050 - 3 123 123
De beste reisleiders laten u méér zien
De mooiste reisprogramma's
Veel tevreden reizigers
Al ruim 40 jaar betrouwbaar
U bent hier: Home | Chili
bol.com
Bestel uw reisboeken online
Bij bol.com heeft u keuze uit een enorm aantal interessante reisboeken en -gidsen waarmee u zich alvast kunt verdiepen in uw vakantieland. Uw reisboeken kunt u eenvoudig online bestellen. De betaling, afhandeling en verzending van uw aankoop wordt verzorgd door bol.com.
chili.jpg

Praktische informatie Chili

Algemene informatie Chili

HoofdstadSantiago de Chili
StaatsvormPresidentiele republiek
Oppervlakte756.102 km²
Aantal inwonersca. 18.186.770
Bevolkingsdichtheidca. 24,1 per km²
Officiële taalSpaans
ReligiesKatholiek 70%, Protestant 15,1%


Accommodaties

Tijdens uw vakantie in Chili verblijft u meestal in goede middenklassehotels en een enkele keer in een hotel van mindere kwaliteit, maar dan zijn we wel verzekerd van een onovertroffen ligging. Bij de keuze van hotels letten we, naast een goede prijs-kwaliteitverhouding, op zaken als sfeer, maaltijden, ligging en badkamerfaciliteiten. Voorziet een hotel alleen in de basiseisen, dan verduidelijken we dat met de toevoeging ‘eenvoudig’. Bij elke Chili-reis op deze website vindt u meer informatie over de hotels, waar u tijdens de reis meestal overnacht, als die bekend zijn. Als de faciliteiten in deze hotels bekend zijn, vermelden we deze zo veel mogelijk.

Bagage

Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Dit kan dus afwijken van de regels die de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert stelt. De regels voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en ook per bestemming. Voor de regels per luchtvaartmaatschappij verwijzen wij naar de website van de betreffende maatschappij. Voor de eventuele binnenlandse vluchten kunnen weer afwijkende regels gelden.

Voor reizen naar Chili is een harde, waterdichte koffer geen overbodige luxe: de wegen zijn deels onverhard en regen en stof komt de bagageruimte van de touringcar gemakkelijk binnen.

Conditie van de reizigers

Voor deelname aan onze groepsreizen naar Chili is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Meer informatie over de zwaarte van onze reizen vindt u hier.

Douane

In het vliegtuig mag u in uw bagage geen verse producten meenemen zoals fruit, melkproducten en vleeswaren. In principe geldt de regel dat u vanuit Nederland alleen producten in hun originele fabrieksverpakking het land in mag voeren. De controle hierop bij de grens tussen Argentinië en Chili is erg streng. U kunt uw reisleider hiervoor vragen om meer informatie.

Elektriciteit in Chili

De netspanning in Chili is 220 volt. U heeft in Chili een wereldstekker nodig om uw apparaten aan te sluiten op het lichtnet.

Entreegelden

Bij de meeste groepsreizen naar Chili zijn de entreegelden inbegrepen. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u hier meer informatie over.

Eten en drinken in Chili

Chilenen zijn zoetekauwen. Bij het ontbijt vindt u dan ook een groot aanbod aan zoete hapjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Dulce de Leche. Deze hapjes zijn voor ons vaak veel te zoet. Naast deze zoetigheden is er altijd een buffet waarbij voor ieder wat wils aanwezig is. Houdt er rekening mee dat er, zeker in Patagonië, weinig vers fruit te vinden is.

Men luncht meestal warm, in de meeste restaurants is er een menu van de dag. Wanneer u liever niet warm luncht zijn er ook goede broodjes te krijgen of bijvoorbeeld de overheerlijke empanadas gevuld met kip, gehakt, kaas of groenten.

Chili is een duur land. Vaak kunt u rekenen op een prijspeil gelijk aan, of hoger dan dat van Nederland. Voor een lunch moet u rekenen op ongeveer 10 tot 30 euro. De prijs van een kopje koffie, en zeker van een cappuccino, kan oplopen tot 5 euro. Bier en fris kosten gemiddeld 4 of 5 euro per glas. Chili is een echt wijnland. Vaak is het voordeliger om een fles te bestellen dan aparte glazen.

