Bezienwaardigheden Albanië
Bunkers in Albanië
Het eerste wat opvalt als men de grens met Albanië passeert, zijn de bunkers met ronde koepels. Ter verdediging van het land werden in opdracht van de toenmalige leider Enver Hoxha tussen 1974 en 1985 circa 750.000 bunkers in verschillende groottes gebouwd. Met het toenmalige bevolkingsaantal betekende dat een bunker voor elke vierde inwoner! De kosten zouden meer dan twee keer de Maginotlinie zijn geweest en er zou drie keer zo veel beton zijn gebruikt. De bunkers zijn niet alleen aan de landsgrens te vinden, maar ook aan de kust en op strategische plaatsen bij steden en dorpen, als een herinnering aan het communistisch verleden. Veel bunkers staan leeg en doen dienst als openbaar toilet, vuilniscontainer, schuilplaats voor vee of ontmoetingsplaats voor geliefden. Daarentegen worden rond de badplaats Dürres bunkers onder andere gebruikt voor de verkoop van frisdrank en ijs. Het verhaal gaat dat, toen het prototype voor de eerste bunker klaar was, de ontwerper er in moest gaan zitten, terwijl er met een tank op de bunker werd geschoten. De ingenieur kwam er gelukkig ongeschonden uit en de bunker werd in productie genomen.
Skanderbegplein
In het hartje van Tirana bevindt zicht het Skanderbegplein, vernoemd naar de nationale held van Albanië: Skanderbeg. Er staat een groot ruiterstandbeeld op het plein van Skanderbeg, vergezeld door een grote Albanese vlag. Rondom het plein bevinden zich veel bezienswaardigheden. U vindt er onder andere het grote Cultuurpaleis, een 35 meter hoge klokkentoren, de Nationale bibliotheek en het Nationaal Historisch Museum. In november 2012 werd de honderdjarige onafhankelijkheid van Albanië gevierd en werd er een standbeeld op het gerenoveerde plein onthult van vrijheidsstrijden Hasan Prishtina.
Kasteel van Elbasan
Het oude kasteel van Elbasan is een van oorsprong Romeinse militaire vesting uit de 3e eeuw voor Christus. Ooit omvatte het kasteel zelfs de hele voormalige vestingstad Skampis. Tijdens de oorlogen in de 4e en 5e eeuw was het kasteel bijna verwoest, maar de Romeinse keizer Justinianus herbouwde het: hij gebruikte het kasteel als militaire uitvalsbasis en voor het toezicht op de Via Egnatia, een belangrijke handelsroute. In de 15e eeuw, toen Albanië onderdeel uitmaakte van het Osmaanse rijk, gebruikte Mehmet II het kasteel als basis voor zijn militaire operaties tegen Skanderbeg, de nationale held van Albanië. Skanderbeg vocht in in die tijd voor de onafhankelijkheid van Albanië van het Osmaanse rijk, en wordt om dat feit nog altijd herdacht.
Kasteel van Krujë
Het kasteel van Krujë ligt in de Albanese prefectuur Durrës, ten noorden van Tirana. Het kasteel staat bekend om het middelpunt van de strijd van Skanderbeg tegen de Osmanen. Tot drie keer toe hebben de Turken het kasteel aangevallen, maar het kasteel hield stand. Zelfs toen de legendarische Mehmet II (de Veroveraar) het kasteel in de 15 eeuw probeerde aan te vallen, kon hij de sterke verdedigingswerken niet slechten. De locatie van het kasteel is een belangrijke toeristische trekpleister geworden in Albanië, want van het kasteel zelf is, op enkele overblijfselen, na niets overgebleven. Het Skanderbegmuseum, de bekende Derwisjenbegraafplaats en het Etnografisch Museum bevinden zich op dezelfde plek als waar ooit het kasteel van Krujë stond. Dit maakt de plek tot een bijzondere bezienswaardigheid!
Skanderbegmuseum
Het nationale Skanderbergmuseum is een van de meest belangrijke en meest bezochte musea in Albanië. De naam verklapt al dat het museum in het teken staat van de nationale held Gjergj Kastrioti Skeanderbeg, die in de 15e eeuw tegen de Osmanen vocht voor de onafhankelijkheid van Albanië. Eind jaren 70 is het museum gebouwd en op 1 november 1982 was het museum ingehuldigd. Architecten Pirro Vaso en Pranvera Hoxha hebben het museum op zo’n manier ontworpen dat de vorm van het museum de karakteristieken van een typisch Albanese toren heeft. Het kasteel is bevindt zich bij de ruïnes van het kasteel van Krujë.
Syri i Kaltër
In het zuiden van Albanië, op zo’n twintig kilometer van Sarandë, bevindt zich de Syri i Kaltër (‘het blauwe oog’), een meer dan 50 meter diepe azuurblauwe bron waar onder hoge druk van 6m³ per seconde helder, mineraalrijk water naar boven komt. De bron, een beschermd natuurmonument en een zogenaamd karstverschijnsel (waarbij kalksteen in water oplost), heeft een bijna constante temperatuur van 13 graden Celsius en voedt de Bistricë, een 25 kilometer lange rivier die in zee stroomt. In de zomermaanden is de bron een toeristische trekpleister voor de lokale bewoners, die er graag picknicken en een duik in het water nemen.
Kasteel van Rozafa
In Albanië komt u veel historische ruïnes tegen. Zo ligt in het noordwestelijke puntje van Albanië het mysterieuze kasteel van Rozafa. Het kasteel ligt op een 130 meter hoge rots vanwaar het uitzicht prachtig is. Het kasteel ligt aan het meer van Shkodër en vlakbij Shkodër, een van de belangrijkste steden van Albanië. Rozafa is omgeven door de prachtige rivieren Drin en Bunë. Samen met de ligging op een hoge rotspunt betekende dat een strategisch zeer gunstige ligging. Mede daardoor ook is het kasteel veelvuldig belegerd, voor het laatst in 1912 door Montegrijnse en Servische troepen die Shkodër wilden innemen. Hoewel een groot deel van het kasteel is verwoest, zijn een deel van de versterkingen uit de Venetiaanse periode wel blijven staan.
Amfitheater van Durrës
In Durrës staat een amfitheater dat in de 1e eeuw gebouwd werd door de Romeinen. Er was plaats voor ongeveer 15.000 toeschouwers, en daarmee was het amfitheater het grootste op de Balkan. Vanaf de 4e eeuw werd het amfitheater gebruikt als een christelijke begraafplaats. Onder de tribunes werd een kapel gebouwd: mozaïeken met christelijke motieven herinneren aan die functie. In de late middeleeuwen werden er allerlei nieuwe gebouwen over het theater heen gebouwd, waardoor het amfitheater langzaamaan in de vergetelheid raakte. Pas in het begin van de 20e eeuw werd het theater bij toeval ontdekt, toen er een wijnkelder werd aangelegd. Men besloot het amfitheater weer bloot te leggen. Vandaag de dag is het een van de belangrijkste toeristische trekpleister van Durrës. Die status voorkomt echter niet dat het in 2013 werd uitgeroepen tot een van de zeven meest bedreigde culturele erfgoederen in Europa...
Volg ons