevering is Cyprus de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de liefde, de schoonheid en de vruchtbaarheid. De godendochter zou uit het schuim van de zee zijn geboren en zou, door de westenwind gedreven, op Cyprus aan land zijn gegaan. Aphrodite was een beeldschone jonge vrouw die haar schoonheid en jeugd behield dankzij het water van Cyprus, waarin zij regelmatig baadde. Het water bood haar namelijk de eeuwige jeugd. Het eiland was haar tuin en zij beschermde er de planten en dieren.
Pafos, koningsgraf, Cyprus
Koningsgraven bij Pafos
De ‘Koningsgraven’ van Pafos in het zuidwesten van Cyprus herinneren aan een bijzondere periode in de geschiedenis van dit eiland op de grens van Avondland en Oriënt. Ze stammen uit de tijd dat Cyprus behoorde tot het Egyptische rijk van de Ptolemaeën, de dynastie van Cleopatra. Het gebied van de Koningsgraven is ongeveer een half millennium als necropool benut, tot in de 3e eeuw na Christus. De functie raakte daarna langzamerhand in vergetelheid; het complex werd nu aangeduid als Paleokastra (oude kastelen). Vóórdat het Romeinse rijk in de 4e eeuw overging tot het christendom, gebruikten christenen de Koningsgraven als schuilplaats. Eeuwen later werden graven ‘gekraakt’ en als woonhuizen ingericht, waarbij in sommige gevallen aanpassingen zijn aangebracht die het oorspronkelijke karakter verstoorden.
De kerk van Agios Lazaros in Larnaka, Cyprus
Agios Lazaros
De Agios Lazaros of de Sint-Lazaruskerk van Larnaca behoort tot de oudste kerkelijke gebouwen van Cyprus. De huidige kerk is gebouwd in de tiende eeuw op de plaats van een nog oudere kerk die gebouwd werd op het graf van heilige Lazarus. Typisch voor de kerk is dat er westerse en oosterse stijlen in te ontdekken zijn. Lazarus werd door Jezus Christus vier dagen na zijn dood weer tot leven gewekt. Na zijn wederopstanding trok hij naar Cyprus om er bisschop te worden. Na zijn dood werd hij hier begraven. In de 9e eeuw werd het graf herontdekt en werd de kerk gebouwd. De resten zijn in de 13e eeuw verhuisd naar Marseille.
Kykkos-klooster, Cyprus
Kykkosklooster
In het Troodosgebergte ligt op 1318 meter hoogte het schitterende Kykkosklooster. De officiële naam van het klooster is het Iera Moni tis Panagio tou Kykko-klooster en het is beroemd om de vele mozaïeken en fresco's. Het klooster dat gewijd is aan de Maagd Maria heeft een van de drie iconen die volgens de overlevering gemaakt zijn door de evangelist Lucas. In het bijbehorende museum ziet u een belangrijke collectie gewijde vaten en Cypriotische oudheden.