Bezienwaardigheden Argentinië
Buenos Aires
Buenos Aires is niet alleen de hoofdstad van Argentinië maar is ook het economische en culturele centrum van het land. In Buenos Aires wonen een kleine 3 miljoen inwoners. Dankzij talloze winkels en boetiekjes, zijn prachtige architectuur, een rijk cultureel leven, uitstekende restaurants en zijn kosmopolitische bevolking van overwegend Italiaanse, Spaanse, Franse, Duitse, Engelse, Oost-Europese, Arabische en Aziatische herkomst, staat Buenos Aires ook als 'het Parijs van het zuiden' bekend. De stad is een van de meest Europese steden van Zuid-Amerika en van het hele zuidelijk halfrond. De stad beleefde haar gouden tijd tussen 1880 en 1920, toen Argentinië tot de tien welvarendste landen van de wereld behoorde en Buenos Aires als haar schitterende hoofdstad nieuwelingen uit Europa lokte die hier een beter bestaan probeerden te vinden.
La Recoleta in Buenos Aires
De wijk La Recoleta, waar Máxima gewoond heeft, is bij uitstek de plek om de grandeur van de hoofdstad te ervaren. De straten ademen hier een Zuid-Europese sfeer uit. De wijk is van groot architectonisch en historisch belang, zeker ook door het Cementerio de la Recoleta. CNN benoemde dit kerkhof tot de 10 mooiste in de wereld. En terecht: op 5,5 hectare staan imposante beelden, marmeren sarcofagen en complete kapellen die soms wel enkele woonkamers groot zijn. Verschillende stijlen, zoals art nouveau, art deco, barok en neogotiek zijn hier vertegenwoordigd. Tussen deze pracht en praal liggen bekende staatslieden en vooraanstaande burgers begraven. Het mausoleum van de bekendste ‘bewoner’, Eva Péron, is relatief bescheiden tussen alle overdaad.
Plaza de Mayo in Buenos Aires
Diezelfde Eva Perón zwaaide vanaf Casa Rosada, het roze huis, naar de menigte op Plaza de Mayo. Dit ‘plaza’ is het hart van de stad en het symbolische centrum van de woelige geschiedenis van het land. Het plein is vernoemd naar de Meirevolutie (‘mayo’ betekent ‘mei’) waarmee Argentinië zich in 1810 afscheidde van Spanje. De ‘Dwaze Moeders’ hielden hier wekelijks hun stille protest tegen de misstanden tijdens en na de militaire junta in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Maar het is ook ‘gewoon’ een mooi groot plein, met palmbomen, grasvelden, prachtige vergulde lantaarnpalen en zicht op het opvallende roze presidentiële paleis. Er wordt beweerd dat dit neorenaissance-gebouw uit de tweede helft van de 19e eeuw zijn koraalkleur te danken heeft aan een bijzondere mix: kalk met ossenbloed.
Café Tortoni in Buenos Aires
Een bezoek aan de hoofdstad is niet compleet zonder een bezoek aan Café Tortoni, een instituut in Buenos Aires. Dit oudste café van de stad (1858) is een verzamelplaats van bekende Argentijnse politici, kunstenaars en intellectuelen. Ook u bent van harte welkom om een kopje koffie of een goede Argentijnse wijn te drinken in een decor van marmeren tafeltjes, glas-in-lood, bronzen versieringen en deftige obers. U bent in goed gezelschap: Carlos Gardel, ‘de koning van de tango’, is er altijd.
Mendoza en Argentijnse wijnen
Met ruim 200.000 hectare aan wijnbouw is Argentinië de grootste wijnproducent van Zuid-Amerika. De wijnbouw werd voor het eerst geïntroduceerd in de 16e eeuw door de Spaanse veroveraars. De grote doorbraak vond pas aan het einde van de 19e eeuw plaats. Met het gevolg dat u nu kunt genieten van de heerlijkste Argentijnse wijnen! Ruim 70% van de Argentijnse wijnen komt uit de prachtige wijnstreek Cuyo: groen en glooiend aan de voet van de Argentijnse Andes. En in het hart van deze streek vindt u Mendoza, de stad van de Argentijnse wijn. Vanuit u hier kunt u de mooiste en bekendste wijngebieden tijdens een dagtocht bezoeken.