Feestdagen in Chili

• 1 januari: nieuwjaar
• 6 januari: Driekoningen
• maart/april: Pasen
• 18 juni: vaderdag
• 29 juni: Heilige Petrus en Paulus
• 15 augustus: Maria hemelvaart
• 18 september: Onafhankelijkheidsdag
• 1 november: Allerheiligen
• 2 november: Allerzielen
• 8 december: Maria onbevlekte ontvangenis
• 25 december: Kerstmis

Fooien

Ieder land heeft zo zijn eigen gewoonten als het om het geven van fooien gaat. In Nederland is het een blijk van waardering voor goede service, maar geen verplichting. Chili is echter een uitgesproken fooienland: het is normaal 10% van de rekening bij te tellen als fooi. Daarnaast krijgen de kamermeisje 1 euro per kamer, de kamerjongens 1 euro per koffer, de plaatselijke gidsen 1,50 per persoon en de chauffeur 1 euro per persoon per dag. Wij werken meestal met een algemene fooienpot om deze fooien te betalen. Met vragen over de fooienpot kunt u terecht bij uw reisleider die u ook altijd inzicht kan geven in de uitgegeven bedragen.

Fotograferen

In Chili is fotograferen geen enkel probleem. U dient wel rekening te houden met andere reacties als u foto’s maakt van verboden objecten als luchthavens, vliegtuigen en militaire locaties. Doordat het juridisch systeem afwijkend is, kan dit zeer kwalijke gevolgen met zich meebrengen. Houdt u er ook rekening mee dat in afgelegener gebieden van Chili geen (vervangings-)materialen, zoals accu’s, opladers, geheugenkaartjes et cetera voor digitale camera’s verkrijgbaar zijn.

Geldzaken / valuta in Chili

Zorg dat u voldoende contant geld bij u heeft. Dit kunnen zowel euro’s, Amerikaanse dollars als de nationale munt zijn. In Chili kunt u vrijwel overal met euro’s en Amerikaanse dollars betalen en vaak ook met uw pinpas mits u uw pinpas heeft geactiveerd voor het buitenland.

Geld pinnen is vaak goed te doen: er zijn veel geldautomaten. Wel is er soms per dag een maximumbedrag dat u kunt pinnen. Daarnaast zijn in het zuiden de pinautomaten, zeker in het weekend, vaak leeg. Het is dus verstandig om extra te pinnen voordat u naar het zuiden vertrekt.

U kunt ook bij veel hotels uw geld wisselen, maar de koers is hier vaak ongunstig. In Chili zijn er genoeg wisselkantoren. U kunt uw reisleider vragen naar het dichtstbijzijnde wisselkantoor. Geld wisselen op de zwarte markt wordt afgeraden, omdat er veel vals geld in omloop is.

Tip: het is altijd handig om een app met de wisselkoers op uw telefoon te zetten, zodat u altijd snel weet wat de officiële wisselkoers is.

Kledingadvies voor Chili

Voor uw reis naar Chili is het lastig pakken, want u moet rekening houden met alle weersomstandigheden. In het midden van het land is de temperatuur het hele jaar door redelijk aangenaam, maar in het zuiden kunnen we vier seizoenen in één dag treffen. Belangrijk voor dit gebied is kleding in ‘laagjes’: warme kleding, een sjaal, handschoenen, een muts, regenkleding, goeie wandelschoenen en eventueel wandelstokken. Daarnaast is een windjack ook geen overbodige luxe. Wat u misschien niet zou verwachten is dat er, ondanks de bewolking, een grote kans is op verbanden. Zonnebrand, een zonnebril en ook een antimuggenspray zijn daarom handig om bij u te hebben.

Nuttige adressen van ambassade en consulaten

De Nederlandse overheid heeft een speciale website ingericht waar u informatie vindt over alle Nederlandse vertegenwoordigingen wereldwijd. Hieronder vallen ambassades, consulaten en handelskantoren. Hier vindt u ook actuele informatie over uw reis naar Chili en de adressen en locaties van de ambassade en de eventuele consulaten in Chili. Kijk voor meer informatie op Nederlandwereldwijd.nl.

Omgangsvormen in Chili

Chilenen zijn ingetogen en redelijk formeel. Vrienden en collega’s, ook mannen onder elkaar, begroeten elkaar met één kus op de rechterwang.

Openingstijden

Winkels:
In Chili gaan de meeste winkels open tussen 09.00 uur en 09.30 uur. Winkels met levensmiddelen gaan over het algemeen iets eerder open. Bijna overal sluiten winkels tussen de middag van 13.00 uur tot 16.00 uur en blijven ‘s avonds open tot 19.30 uur of zelfs 20.30 uur. Supermarkten blijven open tot 22.00 uur en zijn vaak ook het hele weekend geopend. Op zaterdag sluiten veel winkels al om 15.00 uur.

Banken:
Doordeweeks van 10.00 uur tot 15.00 uur geopend.

Musea:
Openingstijden zijn per museum verschillend, maar ze zijn allemaal op maandag gesloten.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Chili heeft u geldige grensdocumenten. Welke documenten vereist zijn, kunt u hier bekijken. Denkt u hierbij ook aan eventuele doorreislanden (Argentinië)!

Kopie identiteitsbewijs
Het is handig om tijdens uw vakantie kopieën bij u te hebben van uw identiteitsbewijs. Niet alleen komt dit van pas bij eventueel verlies van uw documenten of het verkrijgen van leeftijdskorting op de entree van een bezienswaardigheid, er wordt ook vaak naar gevraagd bij het inchecken in hotels. Bang voor identiteitsfraude wanneer u kopieën maakt van uw paspoort? Lees de informatie van de overheid ter voorkoming van identiteitsfraude.

Reisleiders / gidsen

Alle culturele groepsreizen worden begeleid door een SRC-reisleider. Uw reisleider wacht u op bij aankomst op de luchthaven van uw reisbestemming of reist met u mee in de Nederlandse touringcar. U kunt onze reisleiders herkennen aan een bord met daarop het logo van SRC Reizen.

In veel landen is het bij wet verboden dat buitenlandse reisleiders als gids optreden bij bezienswaardigheden. Doen de SRC-reisleiders dit wel, dan riskeren ze een boete en een bezoek aan het politiebureau. Dat laatste is ook vervelend voor het reisgezelschap, dat dan zonder begeleiding achterblijft. Als een SRC-reisleider geen tekst en uitleg mag geven, wordt soms een lokale gids ingehuurd. Deze gidsen spreken niet allemaal Nederlands. Onze reisleiders bereiden u dan natuurlijk zo goed mogelijk voor op uw bezoek aan de bezienswaardigheid. Het kan dus voorkomen dat er bij een cultuurvakantie, naast de SRC-reisleider, een lokale Nederlands-, Engels-, of Duitssprekende gids wordt ingezet. De kosten hiervoor zijn vaak inclusief, maar niet altijd. Bij de uitgebreide reisbeschrijvingen vindt u deze specifieke informatie terug.

De individuele privéreizen worden begeleid door een privéchauffeur en soms door één of meerdere lokale gidsen. Bij de reisbescheiden ontvangt u verder informatie over waar en wanneer u de chauffeur, gids(en) of een vertegenwoordiger van ons lokale agentschap ontmoet.

Roken

In Chili is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.

Sanitair

Het sanitair in Chili is over het algemeen netjes en gratis.

Souvenirs

Houd er rekening mee dat u houten souvenirs die u koopt in Argentinië niet mee de grens over mag nemen naar Chili. Voor verdere regels en adviezen rondom souvenirs verwijzen wij u naar douane.nl.

Taal

In Chili is de voertaal Spaans. Over het algemeen kunt u in hotels prima terecht met Engels.

Telefoon, internet en post

Telefoneren vanuit Chili naar Nederland is duur. De prijzen hangen af van uw Nederlandse provider. Meestal krijgt u bij binnenkomst in het land een berichtje wat de kosten zijn vanuit het land waar u zich bevindt. Telefooncellen zijn nauwelijks te vinden, maar er zijn wel veel Locutorios te vinden waar u een cel aangewezen krijgt van waaruit u redelijk goedkoop naar Nederland kunt bellen. U betaalt na het beëindigen van het gesprek.

In vrijwel alle hotels is er gratis wifi aanwezig en ook altijd een aantal computers die gratis te gebruiken zijn om contact te houden met het thuisfront. Houdt u er rekening mee dat er in de Nationale parken geen bereik is. In de in het park gelegen hotels is er wel vaak wifi.
Postzegels kunt u kopen op het postkantoor. Een kaart doet er tussen tien dagen en een maand over om in Nederland aan te komen.

Tijdverschil

Er is een tijdsverschil van vier uur tussen Chili en Nederland.

Vaccinaties / inentingen

Voor een reis naar Chili zijn geen vaccinaties of inentingen nodig.

Vervoer / wegen

We stellen ook Chili hoge eisen aan de touringcars, minibussen, huurauto’s en privéauto’s die we inzetten op onze reizen. De touringcars in Chili zijn comfortabel, maar kunnen naar Nederlandse maatstaven, eenvoudiger zijn. U moet misschien met minder voorzieningen genoegen nemen.

Het wegennet van Chili is goed te noemen, er is alleen op Vuurland nog sprake van een gravelweg. In bergachtige gebieden waarin veel vermogen van de motor wordt gevraagd, functioneert de airconditioning soms niet optimaal. Ook de verkeersregels worden in veel landen losser geïnterpreteerd dan in Nederland. Voor koffiepauzes en sanitaire stops moet soms worden geïmproviseerd.

Water (drinkwater)

Het drinkwater in Chili is van goede kwaliteit, maar toch wordt aangeraden om flessen (mineraal)water te kopen. U kunt deze overal tegen geringe kosten aanschaffen. Neem tijdens de dagelijkse excursies een kleine fles water mee. Als het warm is, moet u veel blijven drinken.