Patagonië
Als u de bruisende hoofdstad in zuidelijke richting verlaat, dan wordt u gegrepen door één van de andere uitersten die Argentinië u biedt: Patagonië. In de uitlopers van het imposante Andesgebergte, die ongeveer een kwart van het land beslaan, ligt een gebied van natuurlijke uitersten. Hier wordt u omringd door immense vlakten met prachtig gelegen meren, enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. Dit alles wordt afgewisseld met vulkanen, gigantische steppegebieden, rotspartijen en extreem droge woestijnen.
Watervallen van Iguazú
Het nationale park Iguazú is een tropisch paradijs: een dichte, weelderige jungle, tropische temperaturen en een overweldigende biodiversiteit, met meer dan 2.000 plantensoorten, 450 soorten vogels, grote zwermen kleurige vlinders en zeldzame dieren als de jaguar. Regenwoud zoals het hoort te zijn! Maar dit is slechts het decor voor iets veel groters. ‘Iguazú’ betekent ‘grote wateren’ in de lokale indiaanse taal. Daarmee is niets te veel gezegd: over een breedte van bijna 3 kilometer vallen zo’n 300 watervallen, van klein naar immens, tussen het groen en over de rotsen naar beneden. Soms wel van een hoogte van 82 meter! De mist van vallend water en het donderende geweld van de grootste waterval, La Garganta del Diablo (de keel van de duivel) kunt u bijna vanuit de waterval zelf bekijken. ‘Adembenemend’ heeft na een bezoek aan dit ‘wereldwonder’ een nieuwe definitie!
Talampaya
In het noorden van Argentinië bevindt zich het nationale park Talampayak. Het park ligt in de provincie La Rioja. Talampaya is relatief jong: in 1975 werd het een provinciaal park en pas sinds 1997 mag het zich nationaal park noemen. Het park heeft een oppervlakte van 2.150 vierkante kilometer en ligt 1.500 meter boven zeeniveau. Het park, dat ligt tussen Cerro los Colorados in het westen en Sierra de Sañagasta in het oosten, biedt prachtige landschappen. Er heerst een woestijnklimaat: overdag is het heet en ’s nachts is het koud. U vindt er de uitgedroogde rivier de Talampaya, waar fossielen van dinosauriërs gevonden zijn die hier miljoenen jaren hebben geleefd. Ook zijn hier oude nederzettingen van de oorspronkelijke bewoners te zien. U kunt hier onder andere vossen, wilde lama’s, hazen en condors zien.
Bariloche
Bariloche is de perfecte plek voor op een ansichtkaart: pittoreske chalets aan het blauwe Nahuel Huapi-meer, omringd door hoge, besneeuwde bergtoppen. Bariloche heeft niet voor niets de bijnaam ‘huwelijksreisstad van Argentinië’. Latijns-Amerika staat vol met koloniale gebouwen, maar deze stad aan de voet van de machtige Andes lijkt eerder een Zwitsers alpendorp. De vooruitstrevende Argentijnse architect Bustillo heeft zijn kenmerkende stempel op de stad gedrukt. Zijn ‘estilo andino’ is een combinatie van de Zwitsers-Duitse ‘alpenstijl’ met lokale materialen en invloeden. En alsof het alpengevoel nog niet groot genoeg is, vindt u hier ook nog een grote chocolade industrie en tientallen winkels met vooral ambachtelijk gemaakte chocolade. Bezoek bijvoorbeeld Fenoglio, een chocoladewinkel die is ingericht als een Rien Poortvlietkabouterbos.
Los Glaciares in Perito Moreno
Het nationale park Los Glaciares in Argentinië is genoemd naar zijn grootste bezienswaardigheden: de gletsjers. Het natuurgebied bestaat voor 30 procent uit ijsvlakte. Alleen Antarctica heeft meer ijs. Het impostante gekraak, dat wordt veroorzaakt door het schuiven en breken van het ijs van een van de grootste gletsjers in het gebied, de Perito Moreno, is een indrukwekkende natuurverschijnsel. Het zonlicht zorgt voor een grote variëteit aan blauwe kleurschakeringen van de gletsjer. De Perito Moreno is, als eerbetoon, vernoemd naar een van de belangrijkste Argentijnse geografen en ontdekkingsreizigers, Francisco Moreno. Hij heeft deze gletsjer echter nooit gezien. De Perito Moreno is ongeveer 5 kilometer lang en 60 meter hoog. Vanaf verschillende uitkijkplatformen kunt u de gletsjer van heel dichtbij bewonderen. Er zijn ook boten die langs de oever van de blauwwitte reus varen, vanwaar het gekraak van de ijsmassa goed te horen is.
Volg ons